| √3 | ||
cos(t)= | ||
| 2 |
| π | √3 | |||
cos(3x+ | )= | |||
| 2 | 2 |
| π | ||
argumentem cosinusa jest (3x+ | ), można to zapisać, jak podał ASDF,za pomocą sinusa, ale | |
| 2 |
| π | π | π | π | |||||
3x+ | = | +2kπ lub 3x+ | =− | +2kπ | ||||
| 2 | 6 | 2 | 6 |
| π | π | π | π | |||||
3x=− | + | +2kπ lub 3x=− | − | +2kπ | ||||
| 2 | 6 | 2 | 6 |
| π | π | |||
10 3x=− | + | +2kπ | ||
| 2 | 6 |
| π | ||
x=− | +2kπ | |
| 18 |
| π | π | |||
20 3x=− | − | +2kπ | ||
| 2 | 6 |
| 2kπ | ||
x=−U{2}π}{9}+ | ||
| 3 |
| −3π | π | −3π | π | |||||
3x= | + | +2kπ lub 3x= | − | +2kπ | ||||
| 6 | 6 | 6 | 6 |
| −2π | −4π | |||
3x= | +2kπ lub 3x= | +2kπ | ||
| 6 | 6 |
| −π | −2π | |||
3x= | +2kπ /:3 lub 3x= | +2kπ /:3 | ||
| 3 | 3 |
| −π | 2kπ | −2π | 2kπ | |||||
x= | + | lub x= | + | |||||
| 9 | 3 | 9 | 3 |
chyba źle wystartowałem z tymi równaniami...