SR
Natka: Skala Richtera służy do określenia siły trzęsienia Ziemi i opisana jest wzorem SR(A)= log A
gdzie A(w mikronach) to maksymalna amplituda fali sejsmicznej.
a)Oblicz o ile wzrośnie siła trzęsienia Ziemi, jeśli amplituda A rośnie stukrotnie.
b)Wartość SR wzrosła o trzy jednostki.Jaki był wzrost amplitudy A ?
26 wrz 14:43
Jakub: a) Korzystam ze wzoru log
a(xy) = log
ax + log
by ze strony
218
SR(100A) = log100A = log100 + logA = 2 + logA
Odp. Siła trzęsienia wzrośnie o 2 jednostki
b) SR(A) + 3 = logA + 3 = logA + log1000 = log(1000A)
Odp. Amplituda wzrośnie 1000 razy
26 wrz 15:57