obwod walca
Eda : obwod walca − 12 dm a wysokosc 7 dm. Oblicz objetosc. Ja chyba sie domyslam jak to zrobic ale
potrzebuje potwierdzenia. Dzieki za pomoc
28 sie 23:18
28 sie 23:20
5-latek: A tak naprawde to jak pisze. Obwod walca czy obwod podstawy walca ?
28 sie 23:22
Eda : Obwod 12 dm. Tak pisze. Rozwiazuje to zadanie w dunskim jezyku wiec podwojne utrudnienie. W
kazdym badz razie material z ktorego jest zrobiony walec to 12 dm na 7 dm. pisze jeszcze ze pi
ustalamy na 3
28 sie 23:27
kaktus:
H=7
| | 36 | | 36*7 | |
V= πr2*H = π* |
| *7 = |
| |
| | π2 | | π | |
dla π≈ 3 V= 12*7= 84 dm
3
28 sie 23:33
Eda : Dzieki wielkie kaktus tak tez myslalam tylko nie bylam tego pewna.
28 sie 23:42