podzielnosc
zadanie: Liczby całkowite dodatnie m i n sa dzielnikami liczby całkowitej dodatniej k. Czy
stad wynika, ze liczba k jest podzielna przez
a) mn ;
b) najmniejsza wspólna wielokrotnosc liczb m i n ;
c) najwiekszy wspólny dzielnik liczb m i n ;
d) m+n ?
odp.:a) N b) T c) T d) N
a) i d) Nie bo np. m=4, n=6 jako dzielniki liczby 12
12 nie dzieli sie przez 24 oraz 12 nie dzieli sie przez 10
a co z b) i c) jak to udowodnic ?
27 sie 10:38
wredulus_pospolitus:
a) nie
przykład:
m = 2
n = 4 => m*n = 8
k = 12
b) tak ... za chwilę
c) tak ... ponieważ NWD będzie dzieliło zarówno m jak i n ... skoro NWD dzieli n, które dzieli
k ... to także NWD dzieli k
d) nie
m=2
n=3 => n+m=5
k=6
27 sie 11:13
wredulus_pospolitus:
(b)
NWW(m,n)
1) jeżeli NWD (m,n) = 1 (czyli są względnie pierwsze)
to NWW(n,m) = n*m
skoro n dzieli k oraz m dzieli k oraz n i m są względnie pierwsze to n*m dzieli k
2) jeżeli NWD(m,n) ≠ 1 (nie są względnie pierwsze)
to co wtedy będziemy wiedzieć o NWW
27 sie 11:16
zadanie: wydaje mi sie, ze tez m*n ?
27 sie 11:24
wredulus_pospolitus:
nie ... patrz mój przykład w (a)
27 sie 11:25
zadanie: no tak 2 i 4 nie sa wzglednie pierwsze i m*n nie dzieli k
to nie wiem co z tym NWW
27 sie 11:35
Dominik: | | m * n | |
NWW(m, n) = |
| |
| | NWD(m, n) | |
27 sie 12:40
zadanie: NWD(m, n) jest podzielne przez k ale skad mam wiedziec czy m*n jest podzielne przez k jezeli m
i n nie sa wzglednie pierwsze?
27 sie 12:50
zadanie: ?
27 sie 17:37
27 sie 18:00