,ulamki
hubert:
czesc.
zapisz liczby w postaci ulamkow zwylkych
2,24
0,1(5)
13,2(4)
1,2(7)
−2,05
−3,12(6)
a i jesli mozna to ten rozpiszcie
26 wrz 12:25
Eta:
kliknij tu;
18745
podane przez "Eta"
26 wrz 12:33
hubert: dooba ale jesli nie jest w nawiasie to tez tak pieszmy
2,24=2,242424

26 wrz 12:39
Eta:
tak: 2, 242424 = 2,(24)..
26 wrz 12:50
hubert: to dlaczego jesli rozwiazuje przyklad
5(2)
rozbaic tak ;
5,222,,...=X/x10
52,2222...100x
− 2,222=10x
−−−−−−−−−−−−−−−−−
50=90
x=50
−−−−−
90
a powinno wyjsc 49
−−−
50
26 wrz 12:51
Eta:
tak nie może wyjść : bo
4950= 0,98
należy tak:
5,(2) = x /* 10
52, 2 = 10x teraz odejmujemy od drugiego równania to pierwsze równanie
−−−−−−−−−−
| | 47 | |
47 = 9x => x = |
| = 5.22222222222222
|
| | 9 | |
| | 47 | |
zatem odp: 5, (2)... = |
| |
| | 9 | |
26 wrz 12:57