Zadanie z przed 3 lat z konkursu matematycznego dla gimnazjum. nie potrafie go r
Tomek: Suma 1+2+22+23+24+...+229+230 jest równa...
23 sie 13:09
23 sie 13:10
Tomek: Nic mi to nie dalo szczerze mowiac
23 sie 13:13
ICSP: NO to w takim razie nie jesteś jeszcze gotó na konkurs

Rozwiązanie również Ci nic nie da skoro nie rozumiesz teroii
23 sie 13:13
Tomek: 1. Roziwazalem cala reszte zadan w 50 minut poniewaz znam zasdy dzialania kazdego z nich.
2. To zadanie pojawia sie co roku i jescze nigdy nie udalo mi sie znalezc zeby mi go dobrze
wytlumaczyli
3. Do nastepnego etapu przeszedlem jak narazie 2 lata takze tez mi to nie za bardzo
przeszkadzalo
Chcialbym zebys mi wytlumaczyl na jakiej zasadzie ono dziala a nie podal odpowiedz
23 sie 13:19
wredulus_pospolitus:
to może wyjaśnie bez wchodzenia w ciągi geometryczne
zauważ, że:
1+2 = 3 = 4 −1
1+2+4 = 4 −1 + 4 = 8 −1
1+2+4+8 = 8 −1 + 8 = 16 −1
....
itd.
więc ... 1+2+4+...+230 = ....
23 sie 13:25
Tomek: I o to chodzilo.
Czyli ze odpowiedz koncowa to bedzie 231−1 o ile sie nie myle
23 sie 13:33
ZKS:
Tak zgodnie z tym co zauważył wredulus pospolitus.
230 * 2 − 1 = 231 − 1
23 sie 14:18
ICSP: albo oznaczmy naszą sumę przez Sn
mamy :
Sn = 1 + 2 + ... + 230 mnożąc to równanie przez 2 dostajemy :
2Sn = 2 + 22 + ... + 231
odejmując stronami :
2Sn − Sn = 231 + 230 + ... + 2 − (230 + 229 + ... + 1)
Sn = 231 − 1
23 sie 14:23
ZKS:
Poprzez zaburzanie sumy.

Prawie identycznie jak
ICSP.
S
n = ∑
nk = 0 2
k
S
n + 2
n + 1 = 1 + ∑
n + 1k = 1 2
k = 1 + ∑
nk = 0 2
k + 1 =
1 + 2 * ∑
nk = 0 2
k = 1 + 2S
n
S
n + 2
n + 1 = 1 + 2S
n
S
n − 2S
n = 1 − 2
n + 1
−S
n = 1 − 2
n + 1
S
n = 2
n + 1 − 1
S
30 = 2
30 + 1 − 1 = 2
31 − 1
23 sie 14:51