logarytmy
przemek: Oblicz:
a) log2√2 16
b) log0,75 8/9
Sory że tak niechlujnie ale z telefonu piszę.
21 sie 17:56
Piotr 10: a) log
2√2 16=x
(2
√2)
x=16
(2
√2)
x=2
4
2*2
12=2
4
1,5x=4
21 sie 18:02
Piotr 10: b) log0,75
89=x
21 sie 18:03
przemek: Skąd się wzięło 2*2 1/2?
21 sie 18:11
Piotr 10: Zamieniłem √2 na 212
21 sie 18:12
21 sie 18:12
Piotr 10: A wynik się zgadza? Masz do tego odpowiedzi?
21 sie 18:13
bezendu: Piotr
21 sie 18:13
Piotr 10: Ok dzięki

. Drugiego jakoś nie mogę zrobić
21 sie 18:14
bezendu:
a dobrze to jest przepisane ?
21 sie 18:25
przemek: Dobrze.
21 sie 18:26
21 sie 18:29
przemek: Ale jak to obliczyć?
21 sie 18:32
bezendu:
ten przykład na kalkulatorze
21 sie 18:33
przemek: Ale za sam wynik nie ma punktów, trzeba rozwiązać.
21 sie 18:36
Piotr 10: Czyli bezendu tego logarytmu nie da się rozwiązać pisemnie? Trzeba na kalkulatorze?
21 sie 18:39
bezendu: | | 8 | | 12 | |
no jak byś to policzył ? jak byś miał tam zamiast |
| |
| to wyszedł by ładny wynik  |
| | 9 | | 9 | |
21 sie 18:42
Piotr 10: Tak wtedy by wynik wyszedł x= −1

. A kombinowałem jak to policzyć, moje początka z
Logarytmami haha
21 sie 18:45
bezendu: i dlatego pytałem się czy to jest dobrze zapisane
21 sie 18:45
aba:
2
√2= 2
1*2
1/2 =2
3/2 , 16=2
4
| | 4 | | 8 | |
log2√216 = log23/2 (24)= |
| *log22= |
| |
| | | | 3 | |
21 sie 18:50
przemek: @Piotr dalej nie wiem jak zamieniłeś 2 pierwiastki z 2 na 2 do potęgi 1/2.
22 sie 13:43
przemek: Jeszcze 2 przykłady mam:
a) log0,125 1/64
b) log1/5 5√5
22 sie 13:48
Piotr 10: √a=a12 popatrz sobie na wzory, one są w linku, który Ci podałem
22 sie 13:51