matematykaszkolna.pl
Wartosc bezwzgledna - dowody niepojetnygrzes: Witam! Mam problem z nastepujacymi dowodami. Uprzejmie prosze o pomoc(najlepiej rozwiazania) emotka 1. |x2|=|x|2 2. |xn|=|x|n 3. |x|=x2 4. |x−y|≤|x|+|y| 5. |x−y|≥|x|−|y|
21 sie 14:06
21 sie 14:08
niepojetnygrzes: Dzieki za checi, ale wiedze podrecznikowa mam pod reka. Moim problemem jest zapis powyzszych dowodow. Skonczylem gimnazjum i mialem bardzo malo stycznosci z dowodami. Nie wiem jak przedstawic owe dowody aby zapis byl jasny i klarowny dla odbiorcy, dlatego zalezy mi na rozwiazaniu ktoregos(badz wszystkich przykladow).
21 sie 14:16
bezendu: w tym linku masz zadania z wykorzystaniem tych własności emotka tak trudno kliknąć ?
21 sie 14:19
niepojetnygrzes: Wlasnie o tym mowie Sa tam wlasnosci, a nie dowody. Cbyba ze cos zle klikam. Dajmy na to: |x|=x2 Ale czemu tak jest? x≥0; x=x2? Nie wydaje mi sie aby taki zapis byl rozstrzygajacy jesli chodzi o rozwiazanie tego przykladu. Wiem ze podstawiajac kazda liczbe to rownanie sie sprawdzi, ale nie wiem jak to udowodnic. Jesli powyzsze rownanie jest wlasnoscia, to jak ja udowodnic? Mam nadzieje ze wyjasnilem nieco bardziej moj problem Ps moj nick doskonale oddaje moja osobowosc wiec jeszcze raz prosze o rozwiazanie
21 sie 14:28
21 sie 14:33
niepojetnygrzes: Dzieki! emotka
21 sie 14:37