wariancja a kombinatoryka... Pomocy!
xyz: Witam,
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć tak na chłopski rozum ( bez definicji, ale z wzorami i
przykładami) kiedy w liczeniu prawdopodobieństwa używa sie kombinatoryki a kiedy wariancji i o
co chodzi z powtórzeniami? Czytałam o tym troszke ale nadal nie moge tego zrozumieć... Bardzo
prosze o pomoc, popraka z matury juz za tydzień a ja za nic nie moge tego pojąć
20 sie 17:58
20 sie 19:10
xyz: w takim na przykład zadaniu:
Dane są dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje się 9 kul: 4 białe, 3 czarne i 2 zielone. W
drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe, 3 czarne i 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy po
jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul różnych kolorów.
skąd moge wywnioskować, czy mam tutaj użyć wzoru na kombinacje czy skorzystać z reguły
mnożenia?
20 sie 20:10
xyz: i tak samo z wzorem na P(A) = |A| / |Ω| ? kiedy używam tego, a kiedy wzoru na kombinacje a
kiedy poprostu stosuje regułe mnożenia?
20 sie 20:15
20 sie 20:20
xyz: Kombinacje k−elementowe z n − stosujemy przy losowaniu n różnych elementów spośród n, a
kolejność losowanych elementów nie ma znaczenia.
no ok, to rozumiem... tylko dlaczego w tym zadaniu :
Dane są dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje się 9 kul: 4 białe, 3 czarne i 2 zielone. W
drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe, 3 czarne i 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy po
jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul różnych kolorów.
obliczono to jedynie za pomocą tej reguły mnożenia, a dlaczego w tym zadaniu już nie, tylko z
wzoru na kombinacje:
Dane są dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje się 11 kul: 7 białych i 4 czarne. W drugim
pojemniku jest 6 kul: 3 białe i 3 czarne. Z każdego pojemnika losujemy po dwie kule. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania czterech kul czarnych.
i dlaczego w jakimś tam zadaniu liczy się moc zdarzenia A wzorem na kombinacje a moc omegi
zwykłym mnożeniem i na odwrót, albo i to i to liczy sie zworem na kombinacje, albo czasem moc
omegi wogóle sie pomija?
nic z tego nie rozumiem...
20 sie 20:28
Mila:
W pierwszym zadaniu losujesz jedna kulę z jednego pojemnika oraz jedną kulę z drugiego
pojemnika
| |
=n i wszystko jedno czy liczysz za pomocą kombinacji czy stosujesz regułę mnożenia. |
| |
W drugim z każdego pojemnika bierzesz 2 kule.
20 sie 21:12
xyz: czyli zawsze gdy losuje więcej niż jedną kulke to stosuje wzór na kombinacje tak?
20 sie 21:47
Mila:
Tylko wtedy, gdy nie jest ważna kolejność.
20 sie 22:30
Mila:
Rozwiązuj zadania z arkuszy maturalnych.
20 sie 22:30
xyz: rozwiązuje właśnie cały dzień, z arkuszy, z róznych zestawów treningowych itp. I gdy juz mi sie
wydaje że wiem o co chodzi, oni nagle liczą zupełnie inaczej a ja znów jestem w punkcie
wyjscia...
to jeszcze zapytam tylko o tą moc omegi... od czego zależy jak ją liczyć?
Tez mam zwracać uwage na kolejność tzn gdy jest ważna to licze kombinacją, a gdy nie to
poprostu mnoże?
20 sie 22:46
Mila:
To wszystko zależy od treści zadania.
Napisz zadanie z którym masz problem.
20 sie 23:13
Aga1.: Cn1=Wn1=Vn1=n
21 sie 10:03