rownania wymierne
uki: Ulamki funkcja wynierna.

Równanie
Nie pamiętam co się robiło z ta jedynką:<
20 sie 12:13
bezendu:
Najpierw dziedzina D=R\{1,2}
x
2−2x=2x−2
x
2−4x+2=0
Δ=8
√Δ=2
√2
20 sie 12:17
uki: Ajjjj dałem 1(x−1) w pierwszym liczniku

dzieki serdeczne
20 sie 12:24
pigor: ...,
Dr=R−{1,2}, wtedy masz ciąg równań równoważnych np.
takich :
| | 1 | | 2 | |
1+ |
| = |
| /* (x−1)(x−2) ⇔ (x−1)(x−2)+1(x−2)= 2(x−1) ⇔ |
| | x−1 | | x−2 | |
⇔ (x−2)(x−1+1)−2x−= −2 ⇔ x
2−2x−2x= 0 /+4 ⇔ x
2−4x+4= −2+4 ⇔
⇔ (x−2)
2= 2 ⇔ |x−2|=
√2 ⇔
x= 2±√2 ∊D
r . ...
20 sie 12:24
uki: | | 1 | | 2 | |
JeżEli mam |
| − |
| =1 to jak z tym←postąpić? |
| | x+2 | | x−1 | |
20 sie 12:48
bezendu:
D=R\{−2,1}
(−x−5)=(x−1)(x+2)
dokończ
20 sie 12:52
uki: | x | | 1 | | x+6 | |
| + |
| = |
| |
| x+3 | | x+2 | | x2+5x+6 | |
zatrzymalem sie przzy
| 3x+5 | | x+6 | |
| = |
| |
| (x2+5x+6) | | (x2+5x+6) | |
nie wiem po pierwsze czy to jest dobrze wykonane do tej pory i nie wiem jakie kroki podjac
dalej :<
20 sie 14:08
20 sie 14:20