roziwaz rownanie
jolo : | | 2x−3 | | x−5 | |
roziwaz rownanie |
| = |
| |
| | x+5 | | x+2 | |
20 sie 12:33
bezendu:
D=R\{−2,−5}
(2x−3)(x+2)=(x−5)(x+5)
Dokończ
20 sie 12:36
jolo : nadal nie wiem co z tym zrobic
20 sie 12:42
bezendu:
umiesz mnożyć nawias razy nawias ?
20 sie 12:44
20 sie 12:45
jolo : x2−x+19=0 to raczej nic mi nie daje
20 sie 12:50
bezendu: czyli brak rozwiązań bo Δ<0
20 sie 12:53
jolo : taki buty
20 sie 12:54
bezendu: a no takie
20 sie 12:54
jolo : | x+2 | | x | | 10 | |
| + |
| = |
| wyszlo mi x1=−3,5 a x2=2 tak powinno byc ? |
| x+3 | | x−2 | | x2+x−6 | |
20 sie 13:11
zet:
D: R\{−3,2}
odp: tylko x=−3,5
20 sie 13:15
bezendu:
A gdzie jest ustalona dziedzina ?
20 sie 13:16
jolo : no wlasnie, nie zwrocilem uwagi
20 sie 13:21
bezendu:
zawsze zaczynamy od ustalenia dziedziny
20 sie 13:22