wielomiany
paweł: wyznacz reszte z dzielenia wielomianu "w" przez
a) (x−3)(x+2) jezeli reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian x−3 wynosi 7 a przez dwumian
x−2
wynosi 3
czy mógłby mi to ktoś tak dokładnie wytłumaczyć bo nie moge dojsc do rozwiązania byłym bardzo
wdzięczny
19 sie 11:01
paweł: czy jest ktoś teraz na forum kto mółby mi pomóc
19 sie 11:08
Piotr 10: W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
W(x)=(x−3)(x+2)*Q(x)+R(x)
Reszta z dzielenia przez wielomian P(x) st.n jest wielomianem stopnia co najwyżej n−1
R(x)=ax+b
W(3)=7
W(2)=3
19 sie 11:10
Piotr 10: Mały błąd zamiast (x+2) powinno być (x −2)
19 sie 11:14
paweł: tak to wiem do tego sam doszedłem jednak nie wiem co dalej
19 sie 11:18
paweł: czy moglbys mi to do konca wytłumaczyc
19 sie 11:19
19 sie 11:21
paweł: dziękuję za pomoc
19 sie 11:36