trygonometria
zadanie: ktora z liczb jest wieksza?
sin1o czy sin1
18 sie 15:51
Patryk:
x−−−−−−−−−1
0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− proporcja
18 sie 15:53
Patryk: potem patrzysz na wykres
18 sie 15:53
zm:
| | 180o | | 180o | |
1rd(radian)=1* |
| = |
| ≈ 57o |
| | π | | 3,14 | |
sin1
o i sin57
o
teraz sam odpowiedz na zadane pytanie
18 sie 16:17
zadanie: sin1o≈0,01 a sin1=sin57o≈0,83 czyli sin1o<sin1 dobrze?
18 sie 16:33
zm:
tak
lub ponieważ funkcja sinx jest rosnąca w przedziale (0o,90o)
to: ..........
18 sie 16:35
zadanie: 1o<57o o to chodzilo?
18 sie 16:37
zm:
to.......... 1o <57o ⇒ sin1o < sin57o
18 sie 16:38
18 sie 16:38
zadanie: dziekuje
18 sie 16:44
Mila:

Znając wykres funkcji:
y=sin(x) masz odp. natychmiastową.
18 sie 18:43