zadania z wielościanów
hubert7611: mam takie 4 zadanka z wielościanów i nie za bardzo wiemy czy dobrze robię może ktoś pomoc?
to są te zadania:
zad 1 mam obliczyć objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jeśli krawędź boczna o
długości 28 tworzy z wysokością bryły kąt 60
zad 2
ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jeśli krawędź boczna o długości 16 tworzy z podstawą kąt 45
i tutaj też mam objętość obliczyć
zad 3
oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jeśli przekątna
bryły o długości 16 tworzy z podstawą kąt 45
zad 4
oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jeśli krawędź boczna o długości 32
tworzy z podstawą kąt 30
17 sie 18:05
dero2005:

l = 28 cm
h = 14 cm
d = 28
√3
17 sie 19:22
Eta:
Witam "stereometryczny"
dero
17 sie 19:25
dero2005:

l = 16
h = 8
√2
h
p = 12
√2
17 sie 19:34
dero2005:
Witam
Eta
17 sie 19:35
17 sie 19:36
dero2005:

D = 16 cm
h = 8
√2
d =
√D2 − h2 = 8
√2
P
c = 2*a
2 + 4*a*h = 128(1 + 2
√2)
17 sie 19:46
dero2005:

l = 32 cm
h = 16
a =
√l2 − h2 = 16
√3
17 sie 19:59