jak to rozwiążesz jesteś mistrzem
vvv: Buty kosztowały xzł. Po obniżce o 600% ich cena wynosiła 30zł. Oblicz ile wynosiła cena w 100%
11 sie 23:36
hey: Chyba 60% ?
11 sie 23:45
hey: Chyba że do nich dopłacali?
11 sie 23:46
Eta:
0,4*x=30 ⇒ x=75 zł
12 sie 00:29
vvv: no właśnie nie. też ciężko mi skumać jak to rozwiązać. opiszę sytuację w skrócie. gościu
podchodzi do stoiska z butami 'ile za te buty? 30zł?' sprzedawca na to 'haha, chyba po
obniżce, −600%'. nie wiem jak to rozwiązać....
12 sie 00:53
hey: zbiór pusty

a sytuacja ta to sarkazm/ ironia − zwał jak zwał
12 sie 01:09
hey: ps. przepraszam za te minki, ale mnie denerwują! chciałem napisać po prostu : P, a nie jakieś
machające jęzory... musze się tego oduczyć tutaj...
12 sie 01:11
pigor: ..., sprzedawca po prostu nie ma pojęcia o procentach , a zapewne
miał na myśli obniżkę nie o 600%, tylko 6 razy i tyle , wtedy x= 360 zł . ...
12 sie 09:33
vvv: wiem że to sarkazm. ale mój mózg stwierdził że musi się dowiedzieć ile by kosztowały
ewentualnie.. jeszcze to rozwiążę
12 sie 16:54
$ :/ $: Buty kosztowały x zł ,czyli x≥0 . Więc maksymalnie można obniżyć o 100 %
12 sie 17:27
mad: NIE DA się tego rozwiązać.
To tak jak byś powiedział "w jednej ręce mam dwa jabłka, w drugiej mam jeszcze kilka. Suma
jabłek z obu rąk daje liczbę ujemną. Ile mam jabłek w drugiej ręce?"
Nie da się rozwiązać... I nie ma co kombinować

brak rozwiązania.
12 sie 17:33
vvv: wydaje mi się że mogły kosztować 1800zł lub więcej (?) ciężko rozkminić jakby to
obliczyć... podaję źródło mojego pytania youtube.com/watch?v=mRZYWk1Iddg 10:47, moja wakacyjna
nuda wyzwoliła w moim mózgu dociekliwość
12 sie 18:59
Eta:
Obniżka o 100% ........ buty dostajesz za friko
12 sie 19:16
............: vvv@ 1800 zł ? Przecież już obniżka o 100 % daje 0zł.
Wydaje mi się ,że powinieneś powtórzyć sobie procenty skoro tak ciężko ci to zrozumieć
12 sie 20:24
Eta:
12 sie 20:26
vvv: Eta no 1800. skoro 100% to 30 zł to 600% to 1800

?
17 sie 18:34
Eta:
bzdury
17 sie 19:33
^Bartek^: wiesz co to obniżka?
Zadanie można zapisać tak : ( 6x= 600%, czyli 6 całość,pisze to bo widze ze nie rozumiesz)
x−(6*x)=30 z tego od razu widać, że żeby było 30 to x musi równać
się − 6
Tak! Rozwiązałem twoje zadanie !
Dlaczego nikt go nie rozwiązał ? Dlatego, że każdy zakładał ,że cena jest dodatnia. Jeżeli
obniżasz coś o więcej niż 100% to musi zmienić się znak.
Więc " Buty kosztują xzł. Po obniżce o 600%.." oznacza "Buty kosztują −x zł.Po
podwyżce o 600%...
a tak przy okazji to tam u ciebie powinno być kosztują. ; P
nauka : "Buty kosztują −x zł.Po podwyżce o 600%..." Podwyżka to dodawanie więc w tym zdaniu
widać od razu że aktualną cenę wystarczy podzielić przez 5 aby otrzymać wynik,bo −x+6x=5x , 5x
=30,x=6,a buty −6.
Piszę takie oczywiste rzeczy ,ale to tylko dlatego ,żeby było ci łatwiej zrozumieć. Sądzę ,że
na razie nie potrzebujesz tego forum.(zakładam że chodzisz do podstawówki).
17 sie 20:43
vvv: Bartek tak chodzę do podstawówki. dziękuję że mnie oświeciłeś!
18 sie 13:10
tim: Ktoś powinien iść na urlop, Eto
18 sie 13:39
Aga1.: Można cenę podnieść o 600%, ale obniżyć co najwyżej o100% (obniżka o 100%= towar rozdajemy za
darmo)
18 sie 14:14
maaaario: Cyfry pewnej liczby trzycyfrowej x tworzą w kolejności: cyfra setek, cyfra dziesiątek,
cyfra jedności, trzywyrazowy ciąg geometryczny. Jeżeli od liczby x odejmiemy liczbę
trzycyfrową zapisaną za pomocą tych samych cyfr, ale w odwrotnej kolejności, to
otrzymamy 594. Znajdź liczbę x.
7 sty 14:01
wredulus_pospolitus:
bez liczenia
jedyne liczby które są 'mozliwe' to:
124
139
248
421
931
842
i nic więcej ... jako że różnica to liczba dodatnia ... więc szukana liczba 'x' to jedna z
dolnej trójki
7 sty 14:04
lider: 842
9 sty 14:44