poprawka: krotnosc pierwiastkow- wielomiany
uki: Nie rozumiem ogólnej teorii pierwiastków wielomianu np. Skąd mam wiedzieć jaką jest krotność
tego pierwiastka dlaczego ta a nie inna dzieki wwielkie z góry!
Przykład: w(x): 6x3+3x2+10x+5; r=1/2
17 sie 13:17
17 sie 13:20
Piotr 10: | | 1 | | 1 | |
Jeżeli r= |
| jest pierwiastkiem tego wielomianu tzn. wielomian dzieli się przez (x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
17 sie 13:21
uki: Robie wszystkie zadania z zbiorku i tu właśnie lekkiego zonka zaliczylem dzieki. Czyli wynik z
dzielenia plus r będzie wskazywalo krotność tego pierwiastka?
17 sie 13:28
Janek191:
W(x) = 6 x
3 + 3 x
2 + 10 x + 5 = 3x
2 *( 2x + 1) + 5*( 2x + 1) =
= ( 2x + 1)*( 3 x
2 + 5)
W(x) = 0 ⇔ 2x + 1 = 0 ; 3 x
2 + 5 > 0 dla dowolnej liczby x ∊ R
| | 1 | |
− |
| jest jednokrotnym pierwiastkiem W(x) = 6 x3 + 3 x2 + 10 x + 5 |
| | 2 | |
=============================================================
Q(x) = (x − 1)*(x −1)*( x
2 + 1) = ( x − 1)
2 *( x
2 + 1)
1 jest pierwiastkiem dwukrotnym Q(x)
P(x) = ( x + 2)*( x + 2)*( x
2 − 4) = ( x + 2)*( x + 2)*(x + 2)*(x − 2) = ( x + 2)
3 *(x −2)
− 2 jest pierwiastkiem trzykrotnym P( x)
17 sie 13:31
uki: Przepraszam za błąd ale tam było −1/2 więc mi dobrze wyszło że 1/2 jest pierwiastkiem
jednokrotnym w(x) tylko że ja to podzielilem i wyniki był 6x2+10x wydaje mi sie to prostsza
metoda tylko nie czaje co dalej
17 sie 13:39
uki: Nie rozumiem co zrobiłeś z tym q(x) i p (x)
17 sie 13:40
uki: W sumie miałem określić tylko jakim jest pierwiastkiem to chyba na tyle ?
17 sie 13:41
Janek191: Mamy W(x)
r − pierwiastek W(x)
Jeżeli W(x) dzieli się przez x − r to r jest jednokrotnym pierwiastkiem W(x)
Jeżeli W(x) dzieli się przez ( x − r)2 to r jest dwukrotnym pierwiastkiem W(x)
Jeżeli W(x) dzieli sie przez ( x − r)3 to r jest pierwiastkiem trzykrotnym W(x)
itd.
17 sie 13:52
uki: No tak kumam ale mam drugi przykład r jest −2 w(x)=x
5+4x
4+4x
3−6x
2−24x−24. Podzielilem przez
x+2 i wyszło mi (x+2)(x
4−2x
3−6x
2−12) niby r jednokrotne jak widać a w odp że 2 nie wiem
serio z takim tempem geometrii analitycznej funkcji wymiernej i ciągów w tydzień. Chyba nie
przerobie
17 sie 14:04
Piotr 10: Musisz dalej rozłożyć x4−2x3−6x2−12 ⇒Tam mogą być pierwiastki przeciez
17 sie 14:08
asdf: do sprawdzania krotnosci pierwiastka mozesz tez uzyc pochodnych
17 sie 14:11
17 sie 14:12
uki: Mam teraz po dzieleniu (x−1/2)(8"4−8x3+10x2−8x+2) i wychodzi że 1/2 to jednokrotny a w odp
że 3 jak byście wy to rozłożyli?
17 sie 14:58
Aga1.: Podaj początkowy wielomian.
17 sie 15:28
uki: 8x5−12x4+14x3−13x2+6x−1
17 sie 16:34
Eta:
....= (2x−1)3(x2+1) x= 0,5 −−− pierwiastek trzykrotny
17 sie 16:40