Dowody
PusioOkrusio : 1) Udowodnic ze dla dowolnych liczb calkowitych a i b liczba a2*b i ab2 jest parzysta
2)) Udowodnij ,ze dal kazdj liczby calkowitej c liczba 2c3 + 3c2 + c jest podzielna przez 6
3) Udowodnij , ze jezeli n jest liczba naturalna, to liczba n5 − n jest podzielna przez 30
4) Udowodnij ,ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba n3 + 11n jest podzielna przez 6
5)Udowodni ,ze liczba postaci n4 − 4n3 − 4n + 16n gdzie n oznacza liczbe parzytsa wieksza od
4 jest podzielna przez 384
6) Udowodnij ,ze jezeli n jest liczba naturlana to 16n3 − 4n jest liczba calkowita podzielną
przez 12.
7) Udowodnij ,ze dla kazdej liczby nieparzystej n liczba n3 + 3n2 − n− 3 jest wilokrotnoscia
48
8) Przy dzieleniu przez 5 liczba a, b, c otrzymujemy odpowiednio reszty 1,2,3. Znajdz reszte z
dzielenia sumy kwadratow liczb a, b, c przez 5
17 sie 12:46
ICSP: ale w pierwszym jest błąd

nie działa np dla a = 1 oraz b = 3
17 sie 12:54
17 sie 13:15
Piotr 10: Np. Zadanie 2
Założenie:
c∊C
Dowód:
2c3+3c2+c=c(2c2+3c+1)=c[(c+1)2+c2+c]=c[(c+1)2+c(c+1)]=
=c[(c+1)(2c+1)]=c(c+1)[(c+2)+(c−1)]=c(c+1)(c+2)+(c−1)c(c+1)
c(c+1)(c+2)⇒ To iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, z których na pewno jedna dzieli się
przez 2, a druga z tych dzieli się przez 2. A więc 2*3=6
(c−1)c(c+1)⇒ To iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, z których na pewno jedna dzieli się
przez 2, a druga z tych dzieli się przez 2. A więc 2*3=6
A więc liczba 2c3+3c2+c dzieli się przez 6 c.n.u
17 sie 13:57
ICSP: widać że kopiowane
17 sie 14:35
PusioOkrusio : no wiem ,ze wtedy bylo tylko ,ze to bd hm możne z 300 zadanie z wakacji xd
17 sie 15:43
Piotr 10: Zadanie 4
4) Udowodnij ,ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba n3 + 11n jest podzielna przez 6
Założenie:
n∊N
Dowód:
n3+11n=n(n2+11)=n(n2−1+12)=n[(n2−1)+12]=n[(n−1)(n+1+12]=(n−1)n(n+1)+12n
(n−1)n(n+1)⇒ To iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, z których na pewno jedna dzieli się
przez 2, a druga z tych dzieli się przez 2. A więc 2*3=6
12n=6*2n ⇒ Liczba ta jest wielokrotnością liczby 6 , a więc liczba ta jest na pewno podzielna
przez 6
c.n.u
17 sie 17:28
ICSP: znowu widać że kopiowane
17 sie 17:30
Piotr 10: Hmm?
17 sie 17:31
ICSP: jedna dzieli się przez 2, druga dzieli się przez dwa więc ich iloczyn dzieli się przez 2*3 = 6
?
17 sie 17:35
Piotr 10: Pomyliłem się skopiowałem to z mojego wcześniejszego postu, bo nie chciało mi się pisać tego
samego a w poście godz 13:57 ten sam błąd.. I nie kopiowałem nic....
17 sie 17:39
Eta:
Piotr nie przejmuj się

.........
ICSP ostatnio jest .........
17 sie 17:41
Piotr 10: Dzięki Eta
17 sie 17:54
Piotr 10: Nudzi mi się to CI zrobię 7 jeszcze
7) Udowodnij ,ze dla kazdej liczby nieparzystej n liczba n3 + 3n2 − n− 3 jest wielokrotnością
48
Założenie:
n ∊ liczb nieparzystych
n=2k+1, gdzie k∊C
Dowód:
n3 + 3n2 − n− 3=n(n2−1)+3(n2−1)=(n2−1)(n+3)=(n−1)(n+1)(n+3)
Wstawiam teraz za n=2k+1
(n−1)(n+1)(n+3)=2k(2k+2)(2k+4)=2k*2(k+1)*2(k+2)=8k(k+1)(k+2)
k(k+1)(k+2) ⇒To iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, z których na pewno jedna dzieli się
przez 2, a druga z tych dzieli się przez 3. A więc 2*3=6.
8*6=48 c.n.u
17 sie 20:47
ICSP: Przepraszam

Od dziś jeśli zobaczę czyjś błąd będę milczał
17 sie 20:53
Piotr 10: ICSP nie o to chodziło, bo z tego co pisałeś odczuwałem, że mi ''zarzucasz'' kopiowanie
rozwiązań, a ja je sam rozwiązuję
17 sie 20:55
Piotr 10: 3) Udowodnij , ze jeżeli n jest liczba naturalna, to liczba n5 − n jest podzielna przez 30.
Założenie:
n∊N
Dowód:
n5−n=n(n4−1)=n[(n2−1)(n2+1)]=n[(n−1)(n+1)(n2−4+5)]=
=n(n−1)(n+1)[(n−2)(n+2)+5]=(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5(n−1)n(n+1)
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)⇒To iloczyn pięciu kolejnych liczb całkowitych, z których przynajmniej na
pewno jedna dzieli się przez 2, druga z tych liczb dzieli się przez 3, a trzecia dzieli się
przez 5. A więc 2*3*5=30
5(n−1)n(n+1)⇒ To iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, z których na pewno jedna dzieli
się przez 2, a druga z tych dzieli się przez 3. A więc 2*3=6. 5*6=30
c.n.u
17 sie 21:08
Piotr 10: 8) Przy dzieleniu przez 5 liczba a, b, c otrzymujemy odpowiednio reszty 1,2,3. Znajdz reszte z
dzielenia sumy kwadratow liczb a, b, c przez 5
a=5k+1
b=5p+2
c=5z+3
a2+b2+c2=(5k+1)2+(5p+2)2+(5z+3)2=25k2+10k+1+25p2+20p+4+25z2+30z+9=
=25k2+10k+25p2+20p+25z2+30z+14=25k2+10k+25p2+20p+25z2+30z+10+4=
=5(5k2+5k+5p2+4p+5z2+6z+2)+4
A więc reszta z dzielenia wynosi 4
17 sie 21:18
Piotr 10: W 5 zadaniu popraw zapis, bo mi się zdaje, że powinien tam być gdzieś kwadrat. I w pierwszym
zadaniu też popraw zapis
17 sie 21:39
Piotr 10: 5)Udowodni ,ze liczba postaci n4 − 4n3 − 4n2 + 16n gdzie n oznacza liczbę parzysta większą
od 4 jest podzielna przez 384
Założenie:
n=2k ⋀ k∊C ⋀k∊(2:+∞), bo n>4
Dowód:
n2(n2−4)−4n(n2−4)=(n2−4)(n2−4n)=(n−2)(n+2)n(n−4)
Liczba parzysta jest w postaci n=2k
(n−2)(n+2)n(n−4)=(2k−2)(2k+2)2k(2k−4)=
=2(k−1)*2(k+1)2*k*2(k−2)=16(k−2)(k−1)k(k+1)
(k−2)(k−1)k(k+1) ⇒ To iloczyn czterech kolejnych liczb całkowitych, z których na pewno jedna
dzieli się przez 2, druga dzieli się przez 3 , a trzecia dzieli się przez 4. A więc 2*3*4=24
24*16=384
c.n.u
18 sie 12:44
zm:
zad.6 L=16n3−4n = 4n(4n2−1)= 4n[3n2+(n2−1)]= 12n3 +4n*(n−1)(n+1)
teraz tylko napisać odpowiedni komentarz i ...... c.n.d
18 sie 17:30