Znajdź granicę funkcji
nata14: limx→0 sinxtg2x
16 sie 20:59
Patryk: 1
16 sie 21:02
Patryk: nie, na dole jest chyba 2x a nie x
16 sie 21:02
Patryk: chociaż jakby to rozpisać to może i będzie 1
16 sie 21:06
pigor: ..., np. tak :
| | sinx | | 2x sinx | |
lim x→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | tg2x | | 2x tg2x | |
| | 1 | | sinx | | 2x | |
= lim x→0 |
| * |
| * |
| = 12*1*1= 12 . ...  |
| | 2 | | x | | tg2x | |
16 sie 21:06
nata14: chyba jednak nie, ponieważ 2x/tg2x to nie 1
16 sie 23:55
pigor: ... , no niestety tylko ci się tak wydaje, nie chce mi się kurcze...,
ale muszę(em) − jak mawiał klasyk, otóż z własności granic funkcji
jeśli x→0 ⇒ 2x→0 (nie chce mi się robić podstawienia np. 2x=t)
masz kolejno np coś takiego :
| | 2x | | 2x | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | tg2x | | | |
| | cos2x | | 1 | |
= limx→0 |
| = |
| = 1 i tyle . |
| | | | 1 | |
17 sie 00:23
Eta:
A jednak tak!
| 2x | | 2x | | 2x | |
| = |
| *cos2x dla x→0 lim |
| =1 i cos2*0=1 |
| tg2x | | sin2x | | sin2x | |
17 sie 00:24
Patryk: | | sinx | | 1 | |
lim |
| = |
| bo... |
| | tg2x | | 2 | |
x→0
| sinx | | sinx | | 1−tg2x | | 1 | | 1−tg2x | |
| = |
| =sinx |
| = |
| sinx |
| = |
| tg2x | | | | 2tgx | | 2 | | tgx | |
| | 1 | | cosx | | 1 | | 1 | | sin2x | |
= |
| sinx(1−tg2x) |
| = |
| (1−tg2x)cosx= |
| (1− |
| )cosx= |
| | 2 | | sinx | | 2 | | 2 | | cos2x | |
| | 1 | | sin2x | | 1 | | 1−cos2x | | 1 | | 1 | |
= |
| (1− |
| )= |
| (1− |
| )= |
| (1− |
| +cosx)= |
| | 2 | | cosx | | 2 | | cosx | | 2 | | cosx | |
(((x→0)))
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (1− |
| −cosx)= |
| (1− |
| +cos1)= |
| (1−1+1)= |
| |
| | 2 | | cosx | | 2 | | cos1 | | 2 | | 2 | |
+ wykres →
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28sin%28x%29%29%2F%28tg%282x%29%29
17 sie 12:42
17 sie 12:43
Patryk: w ostatniej linijce zamiast cos1 to cos0 oczywiscie
17 sie 12:44