Bully:
ułakmi zwykłe dodawanie.
Mam problem, a dokładniej niewiem z kąd bierze się dana liczba.
Ułamek.:
(lewa strona ułamka)
(licznik) 1
(mianownik) 4
(prawa strona ułamka)
(licznik) 5
(mianownik) 6
Wspólny mianownik 12.
Problem mam w tym. Dlaczego w liczniku znalazły się liczby 3 i 10.
13 sty 12:44
sinx/n=six=6:
1/4+5/6=3/12+10/12=13/12
13 sty 13:48
Jakub:
Sprowadzanie do wspólnego mianownika polega na rozszerzaniu ułamka (co oznacza pomnożenie licznika i mianownika przez tą samą liczbę) tak aby w mianowniku były te same liczby.
Jak pomnożysz licznik i mianownik ułamka 1/4 przez 3 to będziesz miał 3/12.
Jak pomnożysz licznik i mianownik ułamka 5/6 przez 2 to będziesz miał 10/12.
Poczytaj
1338 i
1339
13 sty 13:48
Jakub:
wyprzedziłeś mnie sin...
13 sty 13:48
sinx/n=six=6:
Jakub, odpowiedziałem wcześniej, spóźniłeś się xD
13 sty 13:49
sinx/n=six=6:
Tak ogólnie to chciałem powiedzieć, że stronka strasznie mnie się podoba, nie wiem czy to dobre miejsce do pisania tego, ale szacuneczek
13 sty 13:51
Jakub:
Każde miejsce jest dobre

Dzięki.
13 sty 14:05