Układ równań z niewiadomymi x i y ma postać
kamczatka: Układ równań z niewiadomymi x i y ma postać
3x−2y = 8
ax+4y = c
Dobierz współczynniki a i c tak, aby układ równań miał nieskończenie wiele rozwiązań. Rozwiąż
otrzymany układ równań.
15 sie 10:00
Piotr 10: Metoda wyznaczników rozwiąż
15 sie 10:35
kamczatka: 3x−2y = 8
ax+4y = c
−2y= −3x+8 /:(−2) y= 1,5x−4
y= 1,5x−4
ax+4(1,5x−4) = c
y= 1,5x−4
ax+6x−16=c
i co dalej
15 sie 10:41
15 sie 10:43
Piotr 10: Metoda wyznaczników
1
0 Nieskończenie wiele rozwiązań⇔ W=0 ⋀ W
x=0 ⋀ W
y=0
W=12+2a
W
x=32+2c
W
y=3c−8a
12+2a=0 ⋀ 32+2c=0 ⋀ 3c+8a=0
a=−6 ⋀ c=−16 ⋀ 3*(−16)+8*(−6)=0 0=0
A więc dla a=−6 i c=−16 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
2
0 Rozwiązanie układu równań
W≠0
a≠−6 a∊R0{−6}
| | Wx | | 32+2c | | 2(16+c) | | 16+c | |
x= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | W | | 12+2a | | 2(6+a) | | 6+a | |
Jakoś tak
15 sie 10:49
Piotr 10: bezendu sprawdź jak możesz
15 sie 10:50
bezendu:
Piotr współczynniki

układ pewnie też
15 sie 10:57
Piotr 10: Można i tak też
3x−2y=8 *(−2)
ax+4y=c
−6x+4y=−16
ax+4y=c
zatem a=−6 c=−16
15 sie 10:58
kamczatka: Skąd wiadomo tym sposobem że górna funkcja wynosi tyle co dolna ? Bo tym 1 rozwiązanie co
podałeś to nic nie rozumiem.
15 sie 14:48
Basia: Panowie przecież chyba widać, że kamczatka nie uczy się matematyki na poziomie
rozszerzonym, nie zna więc metody wyznaczników, a zapewne w ogóle nie wie co to jest
wyznacznik
15 sie 14:53
Basia: można tak:
układ równań na nieskończenie wiele rozwiązań jeżeli jego współczynniki są proporcjonalne
a = −6
c = −16
15 sie 14:57
kamczatka: Dzięki Basia. Jednak jest krótszy i o wiele łatwiejszy sposób
15 sie 15:34