Rozwiąż układ równań:
kamczatka: Rozwiąż układ równań:
y = (x + 3)2 − (x − 2)2
4*(5x + 3) = (y + 1)2 − (y − 1)(y +1)
Doprowadziłem do takiej postaci i nie wiem co dalej:
y = 4x+13
−2y = −20x − 10
14 sie 17:01
asdf:
y = 4x + 13
y = 10x + 5
4x + 13 = 10x + 5
−6x + 8 = 0
6x = 8
x = 4/3
y = 4 * 4/3 + 13
14 sie 17:03
kamczatka: wynik powinien wyjść:
(a,10a+5)
14 sie 17:07
Aga1.: Pierwsze równanie na pewno źle, drugiego nie sprawdzałam.
14 sie 17:23
kamczatka: z drugiego równania wychodzi dobry wynik ale co w tym pierwszym jest nie tak ?
14 sie 17:25
kamczatka: teraz w pierwszym równaniu wychodzi mi : y=8x+5
14 sie 17:29
Aga1.: Pierwsze równanie
y=x2+6x+9−x2+4x−4, czyli y=10x+5
14 sie 17:30
kamczatka: Czyli układ ma nieskończenie wiele rozwiązań, bo na górze i na dole równanie tyle samo się
równa.
To zapisywać że ma nieskończenie wiele rozwiązań czy tak jak jest w odpowiedziach (x,10x+5) ?
14 sie 17:35
Aga1.: Tak.
14 sie 17:37
kamczatka: To jak zapisywać ?
14 sie 17:38
Aga1.: Np.
Układ ma nieskończenie wiele rozwiązań postaci (x,10x+5). Jest układem nieoznaczonym.
14 sie 17:46
14 sie 19:14