Rozwiąż układ równań:
kamczatka: Rozwiąż układ równań:
2x−y = x+1 /*(−1)
y = x−1
−2x+y = −x −1
y = x−1
−2x+x+y = −1
y−x = −1
−2x + 0y = −2
−2x = −2 / :−2
x = 1
Może tak być ?
13 sie 11:21
kamczatka: edit:
na końcu powinno być 2x = 0 w ostatnim układzie równań
2x = 0 /:2
x = 0
13 sie 11:24
ZKS:
Lubisz sobie utrudniać życie.

Na samym początku mając
{2x − y = x + 1
{y = x − 1
dodając stronami od razu otrzymujemy
2x = 2x ⇒ x ∊ R tak więc y ∊ R.
Albo zauważyć że
2x − y = x + 1 jest po przekształceniach równoważnych równe y = x − 1.
13 sie 11:48
kamczatka: jak tymi stronami dodales ?
13 sie 13:12
bezendu: ZKS a co byś powiedział na metodę wyznaczników?
13 sie 13:22
ZKS:
Też jest dozwolona
bezendu jak chcesz możesz to policzyć wyznacznikami powinieneś
otrzymać ten sam wynik.
kamczatka mając układ równań
{2x − y = x + 1
{y = x − 1
dodając stronami otrzymujesz
2x − y + y = x + 1 + x − 1 co jest równoważne z
2x = 2x.
13 sie 13:42
kamczatka: ZKS już rozumiem ale chcę tylko powiedzieć że wynik to
(x,x+1)
x∊R
13 sie 15:02
Mila:
2x−y = x+1
y = x−1
Z pierwszego równania
y=x−1
y=x−1
Proste pokrywaja się, uklad równań zależnych, ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Rozwiązaniem jest każda para liczb spełniająca równanie y=x−1,
inaczej każda para:: (x, x−1)
13 sie 16:02