planimetria
lełoś :

Obliczyć pole trójkąta równoramiennego którego kąt przy przy wierzchołku wynosi 120
o a ramię
6 cm
te własności poznałem w gimnazjum
a=6
b(połowa podstawy)=3
wysokość 3
√3
14 sie 16:27
ICSP: albo wiadomościami z liceum
| | 1 | | 1 | | √3 | |
P = |
| * a * a * sin120o = |
| * 6 * 6 * |
| = 9 √3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Na twoim rysunku niestety źle oznaczyłeś boki.
Przyprostokątne powinny być na odwrót
14 sie 16:33
lełoś : ok dzięki
14 sie 16:35
14 sie 16:36
lełoś : nie było pytania
14 sie 16:38
ICSP: U ciebie jest źle. Na stronie którą podałeś jest dobrze.
14 sie 16:38