Prosta k zawiera odcinek, którego końcami są punkty A= (0,-3) i B+ (1,1). Znajdź
kamczatka: Prosta k zawiera odcinek, którego końcami są punkty A= (0,−3) i B+ (1,1). Znajdź równanie
prostej k.
Jest jakaś możliwość aby to obliczyć czy tylko w pamięci można ?
14 sie 12:33
ICSP: masz dwa punkty które należą do prostej i masz znaleźć równanie prostej.
Jest wiele sposobów aby to zrobić
14 sie 12:36
14 sie 12:36
14 sie 12:37
14 sie 12:37
kamczatka: 
dzięki
14 sie 12:38
Piotr 10: | | yb−ya | | 1+3 | |
ak= |
| = |
| =4 |
| | xb−xa | | 1−0 | |
y=ax+b
y=4x+b
A(0;−3)
−3=4*0+b
b=−3
Szukana prosta to:y=4x−3
14 sie 12:38
kamczatka: A czy ten wzór jest na tablicach matematycznych podczas matur ? Chodzi mi o pierwszy link,
który podał ICSP.
14 sie 12:45
Piotr 10: Tak jest. Najlepiej sobie wydrukuj z CKE tablice wzorów matematycznych
14 sie 13:07