Planimetria
bezendu:
Czy w dowolnym trapezie zachodzi taka własność ?
| a+b | |
| =c gdzie a i b to podstawy trapezu a c jego ramię ? |
| 2 | |
13 sie 19:29
Patryk: to masz wtedy gdy trapez jest opisany na okręgu,i trapez jest równoramienny
13 sie 19:34
bezendu: ok dzięki
13 sie 19:34
Mila:

Wyciągaj wnioski.
13 sie 19:35
Patryk: napewno ?
13 sie 19:38
Eta:
teraz na bank
13 sie 19:41
Patryk:
13 sie 19:42
Eta:
13 sie 19:42
bezendu:

Wykaż, że długość odcinka łączącego środki ramion trapezu równoramiennego opisanego na okręgu
jest równa długości tego ramienia
a+b=2x+2x
a+b=4x
2x=c
C.N.D ok ?
13 sie 19:47
Gustlik:

A ja udowodniłem bardzo ciekawą własność wszystkich trapezów opisanych na okręgu − mianowicie,
że trójkąty ASD i BSC są prostokątne. Może ktoś chętny spróbuje to udowodnić? Szczerze mówiąc
ta własność już kilka razy przydala mi sie w zadaniach.
13 sie 19:49
bezendu:

rysunek ma wyglądać tak
13 sie 19:49
Eta:

To znane twierdzenie "od wiek wieków"

i bardzo przydatne
2α+2β=190
o ⇒ α+β=
90o
OC i OB odcinki dwusiecznych kątów 2β i 2α
trójkąty BOE i OEC są podobne
Pozdrawiam "odkrywcę"
13 sie 20:00
Gustlik:
bezendu, to jest tzw. linia środkowa trapezu − łączy ona środki obu ramion i bez względu
na to, czy jet to trapez opisany na okręgu czy nie, zachodzi wzór:
Można to udowodnić z powyższego rysunku:
Dzielimy trapez na równoległobok i trójkąt, widzimy ze:
m=b+x
Z Talesa (podobieństwo ΔEBC i ΔFS
2C) mamy:
2x=a−b
Czyli długość linii środkowej trapezu jest równa średniej arytemtycznej jego podstaw. c.n.d.
13 sie 20:01
bezendu:
| | a+b | |
Gustlik wiem że jest taki wzór i to jest prawdziwe dla trapezu |
| |
| | 2 | |
| | a+b | |
ale chodziło o to że |
| =c to miałem wykazać  |
| | 2 | |
13 sie 20:04
Gustlik: Eta Nie jestem "odkrywcą" ale wpadłem na to przy rozwiązywaniu zadań z trapezami. Ja wiem,
ze to znane twierdzenie, ale zależało mi go na jego pokazaniu, bo w szkołach o nim ani widu
ani słychu. Szczerze mówiąc nawet ja sobie nie przypominam, żebyśmy to w szkole ponad 20 lat
temu przerabiali, choć poziom był wtedy kilka razy wyższy. Pozdrawiam.
13 sie 20:04
Eta:

podobnie z drugiej strony
13 sie 20:05
Gustlik: Ja wiem bezendu, o co Cio chodzi, to wynika z własności czworokąta opisanego na okręgu,
ale mówię o tym drugim rysunku − narysowałeś linię środkową. Pozdrawiam.
13 sie 20:06
bezendu:
Bo pierwszy był źle

i poprawiłem, oczywiście za dowód dziękuję na pewno się przyda
13 sie 20:08
Eta:

Można też tak:
Mamy równoległobok o dłuższym boku a+b ( złożony z dwu przystających trapezów
(odwróconych podstawami
13 sie 20:16
bezendu:
to jest cały czas do linii środkowej trapezu

?
13 sie 20:17
Eta:
Sorry ... troszkę skrzywił mi się równoległobok
13 sie 20:18
Eta:
Tak.... chodzi o linię środkową trapezu
13 sie 20:18
bezendu:
Eta ''poliglota''
13 sie 20:19
Eta:
Co to znaczy?
13 sie 20:20
13 sie 20:21
Eta:
Tyle to ja wiem

ale co oznacza taki koment do mnie?
13 sie 20:22
bezendu: Post 20:18 ''Sorry''
13 sie 20:23
Eta:
Aha
13 sie 20:23
bezendu: Teraz jasne ?
13 sie 20:24
Eta:
Tak

nauczyłam się tego od Was na tym forum
13 sie 20:24
bezendu:
13 sie 20:26
Eta:
13 sie 20:30
bezendu:
Eta widziałaś dziś to zadanie z trójkątem ? tydzień temu pytałem się jak to zrobić, a dziś
przez dżunglę idąc zrobiłem
13 sie 20:32
Eta:
Nie wiem z którym trójkątem?
13 sie 20:33
13 sie 20:34
Eta:
Wektorami prościej
13 sie 20:34
bezendu:
Jeszcze nie znam tak dobrze wektorów, więc nie chciałem wstawiać rozwiązania na wektorach żeby
kogoś wprowadzać w błąd

a tym bardziej to zadanie z podstawy i tam nie ma wektorów
13 sie 20:36
13 sie 20:37
bezendu:
hmm a które ''zdrowe'' ?
13 sie 20:37
Eta:
13 sie 20:38
Eta:
Pierwsze z brzegu
13 sie 20:39
bezendu:
13 sie 20:39
Eta:
No to masz pecha

"zdrowe" z prawej strony
13 sie 20:40
bezendu: ale ja nie powiedziałem, które wziąłem
13 sie 20:41
Eta:
13 sie 20:42