gemoetria analityczna
Leołoś :
Dany jest trójkąt równoramienny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C i o wierzchołkach
A=(1,4) B=(7,2) Wyznaczyć współrzędne wierzchołka C tego trójkąta ?
jakieś podpowiedzi ?
13 sie 17:21
Mila:
AB to średnica okręgu.
13 sie 17:22
Leołoś :
a skąd to wiadomo
d=√(7−1)2+(2−4)2=2√10
13 sie 17:31
Mila:
Kąt wpisany oparty na średnicy jest kątem prostym ( jako połowa kąta środkowego o mierze 1800)
13 sie 18:06
Leołoś : a nie da się tego zrobić bez okręgu ?
13 sie 18:06
Mila:

A=(1,4) B=(7,2)
Da się.
C=(x,y)
AB jest przeciwprostokątną
|AB|=[
√62+22=
√40=2
√10
środek AB
S=(4,3)
|SC|=|SB|=
√10
SC⊥AB
Dokończysz? Pomyśl trochę.
Najlepiej wektorowo.
13 sie 18:23
bezendu:

A=(1,4)
B=(7,2)
| | 7+1 | | 4+2 | |
S|AB|= |
| . |
| )=(4,3) |
| | 2 | | 2 | |
prosta przez punkty A i B
a+b=4 /(−1)
7a+b=2
−a−b=−4
7a+b=2
6a=−2
prosta prostopadła i przez punkt P
y=3x−9
punkt c należy do tej prostej wiec ma współrzędne (x,3x−9)
|AC|=2
√5 (to w następnym poście )
√1−x)2+(3x−9−4)2=2
√5
√x2−2x+1+(3x−13)2=2
√5
√x2−2x+1+9x2−78x+169=2
√5
√10x2−80x+170=2
√5 /
2
10x
2−80x+170=20
10x
2−80x−150=0 /10
x
2−8x−15=0
Δ=8
2−60=4
√Δ=2
x
1=3*3−9=0 więc x
c=(3,0)
lub
x
2=3*5−9=6 więc x
c=(5,6)
13 sie 18:34
bezendu:

teraz skąd tam mam 2
√5
AB=2
√10
a
√2=10
√2
Mila sprawdź proszę czy wszystko jest ok ?
13 sie 18:37
Lełoś : A jak wektorami to zrobić ?
13 sie 18:44
Mila:
Wektorowo:
SB→=[3,−1]
SC⊥SB
SC→=[1,3] lub SC→=[−1,−3] współrzędne wektora o równej długości i prostopadłego do wektora SB
S=(4,3) przesuwamy o wektor SC
S=(4,3)→[1,3] →C1=(4+1,3+3)=(5,6)
S=(4,3)→[−1,−3] →C1=(4−1,3−3)=(3,0)
13 sie 19:04
Mila:

Powinno być C
2=(3,0)
Popatrz jak przesunięto punkt S.
13 sie 19:12
Eta:
| | 7+1 | | 2+4 | |
S( |
| , |
| )= S(4,3) |
| | 2 | | 2 | |
→
SA= [1−4, 4−3]= [−3,1] z warunku prostopadłości i równości wektorów p i q
→
p=[1,3] lub p=[−1,−3] , p=[x
c−x
S, y
C−y
S]= x
C−4, y
C−3]
zatem x
c−4= 1 i y
C−3=3 lub x
C−4= −1 i y
C−3= − 3
x
C=5 i y
C=6 lub x
C= 3 i y
C=0
C1(5,6) C2(3,0)
13 sie 19:15
Eta:
Co będzie jeżeli: A(2013, 1000) , B(1201, 2000)
Jak tu popatrzeć na rysunek ?
13 sie 19:19
bezendu:
Mila czemu c
2=(3,0) a nie (5,6)

to chyba nie ma żadnej różnicy ?
13 sie 19:20
bezendu:
Eta 
?
13 sie 19:21
Mila:
Bezendu, to obojętne, może być też tak jak Ty oznaczyłeś.
13 sie 19:24
Eta:
13 sie 19:25
bezendu: Przepraszam ja spojrzałem na post 19:12 a to było do postu 19:04
13 sie 19:26
Mila:
Tak, miałam kolizję oznaczeń. Odnotowałam to później.
13 sie 19:37
lełoś :
14 sie 15:28
Mila: O co chodzi?
14 sie 15:44
lełoś : Ten sposób 18:34 bardzo długi

chyba jednak lepiej to na okręgu
14 sie 15:54
Mila:
Sposób
Bezendu można trochę skrócić.
S=(4,3)
|SC|=
√10 to masz obliczone
| | −1 | |
AB: y= |
| x+b (wsp. b nie jest nam potrzebny) |
| | 3 | |
prosta CS: (prostopadła do AB)
y=3x+b i S=(4,3)∊prostej CS⇔3=3*4+b, b=−9
y=3x−9
Punkt C leży na prostej CS i jest odległy od punktu S o
√10
(⇔leży na przecięciu prostej CS i okręgu o środku (4,3) i promieniu
√10)
(x−4)
2+(y−3)
2=(
√10)
2
y=3x−9
(x−4)
2+(3x−9−3)
2=10⇔x
2−8x+16 +9x
2−72x+144=10
10x
2−80x+150=0
x
2−8x+15=0
Δ=64−60=4
| | 8+2 | | 8−2 | |
x= |
| =5 lub x= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
y=3*5−9=6 lub y=3*3−9=0
C
1=(5,6) lub C
2=(3,0)
Najłatwiej wektorowo.
14 sie 16:41
lełoś : dziękuję
14 sie 16:43