Ciagi
5-latek: Zadania z ciagow dla [c[Piotra10] o ktore prosil
Z ciagow arytmetycznych
Zadanie nr 1. Wyznacz ciag arytmetyczny w ktorym suma poczatkowych 4 wyrazow jest rowna 26 a
ich iloczyn 880.
Zadanie nr 2
dany jest ciag wyrazow (a+x)2,(a2+x2). (a−x)2,... .
Wykaz ze wyrazy te tworza ciag arytmertyczny i takze wyznacz sume n jego wyrazow
12 sie 23:25
Nie bo matura:
a
1+a
1+r+a
1+2r+a
1+3r=26
4a
1+6r=26 /2
2a
1+3r=13
a
1(a
1+r)(a
1+2r)(a
1+3r)=80
2a
1=13−3r/2
dobrze kombinuje ?
12 sie 23:32
5-latek: Napisz tez drugie rownanie i podstaw a
1 do drugiego.
Ale to mialy byc zadania dla
Piotra 10 . Wiec moze przez jakis czas wstrzymaj sie z
rozwiazywaniem na forum . Dobrze?

.
12 sie 23:38
bezendu:
a
2+x
2−(a
2+2ax+x
2)
a
2+x
2−a
2−2ax−x
2
−2ax
a
2−2ax+x
2−a
2−x
2=−2ax
wyrazy te tworzą ciąg arytmetyczny ponieważ różnica dwóch kolejnych wyrazów jest stała
Przepraszam,
Piotr10 ale i tak do rana by ktoś rozwiązał
12 sie 23:41
Mila: Jutro napiszę zadanka z ciągów.
Dobranoc
12 sie 23:46
5-latek: Skoro juz rozwiazales 2 zadanie do jeszcze dokoncz je wyznaczajac sume n poczatkowych wyrazow.
12 sie 23:49
5-latek: bezendu . Czy rozwiazujesz zdaniaz planimetrii ktore masz w poscie
Ety
Zostalo CI jeszcze moje zadanie z trojkatem rownoramiennym . Rozwiaz je
12 sie 23:53
bezendu:
5−latek jutro rozwiąże na 100 %

dziś się jeszcze bawię z nierównościami wielomianowymi
13 sie 00:00
5-latek: Dobrze . Tylko poznym wieczrem bo wroce z pracy okolo 22.30 (druga zmiana )
13 sie 00:03
bezendu: dobrze to spokojnej nocy i do jutra
13 sie 00:07
Piotr 10: Zadanie 1
Dane:
S
4=26
a
1*a
2*a
3*a
4=880
26=(2a
1+3r)*2
2a
1+3r=13
a
1*a
2*a
3*a
4=880
a
1(a
1+r)(a
1+2r)(a
1+3r)=880
| 13−3r | | 13−3r | | 13−3r | | 13−3r | |
| ( |
| +r)( |
| +2r)( |
| +3r)=880 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Hmm ? Wykonać mnożenie teraz, chyba jakiś ciąg tutaj jest, ale nie wiem .......
Zadanie 2
Między sąsiednimi wyrazami ciągu arytmetycznego zachodzi związek:
a
2+x
2=a
2+x
2
Ls=Ps.
Wykonując ciąg równoważnych przekształceń doszedłem do wniosku, że równanie końcowe jest
spełnione, a zatem równanie wyjściowe też musi być prawdziwe.
Zatem wyrazy te tworzą ciąg arytmetyczny.
13 sie 11:33
Piotr 10: Zadanie 2
Sn=(a2+x2+3ax−axn)*n <Poprawka. Dziwny ten wzór jakoś
13 sie 11:58
5-latek: Masz dwa wzory na sumeS
n n wyrazow ciagu arytmetycznego .Do tego wzoru co napisales wyznacz
wyraz a
n . Zeby wyznaczyc wyraz a
n potrzebna CI jest roznica r . Wyznacz roznice r
korzystajac z tego ze r=a
2−a
1 i r=a
3−a
2 − przy okazji dowiesz sie czy jest to ciag
| | 2a1+r(n−1)*n | |
arytmetyczny jesli roznica jest stala Jest jeszcze drugi wzor na Sn= |
| |
| | 2 | |
Zadanie nr1 .
Musisz to dobrze sam policzyc. jesli podstawisz a
1 do drugiego rownania i poredukujesz to co
| | 13−3r | | 13−r | | 13+r | | 13+3r | |
jest w nawiasach dostaniesz |
| * |
| * |
| * |
| =880 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz Piotr tak wiadomo co trzeba zrobic zeby pozbyc sie mianownika
Korzystajac z wlasnosci ze mnozenie jest przemienne juz po pozbyciu sie mianownika zawaz moze
wzor skoconego mnozenia −co bedzie jesli pomnozysz najpierw 1 z 4 wyrazem i potem 2 z 3

i
licz dalej
13 sie 12:14
5-latek: A kto powiedzial ze musi byc ladny wynik zawsze
13 sie 12:17
Piotr 10: Czyli Sn w zadaniu 2 dobrze policzyłem?
13 sie 12:22
5-latek: Piotr ja tez robie to zadanie z Toba bo je dostalem i uwazalem ze bedzie dla Ciebie odpowiednie
13 sie 12:24
ZKS:
Wystarczy zauważyć że różnicą tego ciągu jest r = −2ax.

(a − x)
2 = (a
2 + x
2) − 2ax = (a + x)
2 − 4ax
13 sie 12:26
Piotr 10: W ogóle czemu nie wziąłem tego do wspólnego mianownika.. Ja to na początku mnożyłem i kosmos
normalnie. Nie myślę jakoś teraz, może przemęczenie

, może przerwę sobie zrobić kilkudniową

?
13 sie 12:26
5-latek: Piotrek roznica r powwinna CI wyjsc r=−2ax
| | [2(a+x)2−2ax(n−1)]*n | |
Jesli podstawimy teraz do wzoru Sn= |
| =[a2+(3−n)ax+x2]*n |
| | 2 | |
Skorzystalem z tego drugiego wzoru
Ty sobie wylicz z tego co najpierw napisales i sprawdz
13 sie 12:31
Piotr 10: Błąd w rachunkach bo tak samo wyjściowe napisałem... szlak mnie trafia już, same błędy
ostatnio...
13 sie 12:33
5-latek: Piotrek w tym 1 zadaniu wyszly mi 4 rozwiazania . . Troche duzo no ale tez nie napisali ze
musi byc tylko jedna czy dwa rozwiazania
13 sie 12:36
Piotr 10: OK. Wyszło mi w tym drugim zadaniu taki wynik jak Ty otrzymałeś. Błąd nad błędem robiłem
13 sie 12:38
5-latek: Wiec dokoncz to 1 zadanie i odpocznij . Mam je rozwiazane wiec sprawdze czy dobrze masz .
Bede jeszce chwile na forum .
13 sie 12:38
Piotr 10: OK
13 sie 12:41
5-latek: Powiem CI ze nieciekawie te rozwiazania wygladaja . Sam sie nameczylem jak cholera
13 sie 12:43
Piotr 10: | | √1609 | | √1609 | |
x1= |
| v x2= − |
| v x3=3 v x4=−3 . Tak na szybko |
| | 3 | | 3 | |
13 sie 12:46
Piotr 10: I jak ?
13 sie 12:49
5-latek: Piotrek wyszlo mi tak samo −tylko moze nie x a roznica r czyli r
1,r
2.r
3 i r
4
| | 13−3r | |
Teraz z tego ze a1= |
| wyznacz kilka poczatkowych wyrazow tego ciagu |
| | 2 | |
Czy przydatne byly te zadania dla Ciebie ?
13 sie 12:53
Piotr 10: A pomyliłem zamiast r to x. Wcześniej jeszcze zmienna pomocniczą podstawiłem t. Tak, niby na
pierwszy rzut oka łatwe, ale w tych obliczeniach to człowieka szlak może trafić. Dziwne, że mi
od razu mi dobrze wyszło, bo nie sprawdzałem tego w ogóle. Teraz muszę po po prostu sobie
odpocząć do 4−5 dni

Dzięki za pomoc

, Wyznaczyć to już łatwo, tylko trzeba uważać na ten
pierwiastek
13 sie 12:57
5-latek: Odpocznij a po odpoczynku takie
Znalezc cztery liczby tworzace ciag geometryczny gdzie suma wyrazu 1 i 4 = 27 a iloczyn
wyrazu 2 i 3 =72.
zadanie nr 2
Wyznacz kilka poczatkowych wyrazoe ciagu geometrycznego w ktorym roznica miedzy wyrazem
trzeciim i pierwszym=9 a roznica miedzy piaatym wyrazem i trzecim wyrazem wynosi36.
Tyle na razie . Tez dostalem od kolegi te zadania >
13 sie 13:05
Piotr 10: OK. W tym tygodniu rozwiąże te zadania, a później Logarytmy
13 sie 13:09
5-latek:
13 sie 13:18
bezendu: Mogę się przyłączyć? ZKS czy moje rozwiązanie zadania 2 jest ok?
13 sie 13:24
ZKS:
a + b + c + d = 26 ⇒ 2b + 2c = 26 ⇒ b + c = 13 ∧ a + d = 13
abcd = 880
| | a + 13 | |
a + c = 2b ⇒ a + 13 − b = 2b ⇒ b = |
| |
| | 3 | |
b + d = 2c
| | a + 13 | | 26 − a | |
c = 13 − b ⇒ c = 13 − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
d = 13 − a
| | a + 13 | | 26 − a | |
a * |
| * |
| * (13 − a) = 880 |
| | 3 | | 3 | |
a(a + 13)(26 − a)(13 − a) = 7920
a
4 − 26a
3 − 169a
2 + 4394a − 7920 = 0
a
4 + 169a
2 + 484 − 26a
3 + 44a
2 − 572a − 382a
2 + 4966a − 8404 = 0
(a
2 − 13a + 22)
2 − 382(a
2 − 13a + 22) = 0
(a
2 − 13a + 22)(a
2 − 13a − 360) = 0
Dalej dokończyć.
13 sie 13:25
ZKS:
Tak ponieważ pokazałeś że różnica jest stała i równa.
a
2 − a
1 = r
a
3 − a
2 = r
odejmując stronami otrzymujemy
a
2 − a
1 − a
3 + a
2 = 0
2a
2 = a
1 + a
3.
Zauważ że jest to samo.
13 sie 13:31
ZKS:
Tylko że nie napisałeś ile wynosi suma Sn tych wyrazów.
13 sie 13:32
bezendu: chodziło mi tylko o to że jest arytmetyczny
13 sie 13:36
ZKS:
Tylko zapis troszkę kuleje. Powinieneś napisać co liczysz i wtedy jest ok.

a
2 + x
2 − (a
2 + 2ax + x
2) = r
a
2 − 2ax + x
2 − a
2 − x
2 = r
W ten sposób. Jeżeli pierwszy wynik jest zgodny z drugim to otrzymujesz że jest to
ciąg arytmetyczny.
13 sie 13:40
5-latek: A witaj [n[ZKS] ja juz musze wychodzic do pracy . Szef juz pewnie czeka jak wrocil z wczasow
13 sie 13:42
bezendu: ok dzięki
13 sie 13:43
ZKS:
Witaj
5−latek.

To miłej pracy życzę.
13 sie 13:45
Piotr 10:
Zadania od
5−latka
Zadanie 1
Znaleźć cztery liczby tworzące ciąg geometryczny gdzie suma wyrazu 1 i 4 = 27 a iloczyn wyrazu
2 i 3 =72.
Rozwiązanie:
1
0 a
1+a
4=27
2
0 a
2*a
3=72
1
0 a
1+a
1*q
3=27
2
0 a
1*q*a
1*q
2=72
| | 72 | |
20 q3= |
| , gdzie a1≠0 |
| | a12 | |
Wstawiam teraz do równania 1
0
a
2−27a+72=0
Δ=441
√Δ=21
a
1=24 v a
1=3
I przypadek, gdy a
1=24, to:
a
3=6
a
4=3
II przypadek, gdy a
1=3
q=2
a
1=3 oraz q=2 to:
a
2=3*2=6
a
3=3*4=12
a
4=3*8=24
Odp: Są to liczby (a
1;a
2:a
3;a
4)=(24;12;6;3) v (a
1;a
2:a
3;a
4)=(3;6;12;24)
14 sie 13:33
Piotr 10: Zadanie 2
Wyznacz kilka początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym różnica między wyrazem
trzecim i pierwszym wynosi 9, a różnica między piątym wyrazem i trzecim wyrazem wynosi 36.
Rozwiązanie:
a3 − a1=9
a5 − a3=36
a1q2 − a1=9
a1q4 − a1q2=36
a1(q2−1)=9
a1(q4−q2)=36 (a1 skraca mi się)
36(q2−1)=9(q4−q2)
36q2−36=9q4−9q3
4q2−4=q4−q2
q4−5q2+4=0
Wprowadzam zmienną pomocniczą t: q2=t; q4=t2 oraz t≥0
t2−5t+4=0
Δ=9 ; √Δ=3
t1=4 v t2=1
q=2 v q=−2 v q=1 v q=−1
I przypadek, gdy q=2
4a1 − a1=9
a1=3
Wyznaczam kilka wyrazów tego ciągu:a1=3; a2=3*2=6 ; a3=12; a4=24 ; a5=48
II przypadek gdy q=−2
a1=3
Wyznaczam kilka wyrazów tego ciągu:a1=3; a2= −6; a3=12; a4= −24; a5=48
III przypadek,gdy q=1
a1*1 − a1=9
0≠9
Jest to równanie sprzeczne, czyli brak rozwiązań.
IV przypadek, gdy q=−1
a1*(−1)2−a1=9
0≠9
Jest to równanie sprzeczne, czyli brak rozwiązań.
14 sie 18:02
Piotr 10: 5−latek jak możesz to sprawdź moje rozwiązania do zadań, które mi podałeś. Miałem je
zrobić w inny dzień, ale miałem wolny czas.
14 sie 23:50
5-latek: Piotr. Wyszlo mi tak samo

Masz nastepne . zadanko ze zbioru ZAdania i testy z matematyki dla szkol srednich −Gdowski
,Plucinski (dostalem go od
Krystek )
Suma n poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego jest rowna polowie sumy n nastepnych wyrazow .
Oblicz stosunek sumy 3n pierwszych wyrazow tego ciagu do sumy n poczatkowych wyrazow
Zadanie nr 2. Dwa ciagi geometryczny i arytmetyczny maja rowne pierwsze wyrazy a
1=4 oraz
rowne trzecie wyrazy. . Drugi wyraz ciagu arytmetycznego jest o dwa razy wiekszy od drugiego
wyrazu ciagu geometrycznego . Znajdz te ciagi .
Zadanie nr 3 . Cztery liczby 2,a,b,c, sa tak dobrane aby trzy pierwsze z nich tworzyly ciag
arytmetyczny a trzy ostatnie ciag geometryczny . Suma wyrazow skrajnych jest dwa razy wieksza
od sumy wyrazow srodkowych. . Znajdz te liczby
Zrob te zadania po odpoczynku jednak .

. Ja bede dalej uczyl sie geometrii>
15 sie 10:46
Piotr 10: Ok to dobrze, że odpowiedzi się zgadzają

. OK

. Dziękuję za sprawdzenie
15 sie 10:55
5-latek: Ciekawe byly?. Przydaly sie ?
15 sie 10:58
Piotr 10: Ciekawe, zwłaszcza, że było kilka przypadków i trzeba było uważać, żeby nie ominąć któregoś z
nich

. Te co teraz podałeś, wydają mi się na pierwszy rzut oka trudniejsze
15 sie 11:00
5-latek: Bo pewnie sa Piotrek . Uwazaj zwlaszcza w zadaniu nr 3
15 sie 11:03
15 sie 11:06
5-latek: Piotrek znajde cos pozniej i wrzuce CI na forum . Moze juz w innym temacie
15 sie 11:12
Piotr 10: OK. Jak zrobię te zadania to napisze moje rozwiązania

. Pozdrawiam
15 sie 11:14