algebra zbiorów
Annn: Wykazać prawdziwość wzoru
(A∪B)∪C=A∪(B∪C)
jak to krok po kroku wykazać?
z góry dziekuje za pomoc
12 sie 21:42
asdf: diagrami Venna?
12 sie 22:01
ICSP: funkcja charakterystyczna zdecydowanie lepiej pasuje
12 sie 22:07
Annn: wiem, że można diagramem, chodzi o dowód z definicji
'funkcja charakterystyczna' a dokładniej?
12 sie 22:18
12 sie 22:20
Eta:
12 sie 22:38
Jack:
musisz udowodnić implikację w obie strony.
Zacznij np. od tej: ⇒
Zakładasz, że x∊(A∪B)∪C. Z tego masz udowodnić, że x∊A∪(B∪C)
Później odwrotnie. Zakładasz, że x∊A∪(B∪C) i musisz udowodnić, że x∊(A∪B)∪C.
To zadanie z logiki raczej, a nie żadna tam funkcja ch−czna
12 sie 23:07
Eta:
P : x∊[(A∪B)∪C]⇔ x∊(A∪B) v x∊C ⇔ x∊A v x∊B v x∊C ⇔x∊A v x∊(B∪C)
⇔x∊[A∪(B∪C)] = L
12 sie 23:57
12 sie 23:58
Eta:
Jest to prawo łączności sumy zbiorów .
13 sie 00:01
Eta:
Oczywiście ma być L :........ = P ( dlatego nie mogę być kierowcą
13 sie 00:05
Jack:
oczywiście, tutaj dowód jest trywialny − nawet bez rozpisywania na przypadki
13 sie 01:37