zbiory zadania
Kamcio :): Mam takie zadanie , przykładów jest 8 , chciałbym żeby ktoś tutaj rozwiązał jeden z nich, a z
resztą już mam nadzieję sobie poradzę :
Wykazać prawdziwość następujących wzorów :
A∪(B∩C) = (A∪B)∩(A∪C)
12 sie 17:48
Eta:
L: x∊[A∪(B∩C)] ⇔x∊A v x∊(B∩C) ⇔ x∊A v (x∊B ⋀ x∊C)⇔ (x∊A v x∊B) ⋀(x∊A v x∊C) ⇔
⇔x∊(A∪B) ⋀ x∊(A∪C) ⇔ x∊(A∪B)∩(A∪C)= P
12 sie 18:57
Eta:

graficznie : L=P ( taki sam mają kształt lewa i prawa strona
P :
A∪B −−−−−−−−−
A∪C −−−−−−−
część wspólna ____ −−−−−− i
−−−−
12 sie 19:09
Kamcio :): a jak wykazać coś takiego ? [2,5]∪[3,7]=[2,7]
wystarczy narysować oś i pokazać że się "zazębiają" ?
12 sie 19:30
Eta:

A∪B=
<2,7>
12 sie 19:38
12 sie 19:38
12 sie 19:39