wilomian
Lełoś :
jak rozwiązać taką nierówność nie chodzi o wynik bo do tego dojdę sam :
−2(x2+1)(x2−4)x3≤0
(x2+1)(x−2)(x+2)(−2+x3)≤0 czy (x3−2)
12 sie 11:38
ICSP: anie tak anie tak
−2(x
2 + 1)(x
2 − 4)x
3 ≤ 0 //

−2)
(x
2 + 1)(x
2 − 4)*x
3 ≥ 0
12 sie 11:39
ZKS:
Przecież a * d nie jest równe a − d.
U Ciebie
a * b * c * d ≠ b * c * (a − d).
12 sie 11:41
Lełoś :

czyli tak jak ICSP podał to mam
x∊<−2,0>∪<2,
∞) ?
12 sie 11:43
ICSP:
12 sie 11:44
Lełoś :
a teraz taka sytuacja
(x−1)(x+2)(2x+3)(x−4)≤0
| | 3 | |
2(x−1)(x+2)(x+ |
| )(x−4)≤0 /2 |
| | 2 | |
| | 3 | |
(x−1)(x+2)(x+ |
| )(x−4)≤0 |
| | 2 | |
czy zostawić to 2x−3 i nie wyciągać tej 2 ?
12 sie 11:52
ICSP: bez różnicy. Masz wyznaczyć miejsce zerowe aby narysować przybliżony wykres wielomianu.
12 sie 11:54
Lełoś :
12 sie 11:58
ICSP: wygląda dobrze
12 sie 11:59
ICSP: | | 3 | |
oczywiście zakładam ze przez |
| powinien być − |
| | 2 | |
12 sie 12:01
Lełoś :

tak zjadałem przepraszam
(3x+2)(x
2−5x+6)>0
12 sie 12:05
ICSP: dobrze
12 sie 12:06
Lełoś : ok dzięki będziesz jeszcze później ?
12 sie 12:08
ICSP: chyba tak
12 sie 12:09
Lełoś :

jednak jeszcze jestem więc kolejne
(x
2−7x+12)(x
2−x+2)<0
(x−3)(x−4) Δ<0
(x−3)(x−4)<0
x∊(3,4)
12 sie 12:21
ICSP:
12 sie 12:25
Lełoś :

x(3−x)
3(2+x
2)<0
−x(x−3)
3(x
2+2)<0
x∊(−
∞,0)∪(3,
∞)
12 sie 12:26
ICSP:
12 sie 12:33
Lełoś :
x121(4−x)2(5+x2)(9−x4)≥0
−x121(4−x)2(x2+5)(x4−9)≥0
−x121(4−x)2(x2+5)(x2−3)(x2+3)≥0
−x121(4−x)2(x2+5)(x−√3)(x+√3)(x2+3)≥0
nie wiem jak tutaj narysować wykres w tym programie bo od razu 4 będzie odbijać
12 sie 12:40
ICSP: Narysuj u siebie na kartce
12 sie 12:42
Lełoś :

udało się

x∊<−
√3,0>∪<
√3,4>∪<4,
∞) ale chyba coś nie tak
12 sie 12:47
ICSP: źle wykres masz

Ramiona powinny być w drugą stronę.
12 sie 12:55
Lełoś :
czemu w drugą stronę ?
12 sie 12:57
Lełoś :
x
121(4−x)
2(x
2+5)(9−x
4)≥0
−x
121(4−x)
2(x
2+5)(x
4−9)≥0
−x
121(4−x)
2(x
2+5)(x−
√3)(x+
√3)(x
2+3)≥0
x
121(x−4)
2(x
2+5)(x−
√3)(x+
√3)(x
2+3)≥0
12 sie 13:01
ICSP: bo masz − przed x121
−x121(x−4)2(x2+5)(x2+3)(x−√3)(x+√3) ≥ 0
x121(x−4)2(x−√3)(x+√3) ≤ 0
Teraz możesz rysować od dołu. Masz wielomian stopnia nieparzystego oraz współczynnik przy
najwyższej potędze jest dodatni − zaczynasz rysować od dołu.
12 sie 13:07
Lełoś : ale zobacz mój post 13:01 wyciągnąłem jeszcze minusa (4−x)2 i zrobiło się x121 ? i co ?
12 sie 13:10
ICSP: (4−x)2 = (x−4)2
żaden minus się nie zredukuje w ten sposób.
12 sie 13:14
Leołoś: Ale wyciągnąłem minus przecież żeby mieć postać x−4
12 sie 13:16
ICSP: a ja Ci podałem tożsamość.
Czyli dla każdego x to co po lewej jest równe temu co jest po prawej. Żadnego minusa przed
nawiasem nie ma
12 sie 13:18
Leołoś: ok
12 sie 13:24
ZKS:
Najlepiej to pokazać jak to zawsze robiłeś ICSP dlaczego (a − b)2 = (b − a)2.
(a − b)2 = [−(−a + b)]2 = (−1)2 * (−a + b)2 = 1 * (−a + b)2 = (b − a)2.
12 sie 14:00
12 sie 14:14