oblicz granicę ciągów
Skuska: Witam. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch przykładów.
(√n2 + n − n )
n*ln(1+√n/(1+4n3)
W obydwóch przypadkach lim idzie do nieskończoności.
5 sie 18:41
ICSP: | | n2 + n − n2 | | 1 | |
1. lim (√n2 + n − n) = lim |
| = lim |
| → |
| | √n2 + n + n | | √1 + 1/n + 1 | |
2. lim n*ln(1 +
√n/(1 + 4n3)) = lim ln(1 +
√n/(1 + 4n3))
n =
| | √n/(1/n2 + 4n) | |
lim ln(1 + |
| )n = lim √n/(1/n2 + 4n) = lim √1/(4 + 1/n3) |
| | n | |
5 sie 19:48
Skuska: A mógłbyś napisać jakim sposobem zrobiłeś drugi przykład?
12 sie 13:52
ICSP: tzn ?
12 sie 13:53
Skuska: Pierwszy przykład to mnożenie przez sprzężenie. A w drugim nie wiek jakim sposobem się
posłużyłeś.
12 sie 13:56
ICSP: 1. Wzór a ln b = ln b
a
| | a | |
2. Wzór lim (1 + |
| )n = elim a przy n −> ∞ |
| | n | |
Dalej już prosto myślę.
P.S. Ktoś musi potwierdzić ten drugi wzór. W 100% nie jestem pewien czy jest on prawdziwy.
12 sie 14:00
ZKS:
Można bez zapisu elim a ponieważ jeżeli a jest stałą to granica ze stałej jest równa
stałej.
12 sie 14:26
ICSP: akurat w tym wypadku a nie jest stałą
12 sie 14:31
Skuska: Pouczyłem się tego wzoru (1+(a/n))
n i w tym przykładzie wynik wyszedł mi e
1/4
ln(1+p{n/1+4n
3)
n= ln(1+1/(
√1+4n3/n))
n=
ln(1+1/(
√1+4n3/n))
(√1+4n3/n)
n/
√1+4n3/n=e
1 *lim n*
√n/
√1+4n3=
n*
√n/
√n2(1/n2+4n)=
√n/
√n(1/n3+4)=1/p{n(1/n
3+4)=1/4
e
1*1/4=e
1/4
Mi się wydaję że chyba dobrze policzyłem, ale mógłby ktoś napisać czy dobrze albo wytknąć mi
błąd
12 sie 14:40
ZKS:
Jeżeli a nie jest stałą to jest to poprawny zapis.
12 sie 14:42
ZKS:
To było do postu ICSP.
12 sie 14:43
ZKS:
Zastosuj normalny zapis ułamka bo nie idzie tego odczytać.
12 sie 14:44
ZKS:
| | √n | |
limn → ∞ ln(1 + |
| )n |
| | √1 + 4n3 | |
| √n | |
| można zapisać jako |
| √1 + 4n3 | |
e
limn → ∞ √n3/√1 + 4n3 = e
1/√4 = e
1/2
12 sie 15:01
Skuska: Dzięki wielkie. U mnie też powinno wyjść 12 bo tam był √4 a nie 4. Dzięki tobie poznałem
inną metodę rozwiązywana tego zadania, trochę łatwiejszą.
12 sie 15:10
ICSP: ZKS zgubiłeś logarytm
12 sie 15:13
ZKS:
Tak racja
ICSP więc
| | 1 | | 1 | |
ln e1/2 = |
| * ln e = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
12 sie 15:22