s
use: Mam calke w miare prostą
∫arctg(4x) najpierw robie przez czesci pozniej robie podstawienie i mam wlasnie pytanie do
tego podstawienia

sytuacja po zrobieniu przez czesci wygląda tak :
| | 4x | |
xarctg(4x)−∫ |
| dx i wlasnie mam pytanie do tej calki bo robiłem tak:
|
| | 16x2+1 | |
| 4 | | x | | 1 | |
| ∫ |
| teraz robie podtsawienie i wychodze na ln|x2+ |
| |
|
| 16 | | | | 16 | |
robiąc inaczej można dojśc do wyniku ln|16x
2+1|
| | 4x | |
ogolnie chodzi mi teraz o tą całke ∫ |
| dx te dwa wyniki sie raczej nie pokrywają |
| | 16x2+1 | |
bo
16x
2+1≠x
2+1/16 wiec coś chyba nie tak robie ale ulamek przeciez jest dobrze wyciagnięty
przed calke
9 sie 13:55
Basia:
trochę inaczej się takie całki liczy
i zwykłe podstawienie
t = 2x
2
dt = 4xdx
9 sie 14:02
use: a nie moge tak;
t=x
2+1/16
dt/2=xdx

gdzie tu logika skoro mozna wyciagac liczby przed calke
9 sie 14:03
ZKS:
Wystarczy zauważyć że
| 4x | | 1 | | 32x | | 1 | | (16x2 + 1)' | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| |
| 16x2 + 1 | | 8 | | 16x2 + 1 | | 8 | | 16x2 + 1 | |
9 sie 14:06
use: Mam prosbe jest ktos w stanie mi to wytlumaczyc w ktorym miejscu jst tutaj błąd ?:
| | 4x | | 4 | | x | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| |t=x2+ |
| dt/2=xdx
|
| | 16x2+1 | | 16 | | | | 16 | |
| 4 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| ∫ |
| = |
| ln|t|= |
| ln|x2+ |
| |
|
| 16 | | 2 | | t | | 8 | | 8 | | 16 | |
gdze robie błąd

? wydje sie ze szystko jest ok , niech mi ktos wytlumaczy i powiem w ktorym
miejscu jest bląd, i dlaczego ten błąd tam jest z czego on wynika , bo z tego co wiem to
wydaje mi sie że wszystko robie ok ale najwyrazniej gdzies jest błąd ....

pomoze ktos
9 sie 14:14
Basia: nie zrozumiałam Twojego pytania
use
nie można dojść do wyniku ln(16x
2+1)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt = |
| *ln|8t+1| +C = |
| *ln(16x2+1) + C |
| | 8t+1 | | 8 | | 8 | |
9 sie 14:14
Basia: nigdzie nie robisz błędu
te wyniki różnią się tylko stałą
| | 1 | | 1 | |
zauważ, że |x2+ |
| | = x2+ |
| i wobec tego |
| | 16 | | 16 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 16x2+1 | |
| *ln(x2+ |
| ) = |
| *ln |
| = |
| 8 | | 16 | | 8 | | 16 | |
| 1 | |
| *[ ln(16x2+1) − ln16 ] = |
| 8 | |
| 1 | | ln16 | |
| *ln(16x2+1) − |
| = |
| 8 | | 8 | |
9 sie 14:17
use: No, dzięki to tyle chciałem wiedzieć

(już myślałem że znowu sie rozczaruje, bo te całki
wydają się nawet proste ( kilka wzorow , pare zasad i można liczyć a juz myślałem że znowu
jakieś dziwne ograniczeni specjalne sie pojawią ).
Oczywiście prostota całek ktorą mam na mysli jest wzgledna ,bo nawet dodawanie ułamków może byc
trudne przy jakims wymyslonym udziwnionym przykladzie, ale całki ze zbiorów gdzie wyniki są
ladne nawet fajnie sie liczy ^^ dzieki za wyjasnienie
9 sie 14:26
asdf:
| | xlnx | |
∫ |
| dx policz  |
| | x2+1 | |
9 sie 14:41
use: sprubuje asdf ^^ ( cos czuje ze chcesz mnie połamać,ten ironiczny usmiech

) ^^
9 sie 15:10
ZKS:
Spr
óbuję.
9 sie 15:17
asdf: nie chcę podłamać, normalna całka..
9 sie 15:35
use: Niezła rzeźnia
| | ln|x2+1| | |
ogólnie wszystko policzyłem tylko mam problem z całką ∫ |
| dx
|
| | x | |
(nie wiem też czy to tak ma byc ale rozrosło mi sie to niesamowicie
9 sie 15:36
asdf: sorki, ta całka tak wygląda:
9 sie 15:43
asdf: pamiętam, miałem tą całkę na egzaminie..jak ogarniasz już trochę całki to rusz trygonometryczne
lub niewymierne
9 sie 15:45
9 sie 15:50
use: xd

ogolnie tamta tez by może poszła trzaskałem kilka razy przez czesci kilka razy podstawienie i
| | ln|x2+1| | |
wszystko wyliczyłem została mi tylko całka ∫ |
| i jakoś nie mam pomysłu ^^
|
| | x | |
Ale ogólnie dopiero zaczynam wiec jeszcze wzorów wszystkich na pamieć nie umiem ( te podstawowe
w miare idze szybko zapamietac ale np te ułamki z ktorych dostajemy logarytm albo arcusy to
jakos nie bardzo, wiec poki co pomagam sobie kartka z wzorami, ^^
A na kolokwium pewnie nie ma wzorow
9 sie 15:51
use: Oo dzieki za pozycje banacha dodaje do ulubionych z pewenoscia sie przyda ^^
9 sie 15:52
9 sie 15:56
asdf: w tej całce trzeba początkowo podstawienie:
i dalej łatwo już, ale mi sie nie chce liczyć
9 sie 15:58
use: No jasne ze nie, komu sie chce pisac na tym forum nie ma jak kartka i dlugopis

ja podstawialem u=xlnx ale mozliwe ze tak jak ty jest lepiej
9 sie 16:02
ZKS:
Można też podstawić x = tg(u).
9 sie 16:12
Trivial: Całka dla chętnych:
9 sie 17:36
Garth: @use "komu sie chce pisac na tym forum nie ma jak kartka i dlugopis" − co do tego, to wlasnie
sie tak zastanawialem, czy nie warto by bylo wprowadzic na forum opcje wyswietlania zdjec, po
to, aby mozna bylo, zamiast pisac wszystko mechanicznie na klawiaturze przedstawic swoje
pisemne wywody [oczywiscie wymagane by bylo w miare czytelne pismo, a takze dobre warunki
zdjeciowe, pozwalajace w latwy sposob rowniez odczytac zawartosc zdjecia] − bo czasem tyle
jest tego wstukiwania w komputer, ze az sie nie chce, a poza tym czesto latwo o blad.
9 sie 17:39
Mila:
USE, dlaczego tak źle się uczysz? (Chodzi mi o metodykę)
Stosuj zasadę stopniowania trudności. Czytaj zadania rozwiązane np. w Krysickim, potem na końcu
każdej partii materiału masz stosowne zadania do wyćwiczenia.
Tam zobaczysz logikę w nauczaniu.
9 sie 17:42
Trivial:
Jeszcze dwie "ciekawe" całki dla chętnych:
1) ∫sin(x)cos(3x)cos(5x)dx
2) ∫
√tg2x + 2dx
9 sie 17:44
fx: Gearth − to czego to forum potrzebuje to normalnego podpięcia pod TeXa.
9 sie 18:14
ZKS:
| | dx | |
Do policzenia ∫ |
| można wyprowadzić sobie wzór rekurencyjny całki |
| | (x2 + 1)4 | |
| | dx | |
∫ |
| co nie jest trudne. |
| | (x2 + 1)n | |
Wyrażenie sin(x)cos(3x)cos(5x) można zamienić na postać wykładniczą liczby zespolonej
| e−ix − e−ix | | e3ix − e−3ix | | e−5ix − e5ix | |
| * |
| * |
| = |
| 2i | | 2 | | 2 | |
| e−ix − eix | | e3ix − e−3ix | | e−7ix − e7ix | |
| + |
| + |
| + |
| 8i | | 8i | | 8i | |
| e9ix − e−9ix | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| i = − |
| sin(x) + |
| sin(3x) − |
| sin(7x) + |
| sin(9x). |
| 8 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Albo
| | 1 | | 1 | |
sin(x)cos(3x) = |
| sin(4x) − |
| sin(2x) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
[ |
| sin(4x) − |
| sin(2x)]cos(5x) = |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| sin(9x) − |
| sin(x) − |
| sin(7x) + |
| sin(3x) |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
wykorzystany wzór sin(x)cos(y) = |
| sin(x + y) + |
| sin(x − y) oraz |
| | 2 | | 2 | |
sin(−x) = −sin(x).
9 sie 21:43
Trivial: Gratulacje,
ZKS. Została tylko całka z tangensem.
9 sie 21:56
ZKS:
Za chwilkę jeszcze się pogłowię.
9 sie 22:08
ZKS:
Chyba mnie ta całka przerasta.
9 sie 22:50
Trivial: Podpowiem, że jest rozwiązywalna.
9 sie 22:57
ZKS:
Dochodziłem do jakiś funkcji hiperbolicznych to zrezygnowałem.
9 sie 23:10
10 sie 15:34
Gosia: Proszę o obliczenie całki:
x2−1/x−1
14 sie 21:08
Patryk: x2/2+x+C
14 sie 21:09