całki
Handball_93:
1) ∫ ctg
2xdx
2) ∫ arctg
4xdx
3) ∫ sin
√xdx
4) ∫ e
√x
8) ∫ x
3(x
2−1)
7dx
10) ∫ x
2sin
2xdx
12) ∫ xcos
√xdx
13) ∫ e
3√xdx
| | sinxcosx | |
15) ∫ |
| dx |
| | √3sin2x−7cos2x | |
8 sie 18:06
8 sie 18:17
Patryk: 8)
∫x
3(x
2−1)
7 dx=
x
2−1=t x
2=t+1
| | 1 | |
= |
| ∫ x2(x2−1)7*2xdx = 2xdx=dt |
| | 2 | |
8 sie 18:22
Patryk: ja bym tak to zaczął
8 sie 18:23
Handball_93: Technik w odpowiedziach w podpunkcie 1
| | 1 | |
− |
| x2 − xctgx + ln|sinx| + C więc zrobiłeś źle: |
| | 2 | |
8 sie 18:49
loitzl9006:
Na pewno całka z podpunktu 1 to ∫ ctg2x dx? A nie czasem ∫ x*ctg2x dx? Bo ta odp wskazuje na
to.
A Technik dobrze policzył
8 sie 19:07
Handball_93: przyznaje się do błędu Loitzl
8 sie 19:10
Technik: zrobiłeś tą drugą ?
8 sie 19:11
Handball_93: nie wiem jak wyliczyc pochadna z arctg4x
8 sie 19:20
8 sie 19:33
Handball_93: | | x | |
xarctg4x − 4 ∫ |
| dx co dalej ? |
| | 1+16x2 | |
8 sie 19:54
Technik: a co proponujesz Ty ?
8 sie 19:54
Technik:
teraz daj podstawienie
8 sie 19:57
Handball_93:
x
2 = t
2xdx=dt
8 sie 20:01
Technik:
to musi ktoś inne sprawdzić ja uciekam
8 sie 20:04
Handball_93: u=1+16x
2 du=32x i wychodzi dalej pięknie
8 sie 21:26