całka
Angela: Mam problem z całką :
Czy mogę ją rozłożyć na dwie osobne całki?:
I nie wiem co dalej...
24 cze 07:37
Angela: A także nie wiem jak zabrać się za tę całkę:
∫ ctg2xdx
24 cze 07:39
Technik:
| | cos2x | |
∫ctg2xdx=∫ |
| dx= |
| | sin2x | |
| | 1 | |
∫( |
| −1)dx=−ctgx−x+C |
| | sin2x | |
24 cze 07:54
Technik: w pierwszym chyba trzeba przez podstawienie
24 cze 07:56
Janek191:
| | x2 − 1 | | ( x −1)*(x + 1) | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ (x + 1) dx = ∫ x dx + ∫ dx = |
| | x − 1 | | x − 1 | |
24 cze 08:04
Angela: Na pewno pierwsza nie będzie przez podstawienie, bo to są przykłady całek do obliczania z
wykorzystaniem samych wzorów, bez konkretnej metody....
Dzięki za pomoc z drugą

Teraz mi się przypomniało, że już robiłam podobną z wykorzystaniem 1
trygonometrycznej
24 cze 08:08
Angela: Dzięki!
24 cze 08:09