planimetria
bezendu:

wykaż, że 3 środkowe trójkąta dzielą go na 6 części o równych polach
P
Δ5=P
Δ6
P
Δ2=P
Δ4
P
Δ1=P
Δ3
i teraz zgodnie ze symetralnymi ( symetralna dzieli trójkąt na dwa takie same trójkąty)
P
Δ1+P
Δ3+P
Δ5=P
Δ2+P
Δ4+P
Δ6
P
Δ1+P
Δ2+P
Δ3=P
Δ4+P
Δ5+P
Δ6
P
Δ1+P
Δ2+P
Δ4=P
Δ3+P
Δ5+P
Δ6
P
Δ3+P
Δ3+P
Δ5=P
Δ4+P
Δ4+P
Δ5
2P
Δ3=2P
Δ4
P
Δ3=P
Δ4
P
Δ3+P
Δ2+P
Δ2=P
Δ3+P
Δ6+P
Δ6
2P
Δ2=2P
Δ6
P
Δ2=P
Δ6
P
Δ1=P
Δ3=P
Δ4=P
Δ2=P
Δ6=P
Δ5
Czy zadanie zrobione prawidłowo ? Może jakiś inny sposób? przepraszam za ten nawias ale głośno
myślę
7 sie 22:37
Mila:
Napisz treść zadania, raz piszesz środkowe, potem symetralne, jaki trójkąt?
7 sie 22:46
bezendu: polecenie napisałem wykaż, że trzy środkowe trójkąta dzielą go na sześć części o równych
polach
a tam oczywiście mój błąd w tym nawiasie

przepraszam
7 sie 22:50
7 sie 22:51
bezendu: zgadza się robiłem kiedyś to zadanie ale zapomniałem o nim już a teraz powtarzając planimetrie
znowu je spotkałem

a moje rozwiązanie jest ok ?
7 sie 22:54
Mila: Dobrze.
Popatrz na poprzednie rozwiązania. Zapamiętaj co ETA napisała na czerwono
7 sie 23:03