maturalne
matura: Ania rozwiązywała codziennie przed maturą taką samą liczbę zadań. W sumie rozwiązała 336 zadań.
Gdyby rozwiązywała o 4 zadania dziennie więcej to te samą ilość rozwiązałaby o 2 dni krócej
Oblicz ile zadań rozwiązywała Ania i przez ile dni
Wskazówka nie rozwiązanie
5 sie 21:08
Mila:
n− liczba dni na rozwiązanie 336 zadań, po k zadań dziennie
k+4− nowa liczba zadań rozwiązanych w ciągu dnia
n−2 − liczba dni potrzebna do rozwiązania 336 zadań
Ułóż równania
5 sie 21:23
matura :
(k+4)(n−2)=336
nk=336 ?
5 sie 21:24
pigor: ..., chcesz wskazówkę

proszę bardzo, oto pobaw się w rozszyfrowanie
np takiego modelu (równania) opisującego to zadanie :
336x+4=
336x−2 . ...
5 sie 21:26
5 sie 21:29
pigor: ... nie!, bo twoje równania nie są równoważne .
5 sie 21:36
matura : hmm to jak to zrobić Twoim sposobem ?
5 sie 21:37
Bogdan:
To kolejne zadanie z
gdyby, można tu stosować prosty schemat, który pokazałem
tu
208703.
W tym przypadku: liczba zadań rozwiązywanych codziennie k > 0, liczba dni n > 0.
(*) kn = 336 i (**) (k + 4)(n − 2) = 336
(**) 336 − 2k + 4n − 8 = 336 ⇒ 2k = 4n − 8 ⇒ k = 2n − 4
(*) 2n
2 − 4n − 336 = 0 ⇒ n
2 − 2n − 168 = 0, Δ = ... itd.
5 sie 21:37
Mila:
21;24 dobrze.
Rozwiąż.
5 sie 21:41
matura :
Δ=2
2−4*(−168)=676
√Δ=26
14k=336
k=24
5 sie 21:44
Mila:
Odpowiedź słowna?
5 sie 21:45
matura : przez 14 dni 24 zadania
5 sie 21:48
pigor: ..., to jest typowe zadanie z działu :wyrażenia wymierne, choć także
z : wielkości odwrotnie proporcjonalne (ich iloczyn const.) ;
w twoim poście z 21:29 masz równanie dobrze, ale tylko to pierwsze , gdzie
x∊N − szukana liczba zadań "robionych" dzienne, a
336x − szukana liczba dni . ...
5 sie 21:50
Mila:
Odp.
Ania rozwiązywała 24 zadania dziennie. Wszystkie zadania rozwiązała w ciągu 14 dni.
5 sie 21:54
pigor: ... ⇔
x(x+4)= 168*4 ⇔
x(x+4)= 8*21*4= 8*3*7*4=
24*28 ⇒
⇒ x=
24 zadania dziennie, w ciągu
33624=
14 dni . ...
5 sie 21:55