maturalne
matura :
Witam
Basia pomogłabyś mi w kilku zadaniach ?
5 sie 14:00
wredulus_pospolitus:
wrzucaj ... coś na nie poradzimy
5 sie 16:16
5 sie 16:23
matura :
| | n(n−3) | |
liczba przekątnych n−kata wypukłego jest równa |
| (n≥3) Oblicz , które wielokąty mają |
| | 2 | |
mniej niż 20 przekątnych
n(n−3)<40
n
2−3n−40<0
Δ=169
√Δ=13
ale wzór jest określony dla n≥3
3,4,5,6,7 odpowiedź dla 5 ?
5 sie 16:45
ICSP: Pytanie to które wielokąty a nie ile wielokątów
5 sie 16:49
matura : trójkąt, czworokąt, pięciokąt, sześciokąt, siedmiokąt ?
5 sie 16:51
ICSP: na to wychodzi
5 sie 16:52
matura : suma długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równa 27, długość
przeciwprostokątnej jest równa
√377 oblicz pole tego trójkąta
a+b=27
a
2+b
2=c
2
(27−b)
2+b
2=(
√377)
2
729−54b+b
2+b
2=377
2b
2−54b+352=0 /2
b
2−27b+176=0
Δ=25
√Δ=5
więc a będzie równe
a=27−11=16 lub a=27−16=11
więc pole
5 sie 17:45
Bogdan:

albo:
| | 1 | |
Pole P = |
| ab /*4 ⇒ 4P = 2ab |
| | 2 | |
a
2 + b
2 = c
2 = 377 i a + b = 27 /
2 ⇒ a
2 + 2ab + b
2 = 729 ⇒ 4P = 729 − 377 = 352
P = 88
5 sie 18:08
matura : Z miejscowości A do miasta B odległej od A o 600 km wyruszył samochód, Gdyby jechał z
prędkością 0 10 km/h większą to przyjechałby ba miejsce w czasie 50 minut krótszym. Oblicz
średnią prędkość samochodu i czas w jakim dotarł do miasta B
proszę o jakieś wskazówki nie chcę gotowego rozwiązania
5 sie 18:12
Bogdan:
Wskazówka:
Ułóż układ równań z niewiadomymi: średnia prędkość v > 0 i czas t > 0
5 sie 18:28
5 sie 18:32
Bogdan:
Można prawie bez ułamków:
| | 5 | |
(*) vt = 600 i (**) (v + 10)(t − |
| ) = 600 |
| | 6 | |
| | 5 | | 50 | | 6 | |
600 − |
| v + 10t − |
| = 600 /* |
| ⇒ v = 12t − 10 |
| | 6 | | 6 | | 5 | |
(*) (12t − 10)*t = 600 itd.
5 sie 18:37
matura :
czyli pierwszy warunek s=vt ?
5 sie 18:38
Bogdan:
| | 5 | |
Jeśli samochód zwiększa prędkość, to v + 10 i przy tym skraca czas, to t − |
| |
| | 6 | |
5 sie 18:38
matura : czyli mam tak w układzie równań
vt=600
5 sie 18:43
Bogdan:
Tak, podałem już ten układ. Wygodnie jest najpierw przekształcić równanie drugie, które
oznaczyłem (**)
5 sie 18:46
matura :
(12t−10)*t=600
12t
2−10t=600
6t
2−5t−300=0
√Δ=85
| | 5−85 | | 20 | |
t1= |
| =− |
| odrzucam |
| | 12 | | 3 | |
| | S | | 600 | |
v= |
| = |
| =80 km/h ? |
| | t | | 7,5 | |
5 sie 18:52
Bogdan:
Ok.
| | 15 | |
v = 12t − 10 ⇒ v = 12* |
| − 10 = 80 |
| | 2 | |
To bardzo popularny typ zadań i pojawia się prawie na każdej maturze i maturze próbnej,
nazywam ten rodzaj zadań: "zadanie z
gdyby"
5 sie 18:58
matura :
właśnie dlatego chcę je dobrze opanować

czyli reasumując jak mam podane jakieś tam dane to w pierwszej linijce wzór a w drugiej te
minus cos plus coś ?
5 sie 19:01
Bogdan:
Tak.
Spróbujmy jeszcze raz. To jest zadanie z matury poprawkowej z sierpnia 2012 r.
Kolarz pokonał trasę 114 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością mniejszą o 9,5 km/h,
to pokonałby tę trasę w czasie o 2 godziny dłuższym. Oblicz, z jaką średnią prędkością jechał
ten kolarz.
5 sie 19:10
matura :
ok
vt=114
(v−9,5)(t+2)=114
dobrze układ ?
5 sie 19:32
Bogdan:
Dobrze. Z drugiego równania wyznacz t i wstaw do pierwszego równania, ponieważ polecenie
dotyczy v, a nie t.
5 sie 19:35
matura :
vt+2v−9,5t−19=114
vt+2v−9,5t=133
−9,5t=133−vt−2t
9,5t=−133+vt+2t ale jak dalej ?
5 sie 19:38
Bogdan:
| | 19 | |
(*) vt = 114 (114 = 19*6) i (**) (v − |
| )(t + 2) = 114 |
| | 2 | |
| | 19 | | 19 | | 2 | | 4 | |
(**) 114 + 2v − |
| t − 19 = 114 ⇒ |
| t = 2v − 19 /* |
| ⇒ t = |
| v − 2 |
| | 2 | | 2 | | 19 | | 19 | |
| | 4 | |
(*) |
| v2 − 2v − 114 = 0 i v > 0, |
| | 19 | |
Δ = ..., itd.
5 sie 19:40
matura :
a jesli miałbym taki zapis jak mój post 19:38 to da się to przekształcić ?
5 sie 19:44
Bogdan:
Da się, ale szkoda czasu, każda chwila podczas egzaminu jest cenna. Twój kierunek
rozwiązywania jest czasochłonny i łatwo w nim o popełnienie błędu.
5 sie 19:47
matura :
vt+2v−9,5t−19=114
114+2v−9,5t−19=114
−9,5t=19−2v
9,5t=2v−19
już zrozumiałem

Δ=100
√Δ=10
5 sie 19:55
Bogdan:
Masz błędne zapisy.
Podaję pełne rozwiązanie.
| | 19 | |
(*) vt = 114 (114 = 19*6) i (**) (v − |
| )(t + 2) = 114 |
| | 2 | |
| | 19 | | 19 | | 2 | | 4 | |
(**) 114 + 2v − |
| t − 19 = 114 ⇒ |
| t = 2v − 19 /* |
| ⇒ t = |
| v − 2 |
| | 2 | | 2 | | 19 | | 19 | |
| | 4 | |
(*) |
| v2 − 2v − 114 = 0 i v > 0, |
| | 19 | |
| | 2 − 10 | |
Δ = 100, v = |
| < 0 sprzeczność |
| | | |
| | 2 + 10 | | 19 | | 57 | |
lub v = |
| * |
| = |
| = 28,5 |
| | | | 19 | | 2 | |
5 sie 20:01
matura: ok dziękuje
5 sie 20:32