Planimetria
bezendu:

Oblicz miarę kąta α jakie tworzą przekątne AC i AD w sześciokącie foremnym
α=30
0 czy wynik się zgadza ?
4 sie 17:30
Lorak: Zgadza się.
4 sie 17:33
max:

Chodziłeś do
gimnazjum ?
4 sie 17:51
bezendu: Nie

ale chciałem się upewnić, a planimetrię robię od początku, więc może być więcej
takich pytań
4 sie 17:52
5-latek: Max

. Chodzilem do 8−letniej szkoly
4 sie 17:54
max:
A ja .........tylko do 7− letniej

Pozdrawiam "małolatku"
4 sie 18:35
5-latek: bezendu Zadanie nr 1.
Odcinek AB o dlugosci 14,4 cm podzielony zostal na odcinki AC CD i DB ktorych dlugosci tworza
stosunek 2:6:8 . Oblicz odleglosc pomiedzy srodkami odcinkow AC i DB
4 sie 18:36
bezendu:
4 sie 18:47
5-latek: Zadanie nr 2.. Co to sa katy wierzcholkowe. ,oraz udowodnij ze katy wierzcholkowe sa rowne .
Zrob rysunek do dowodu.
zadanie nr 3.
Z pewnego punktu A lezacego na okregu wyprowadzono dwie rownwe cieciwy AB i AC . poczym punkty
A,B,C poloczono z esrodkiem okregu. . Udowodnij z etrojkaty AOBi AOC sa przystajace.
Wskazowka . Skorzystaj z jednej 3 cech przystawania trojkatow.
Zadanie nr 4 −latwe.
Podstawa trojakta rownoraniennego jest rowna 10. a obwod trojkata =40. OBlicz dlugosci ramion
4 sie 19:02
bezendu:

zadanie 2
kąt α i β są to kąty przyległe więc muszą tworzyć kat 180
0 więc 2α+2β=360
4 sie 19:06
5-latek: A tak poza tym w nawiazaniu do twojego postu z 18.47.
Pytanie . CO nazywamy odcinkiem. Czy rysunek wobec tego jest prawidlowy ?
4 sie 19:08
bezendu:

zadanie 4
2a+b=40
2a=40−b
2a=40−10
2a=30
a=15
więc ramiona mają długość 15
4 sie 19:09
bezendu:
odcinek ma początek i koniec

powinny być jeszcze dwie kreski jedna na początku a druga na
końcu
4 sie 19:10
bezendu:

cecha bbb ?
4 sie 19:18
wredulus_pospolitus:
niby tak ... pod warunkiem że nasz napisane że AO to wysokość trójkąta ABC
wtedy też może być cecha kbb, a nawet kkb
4 sie 19:26
5-latek: tak masz skorzytac z tej cechy.
A nad dowodem o katach wierzcholkowych jeszcze raz sie zastanow bo to co napisales nie jest
dowod na to z ekaty wierzcholkowe sa rone .
4 sie 19:29
bezendu:

α
1+β
1=180
0 α
1=α
2
α
2+β
1=180
0 β
1=β
2
β
1=180
0−α
1 (z pierwszego równania )
β
1=180
0−α
2 ( z drugiego równania)
teraz ok ?
4 sie 19:47
bezendu:
4 sie 20:09
5-latek: Zauwaz ze kat β2wraz z katem α1 tworza kat polpelny wiec kat β2=180−kat α1.
Podobnie kat β1 z katem α1 sa katami przyleglymi wiec kat β1=180−kat α1.
Z tych dwoch rownosci wynika wiec ze kat β2=katowi β1
Udowodnilismy nastepujaca prawde geometryczna. Katy wierzcholkowe sa sobie rowne >
4 sie 20:10
bezendu: a w moim dowodzie co jest nie tak ?
4 sie 20:11
5-latek: Zadanie . W trojkacie rownobocznym ABC (gdzie A to wierzcholek gorny, B−wierzcholeek dolny lewy
i C−wirzcholek dolny prawy ) odcinek AD jest dwusieczna kata BAC zas odcinek AE dzieli na
polowe kat DAB a odcinek AF dzieli na polowe kat DAC . Udowodnij z e odcinki AE i AF sa rowne
4 sie 20:25
bezendu: a odpowiedź na moje pytanie post 20:11 ?
4 sie 20:26
bezendu:

dwusieczna w trójkącie równobocznym zawarta jest w jego symetralnej czyli dzieli bok AC na
połowę dając dwa trójkąty prostokątne a dalej hmm ?
4 sie 20:36
bezendu: dzieli bok BC na połowę (poprawka)
4 sie 20:37
5-latek: Dwusiecna dzieli bok BC na polowe i tam ma byc miedzy DC F a nie E
Rozpatrz trojkaty DAE i DAF i zastanow sie czy sa przystajace .Jesli tak to na podstawie
jakiej cechy
4 sie 20:44
bezendu: te trójkąty są przystające na podstawie b−k−b
4 sie 20:48
bezendu: 5−latek ale nadal zastanawia mnie zadanie z tymi kątami wierzchołkowymi ?
4 sie 20:51
5-latek: To za malo . Ty masz wykazac ze te trojkaty sa przystajace wobec tego ich elementy sa rowne .
Moze rozpatrz inna ceche kbk
4 sie 20:54
bezendu: ta cecha też jest ok ale jeśli dwusieczna AD dzieli kąt na połowę a tam jest trójkąt
równoboczny więc mamy po 30
0 ( przy wierzchołku) a przy podstawię jeśli dwusieczna zawarta
jest w symetralnej czyli pada na bok BC pod kątem prostym czyli kąty przy podstawie 90
0 i 60
stopni

więc pasuję też cecha kkk więc te trójkąty są podobne czyli AF=AE teraz ok ?
4 sie 20:59
5-latek: DObrze , ale mozesz tez wziac ceche kbk bo
1. Bok AD jest wspolny
2. kat DAE=katowi DAF dlatego ze kazdy z tych katow stanowi 1/4 kata BAC
3. Kat ADE=katowi ADF jako katy proste
4 sie 21:09
max:

trójkąt AEF jest równoramienny o ramionach |AE|=|AF|

..... koniec dowodu
@
5−latka ........co Ty za zadania wymyślasz( dla przedszkolaków?
4 sie 21:11
bezendu:
Eta a no racja bo jak było 60 to dwusieczna 30
0 i 15
0 stopni jest przy wierzchołku

zadania bardzo fajne

na głęboką wodę się na razie nie rzucam
4 sie 21:14
max:
4 sie 21:15
bezendu: a zobacz to zadanie a kątami wierzchołkowymi mój post 19:47 ?
4 sie 21:15
5-latek: Eta nie bede mu dawal trudnych na poczatek bo pisal ze zaczyna . Na trudniejsze przyjdzie
pora
https://matematykaszkolna.pl/forum/208548.html zobacz tam dalem zadania z planimetrii i zobacz co odpisal bezendu
dalem rowniez takie zadania tylko nie pamietam w ktorym linku
Zadanie . W plaszcyznie trojkata rownobocznego ABC o boku dlugosci a znalezc pole obszaru
zawierajacego takie i tylko takie punkty M ze a) katy AMB BMC CMA sa rozwarte b) katy AMB i
BMC sa zawatrte w predziale <60;90stopni> Pozdrawiam i
4 sie 21:41
5-latek: Nastepne . jesli chcesz.
W pewnym czworokacie ABCD dane sa jego przekatne AC=18cm i BD=20cm . Srodki bokow tego
czworokata polaczono kolejno odcinkami i otrzymano nowy czworokat KLMN . Oblicz obwod tego
tego czworokata i udowodnij ze nowo otrzymany czworokat jest rownoleglobokiem
5 sie 19:28
bezendu:

hmm ?
5 sie 19:35
5-latek: Jesli wezniesz pod uwage trojkat ABC co co wiesz o odcinku NK ?
5 sie 19:51
5-latek: To samo jesli wezniesz pod uwage trojkat ADC to co powiesz o odcinku ML
5 sie 19:56
bezendu: odcinek NK jest równoległy do odcinak AC
5 sie 19:56
5-latek: tak zgadza sie . A ile jest rowny. Wykorzystaj twierdzenie o linii srdkowej trojkata
Zauwaz ze odcinek NK laczy srodki bokow BA i BC a dalej to juz pryszcz
5 sie 20:00
bezendu: o linii środkowej trójkąta ?
5 sie 20:11
5-latek: Znasz to twierdzenie ? Mowi ono ze: Odcinek laczacy srodki dwoch dowolnych bokow trojkata jest
rownolegly do trzeciego boku i rowny jego polowie >
5 sie 20:11
bezendu: nie znam, na stronce nie było tego
5 sie 20:13
Godzio:
A to akurat jest ważne twierdzenie, warte zapamiętania (na mojej maturze musiałem z niego
skorzystać

)
5 sie 20:18
5-latek: NO to teraz juz znasz i zapamietaj wiec licz ile jest rowny odcinek Mk i ML a takze odcinek
NMi KL bo masz policzyc obwod i nie zapomnij udowodnic ze czwworokat KLNM jest
rownoleglobokiem −To CI wyjdzie z zadania
Wiec wysnuj odpowiedni wnisek
5 sie 20:19
5-latek: Czesc
Godzio
5 sie 20:21
bezendu: NK=9
KL=10
ML=9
NM=10
Obw=38
Witaj Godzio ,a jak dokładnie nazywa się to twierdzenie ?
5 sie 20:25
5-latek: Obwod dobrze ale jeszcze masz wykazac ze jest rownoleglobokiem
5 sie 20:27
5 sie 20:30
bezendu: o linii środkowej słyszałem ale tylko w trapezie

hmm ma dwie pary boków które są do siebie równoległe i tej samej długości
5 sie 20:32
5-latek: OK.
Stwierdzilismy ze odcinki Nk i ML sa rownolegle do AC wiec sa do siebie rownolegle a ze sa
sobie rowne wiec ten czworokat jest rownoleglobokiem
czyli mozemy wysnuc taki wnniosek. Jezeli w dowolnym czworakacie polaczymy kolejno srodki
jesgo bokow otrzymamy rownoleglobok]]
bezendu dzisiaj juz wystarczy bo jestem zmeczony . Bede tylko przegladal linki . Jutro
moze tez jakies ciekawe zadania znajde . Czesc

}
5 sie 20:49
bezendu:
Dziękuje za zadanie i wytłumaczenie to dużo mi daję

Miłego wieczoru i do zobaczenia jutro
5 sie 20:58