matematykaszkolna.pl
Planimetria bezendu: rysunek Oblicz miarę kąta α jakie tworzą przekątne AC i AD w sześciokącie foremnym α=30 0 czy wynik się zgadza ?
4 sie 17:30
Lorak: Zgadza się.
4 sie 17:33
max: rysunek Chodziłeś do gimnazjum ? emotka
4 sie 17:51
bezendu: Nie emotka ale chciałem się upewnić, a planimetrię robię od początku, więc może być więcej takich pytań emotka
4 sie 17:52
5-latek: Max emotka . Chodzilem do 8−letniej szkoly emotka
4 sie 17:54
max: A ja .........tylko do 7− letniej emotka Pozdrawiam "małolatku" emotka
4 sie 18:35
5-latek: bezendu Zadanie nr 1. Odcinek AB o dlugosci 14,4 cm podzielony zostal na odcinki AC CD i DB ktorych dlugosci tworza stosunek 2:6:8 . Oblicz odleglosc pomiedzy srodkami odcinkow AC i DB
4 sie 18:36
bezendu: rysunek
 9 
AC=

5 
 27 
CD=

5 
 36 
DB=

5 
9 27 18 

+

+

=9,9
10 5 5 
4 sie 18:47
5-latek: Zadanie nr 2.. Co to sa katy wierzcholkowe. ,oraz udowodnij ze katy wierzcholkowe sa rowne . Zrob rysunek do dowodu. zadanie nr 3. Z pewnego punktu A lezacego na okregu wyprowadzono dwie rownwe cieciwy AB i AC . poczym punkty A,B,C poloczono z esrodkiem okregu. . Udowodnij z etrojkaty AOBi AOC sa przystajace. Wskazowka . Skorzystaj z jednej 3 cech przystawania trojkatow. Zadanie nr 4 −latwe. Podstawa trojakta rownoraniennego jest rowna 10. a obwod trojkata =40. OBlicz dlugosci ramion
4 sie 19:02
bezendu: rysunekzadanie 2 kąt α i β są to kąty przyległe więc muszą tworzyć kat 1800 więc 2α+2β=360
4 sie 19:06
5-latek: A tak poza tym w nawiazaniu do twojego postu z 18.47. Pytanie . CO nazywamy odcinkiem. Czy rysunek wobec tego jest prawidlowy ? emotka
4 sie 19:08
bezendu: rysunek zadanie 4 2a+b=40 2a=40−b 2a=40−10 2a=30 a=15 więc ramiona mają długość 15
4 sie 19:09
bezendu: odcinek ma początek i koniec emotka powinny być jeszcze dwie kreski jedna na początku a druga na końcu emotka
4 sie 19:10
bezendu: rysunek cecha bbb ?
4 sie 19:18
wredulus_pospolitus: niby tak ... pod warunkiem że nasz napisane że AO to wysokość trójkąta ABC wtedy też może być cecha kbb, a nawet kkb
4 sie 19:26
5-latek: tak masz skorzytac z tej cechy. A nad dowodem o katach wierzcholkowych jeszcze raz sie zastanow bo to co napisales nie jest dowod na to z ekaty wierzcholkowe sa rone .
4 sie 19:29
bezendu: rysunek α11=1800 α12 α21=1800 β12 β1=1800−α1 (z pierwszego równania ) β1=1800−α2 ( z drugiego równania) teraz ok ?
4 sie 19:47
bezendu:
4 sie 20:09
5-latek: Zauwaz ze kat β2wraz z katem α1 tworza kat polpelny wiec kat β2=180−kat α1. Podobnie kat β1 z katem α1 sa katami przyleglymi wiec kat β1=180−kat α1. Z tych dwoch rownosci wynika wiec ze kat β2=katowi β1 Udowodnilismy nastepujaca prawde geometryczna. Katy wierzcholkowe sa sobie rowne >
4 sie 20:10
bezendu: a w moim dowodzie co jest nie tak ?
4 sie 20:11
5-latek: Zadanie . W trojkacie rownobocznym ABC (gdzie A to wierzcholek gorny, B−wierzcholeek dolny lewy i C−wirzcholek dolny prawy ) odcinek AD jest dwusieczna kata BAC zas odcinek AE dzieli na polowe kat DAB a odcinek AF dzieli na polowe kat DAC . Udowodnij z e odcinki AE i AF sa rowne
4 sie 20:25
bezendu: a odpowiedź na moje pytanie post 20:11 ?
4 sie 20:26
bezendu: rysunek dwusieczna w trójkącie równobocznym zawarta jest w jego symetralnej czyli dzieli bok AC na połowę dając dwa trójkąty prostokątne a dalej hmm ?
4 sie 20:36
bezendu: dzieli bok BC na połowę (poprawka)
4 sie 20:37
5-latek: Dwusiecna dzieli bok BC na polowe i tam ma byc miedzy DC F a nie E Rozpatrz trojkaty DAE i DAF i zastanow sie czy sa przystajace .Jesli tak to na podstawie jakiej cechy
4 sie 20:44
bezendu: te trójkąty są przystające na podstawie b−k−b
4 sie 20:48
bezendu: 5−latek ale nadal zastanawia mnie zadanie z tymi kątami wierzchołkowymi ?
4 sie 20:51
5-latek: To za malo . Ty masz wykazac ze te trojkaty sa przystajace wobec tego ich elementy sa rowne . Moze rozpatrz inna ceche kbk
4 sie 20:54
bezendu: ta cecha też jest ok ale jeśli dwusieczna AD dzieli kąt na połowę a tam jest trójkąt równoboczny więc mamy po 300 ( przy wierzchołku) a przy podstawię jeśli dwusieczna zawarta jest w symetralnej czyli pada na bok BC pod kątem prostym czyli kąty przy podstawie 900 i 60 stopni emotka więc pasuję też cecha kkk więc te trójkąty są podobne czyli AF=AE teraz ok ?
4 sie 20:59
5-latek: DObrze , ale mozesz tez wziac ceche kbk bo 1. Bok AD jest wspolny 2. kat DAE=katowi DAF dlatego ze kazdy z tych katow stanowi 1/4 kata BAC 3. Kat ADE=katowi ADF jako katy proste
4 sie 21:09
max: rysunek trójkąt AEF jest równoramienny o ramionach |AE|=|AF| emotka ..... koniec dowodu @ 5−latka ........co Ty za zadania wymyślasz( dla przedszkolaków? emotka
4 sie 21:11
bezendu: Eta a no racja bo jak było 60 to dwusieczna 300 i 15 0 stopni jest przy wierzchołku emotka zadania bardzo fajne emotka na głęboką wodę się na razie nie rzucam emotka
4 sie 21:14
max:
4 sie 21:15
bezendu: a zobacz to zadanie a kątami wierzchołkowymi mój post 19:47 ?
4 sie 21:15
5-latek: Eta nie bede mu dawal trudnych na poczatek bo pisal ze zaczyna . Na trudniejsze przyjdzie pora https://matematykaszkolna.pl/forum/208548.html zobacz tam dalem zadania z planimetrii i zobacz co odpisal bezendu dalem rowniez takie zadania tylko nie pamietam w ktorym linku Zadanie . W plaszcyznie trojkata rownobocznego ABC o boku dlugosci a znalezc pole obszaru zawierajacego takie i tylko takie punkty M ze a) katy AMB BMC CMA sa rozwarte b) katy AMB i BMC sa zawatrte w predziale <60;90stopni> Pozdrawiam i
4 sie 21:41
5-latek: Nastepne . jesli chcesz. W pewnym czworokacie ABCD dane sa jego przekatne AC=18cm i BD=20cm . Srodki bokow tego czworokata polaczono kolejno odcinkami i otrzymano nowy czworokat KLMN . Oblicz obwod tego tego czworokata i udowodnij ze nowo otrzymany czworokat jest rownoleglobokiem
5 sie 19:28
bezendu: rysunek hmm ?
5 sie 19:35
5-latek: Jesli wezniesz pod uwage trojkat ABC co co wiesz o odcinku NK ?
5 sie 19:51
5-latek: To samo jesli wezniesz pod uwage trojkat ADC to co powiesz o odcinku ML
5 sie 19:56
bezendu: odcinek NK jest równoległy do odcinak AC
5 sie 19:56
5-latek: tak zgadza sie . A ile jest rowny. Wykorzystaj twierdzenie o linii srdkowej trojkata Zauwaz ze odcinek NK laczy srodki bokow BA i BC a dalej to juz pryszcz emotka
5 sie 20:00
bezendu: o linii środkowej trójkąta ?
5 sie 20:11
5-latek: Znasz to twierdzenie ? Mowi ono ze: Odcinek laczacy srodki dwoch dowolnych bokow trojkata jest rownolegly do trzeciego boku i rowny jego polowie >
5 sie 20:11
bezendu: nie znam, na stronce nie było tego emotka
5 sie 20:13
Godzio: A to akurat jest ważne twierdzenie, warte zapamiętania (na mojej maturze musiałem z niego skorzystać emotka )
5 sie 20:18
5-latek: NO to teraz juz znasz i zapamietaj wiec licz ile jest rowny odcinek Mk i ML a takze odcinek NMi KL bo masz policzyc obwod i nie zapomnij udowodnic ze czwworokat KLNM jest rownoleglobokiem −To CI wyjdzie z zadania Wiec wysnuj odpowiedni wnisek
5 sie 20:19
5-latek: Czesc Godzio emotka
5 sie 20:21
bezendu: NK=9 KL=10 ML=9 NM=10 Obw=38 Witaj Godzio ,a jak dokładnie nazywa się to twierdzenie ?
5 sie 20:25
5-latek: Obwod dobrze ale jeszcze masz wykazac ze jest rownoleglobokiem
5 sie 20:27
5 sie 20:30
bezendu: o linii środkowej słyszałem ale tylko w trapezie emotka hmm ma dwie pary boków które są do siebie równoległe i tej samej długości
5 sie 20:32
5-latek: OK. Stwierdzilismy ze odcinki Nk i ML sa rownolegle do AC wiec sa do siebie rownolegle a ze sa sobie rowne wiec ten czworokat jest rownoleglobokiem czyli mozemy wysnuc taki wnniosek. Jezeli w dowolnym czworakacie polaczymy kolejno srodki jesgo bokow otrzymamy rownoleglobok]] bezendu dzisiaj juz wystarczy bo jestem zmeczony . Bede tylko przegladal linki . Jutro moze tez jakies ciekawe zadania znajde . Czescemotka}
5 sie 20:49
bezendu: Dziękuje za zadanie i wytłumaczenie to dużo mi daję emotka Miłego wieczoru i do zobaczenia jutro emotka
5 sie 20:58