zadania
Eta: Zadania .... dla chętnych (
przyszłych maturzystów
zad.1/ Liczby dodatnie x, y spełniają warunek:
Wykaż,że co najmniej jedna z nich jest liczbą niewymierną
zad.2/ Wykaż,że dla każdych dodatnich liczb a,b ∊(0,1)
zachodzi nierówność a
√b+b
√a +1>3ab
zad.3/ Dany jest trapez równoramienny ABCD , AB II CD , |AB| >|CD| i |BC|>|CD|
Kąty rozwarte tego trapezu mają miarę 120
o.
Na ramieniu AD wybrano taki punkt M,że |AM|=|DC|
Wykaż,że
|BM|=|AC|
26 lip 15:15
ICSP: Jako że postanowiłem poprawiać maturę te zadanka również są dla mnie
26 lip 15:25
Saizou : zadanie nr. 1
| x+y | |
| =√xy+3 /2 bo L i P>0 |
| 2 | |
x
2+2xy+y
2=4xy+12
x
2−2xy+y
2=12
(x+y)
2=12
lx+yl=2
√3
x+y=2
√3 drugiej wersji nie rozpatruję bo x,y>0
x=2
√3−y →y>2
√3 →że jedna x musi być liczbą niewymierną (analogicznie dla y)
26 lip 15:42
Garth:
@ICSP − to jaki miales wynik i jakie sa Twoje obecne aspiracje?
Czy moze chcesz poprawiac, ale nie z matematyki?
26 lip 16:04
Saizou :

z tw. cosinusów otrzymamy
e
2=(2y)
2+x
2−2*2y*x*cos120 cos120=cos(90+30)=−sin30
e
2=4y
2+x
2+2xy
f
2=x
2+(2y+x)
2−2*x*(2y+x)*cos60
| | 1 | |
f2=x2+4y2−4xy+x2−2x(2y+x)* |
| |
| | 2 | |
f
2=2x
2+4y
2−4xy−2xy−x
2
f
2=4y
2+x
2+2xy
f
2=e
2 →f=y, bo e,f>0
26 lip 16:22
Saizou : oczywiście zrobiłem błąd w pisaniu
| | 1 | |
f2=x2+4y2+4xy−2x(2y+x)* |
| |
| | 2 | |
.....
f
2=4y
2+x
2+2xy
26 lip 16:25
Eta:

2 sposób ( rys. )
trójkąt ABE jest równoboczny o boku dł . "a"= 2b+2x . x>0
h −−− jest jego wysokością ⇒ trójkąt BMD jest równoramienny o ramionach BM i BD
|BD|= |AC| −−−− dł. przekątnych trapezu
zatem:
|BM|=|AC| c.n.u
26 lip 17:05
Eta:
zad.4/ Dane są dwa prostokąty o równych polach i równych obwodach.
Wykaż,że długości przekątnych tych prostokątów są też równe.
26 lip 19:49
Eta:
| | a−b | |
zad.5/ Dodatnie liczby a i b mają tę własność,że liczba |
| jest wymierna. |
| | a+b | |
| | 5a−b | |
Wykaż ,że liczba |
| też jest liczbą wymierną. |
| | 5a+b | |
26 lip 19:52
Eta:
Hej
Saizou 
......... łap zadanka
26 lip 19:53
Saizou : mamy prostokąt o bokach a,b oraz d przekątną
P=ab
L=2(a+b)
| | 1 | |
d=√a2+b2=√(a+b)2−2ab=√( |
| L2−2P}, z tego wynika że jeśli prostokąty mają takie |
| | 2 | |
same pole i obwód to ich przekątne mają taką samą długość
26 lip 19:58
Saizou : coś źle zapisałem
26 lip 19:59
Piotr: Ja mam nawet fajne zadanko(ostatnio je robiłem)
| | π | |
Jaką najmniejszą wartość może przyjmować wyrażenie tgα+ctgα wiedząc, że α∊(0, |
| ) ? |
| | 2 | |
Saiozu dla Ciebie
26 lip 20:18
Saizou : y=tgx+ctgx
| | sinx | | cosx | | sin2x+cos2x | | 1 | |
y= |
| + |
| = |
| = |
| = |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | | sinxcosx | |
a żeby osiągnąć najmniejszą wartość to musimy dzielić przez największy mianownik
| | π | | 2 | |
czyli dla x= |
| otrzymujemy |
| =2  |
| | 4 | | 1 | |
26 lip 20:28
Piotr: 2 sposób
Korzystam z nierówności pomiędzy średnia arytmetyczna a średnia geometryczną:
tgα+ctgα≥2
√tgα*ctgα
tgα+ctgα ≥ 2
a więc najmniejsza wartość to 2
26 lip 20:33
Eta:
Zad 5/ ? czeka.......
26 lip 21:26
Mateusz: Moze sie skusze na piąteczke
26 lip 21:37
Eta:

............
26 lip 21:44
26 lip 21:46
Piotr: Ja mam pewien pomysl na te zadanie 5 zaraz przedsawie swoje rozumowanie
26 lip 22:03
Piotr: Założenie:
a oraz b > 0
| a−b | |
| =W , gdzie W to liczba wymierna |
| a+b | |
| a−b | | a+b−2b | |
| = |
| =1−2b=W |
| a+b | | a+b | |
| 5a−b | | 5a+b−2b | |
| = |
| =1−2b |
| 5a+b | | 5a+b | |
A wiem, że z zalożenia 1−2b jest liczba wymierną a więc
Hmm?
26 lip 22:06
Piotr: juz widze bląd w ulamkach...

a wiec zle
26 lip 22:09
Eta:
@
Piotra
Tu masz błąd:
| 5a+b−2b | | 2b | |
| = 1 − |
| |
| 5a+b | | 5a+b | |
26 lip 22:12
Eta:
26 lip 22:13
Piotr: A w dobra strone ide czy nie?
26 lip 22:14
Saizou : i jeszcze wyżej
| a−b | | a+b−2b | | 2b | |
| = |
| =1− |
| |
| a+b | | a+b | | a+b | |
26 lip 22:14
Eta:
Tak , też ten sam błąd !
26 lip 22:15
Piotr: Wiem, wiem
26 lip 22:15
Eta:
Zapamiętaj ,że tak nie możesz dzielić

bo co by to było na maturze?
26 lip 22:16
Piotr: Przypał

. Jakoś tak mi się ''napisało''. Za szybko chciałem
26 lip 22:17
Saizou : ja miałem taki pomysł, że
| | a−b | | b | | x−1 | |
x= |
| →− |
| = |
| |
| | a+b | | a | | x+1 | |
| | 5a−b | | 1 | | b | | y−1 | |
y= |
| → |
| *(− |
| )= |
| |
| | 5a+b | | 5 | | a | | y+1 | |
| x−1) | | y−1 | | 3x−2 | |
| = |
| →y= |
| tylko nie wiem co dalej |
| 5(x+1) | | y+1 | | 2x+3 | |
26 lip 22:22
Eta:

myśl dalej ..........
26 lip 22:28
Mateusz:
Bardzo fajny i prosty dowod mozna przeprowadzic korzystając z własnosci ze kazda liczbe
wymierną mozna przedstawic w postaci ułamka nieskracalnego.
26 lip 22:39
Saizou : | | 3 | | 13 | |
y= |
| − |
| i teraz już chyba widać że jest to liczba niewymierna  |
| | 2 | | 2(2x+3) | |
26 lip 22:40
Saizou : oczywiście miało być wymierna
26 lip 22:40
Basia: a skąd wiesz, że Ci wolno dzielić przez a ?
| | a−b | |
dla a=0 i b≠0 |
| = −1; założenie jest spełnione |
| | a+b | |
dowód musi być kompletny
a−b = w(a+b)
a − wa = b+ wb
a(1−w) = b(1+w)
i mniej liczenia będzie jak wyznaczysz b, ale musisz rozważyć dwa przypadki
1. w = −1
i zapisać co się wtedy dzieje
2. w≠ −1
podstawić do drugiego i wykonać proste rachunki
26 lip 22:48
Saizou : bo a,b>0
26 lip 22:50
Eta: Hej Basiu
w treści
"Liczby dodatnie a i b".......
26 lip 22:51
Basia: Hej Eto nie doczytałam; ale jak widać twierdzenie jest prawdziwe dla dowolnych a,b
takich, że a+b≠0
26 lip 22:53
Eta:
Jasne, ale w treści .... uprościli do liczb dodatnich
26 lip 22:56
Saizou : no to teraz drogie Panie, czy to 'coś ' co przedstawiłem jest przekonujące?
26 lip 22:58
Basia: nie chce mi się liczyć, bo strasznie to skomplikowałeś, ale jeżeli nie ma błędu w obliczeniach
to może być, chociaż można znacznie prościej
26 lip 23:06
Eta:
Mogłeś, dokończyć np tak:
| | b | | x−1 | | a | |
skoro x∊W i − |
| = |
| −− też wymierna , to i |
| też wymierna |
| | a | | x+1 | | b | |
zatem:
| | 5a−b | | | |
|
| = |
| −−−−−−− wymierna |
| | 5a+b | | | |
26 lip 23:06
Godzio: Zostały jeszcze jakieś do zrobienia

?
26 lip 23:55
Saizou : Godzio zadanie 2 wciąż nierozwiązane
27 lip 00:04
Godzio:
To przecież się samo robi

a
√b + b
√a + 1 > 3
3√a3/2 b3/2 * 1 = 3
√ab > 3ab
27 lip 00:24
Godzio:
Eta następnym razem chcemy trudniejsze
27 lip 00:26
ccc:
Rozwiąż równanie w liczbach rzeczywistych
| | 3 | | 1 | | 4 | | 4 | | 1 | | 3 | |
|
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| =0 |
| | x | | x−1 | | x−2 | | x−3 | | x−4 | | x−5 | |
30 lip 13:09
asdf:
x=2,5
30 lip 13:39
ccc+:
ok no to lecimy

D=R\{0,1,2,3,4,5}
3(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)(x−5)=3x
5−45x
4+255x
3−675x
2+822x−360
x(x−2)(x−3)(x−4)(x−5)=x
5−14x
4+71x
3−154x
2+120x
4x(x−1)(x−3)(x−4)(x−5)=4x
5−52x
4+236x
3−428x
2+240x
4x(x−1)(x−2)(x−4)(x−5)=4x
5−48x
4+196x
3−312x
2+160x
x(x−1)(x−2)(x−3)(x−5)=x
5−11x
4+41x
3−61x
2+30x
3x(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)=3x
5−30x
4+105x
3−150x
2+72x
po oddaniu 16x
5−200x
4+904x
3−1780x
2+1444x−360
30 lip 13:44
ccc:
Mało
30 lip 13:48
ccc+:
30 lip 13:49
ccc:
Ten wpis był @
asdf
30 lip 13:49
ccc:

dla
ccc+
30 lip 13:49
ccc:
Jeszcze inny sposób (łatwiejszy)

................
30 lip 13:50
ccc+: ccc+=bezendu

nie mam innego
30 lip 13:51
bezendu: przenieś na drugą stronę i pomnożyć na krzyż ?
30 lip 13:52
ccc:
No to

jedno z nich jest robaczywe
30 lip 13:52
bezendu: 
ale zadanie dobrze rozwiązane ?
30 lip 13:53
ccc:
Odp: poprawne ( przecież zawsze możesz sam sprawdzić
30 lip 13:55
bezendu:
ale nie chcę mi się tego sprawdzać

miałem dopisać jeszcze miłego sprawdzania czy to wszystko
jest dobrze wymnożone
30 lip 13:57
ccc:
Nie chce mi się sprawdzać ......... zwykłego mnożenia
30 lip 13:58
bezendu:
30 lip 13:59
bezendu: Etam
30 lip 14:00
ccc:
30 lip 14:03
ZKS:
bezendu nie sądzę żebyś rozwiązał równanie
16x
5 − 200x
4 + 904x
3 − 1780x
2 + 1444x − 360 = 0
więc ja bym Ci rozwiązania nie uznał.
30 lip 15:47
bezendu: to już zrobił wolfram
30 lip 16:33
ccc:
Cffffffffaniaczek
30 lip 16:48
bezendu: ale do etapu pomożenia i dodania zrobiłem sam
30 lip 16:50
ccc:
To teraz myśl........ nad prostszym sposobem
30 lip 16:54
ccc:
Na rozgrzewkę takie zadanie:
Usuń niewymierność z mianownika ułamka:
| 6+3√2−3√6−2√3 | |
| =...... |
| √6−√2 | |
30 lip 16:56
Vax: | 3 | | 1 | | 4 | | 4 | | 1 | | 3 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = 0 |
| x | | x−1 | | x−2 | | x−3 | | x−4 | | x−5 | |
Wystarczy zsumować 1 składnik z 6, 2 z 5 i 3 z 4, wówczas dostajemy:
| 3(2x−5) | | 2x−5 | | 4(2x−5) | |
| + |
| + |
| = 0 |
| x2−5x | | x2−5x+4 | | x2−5x+6 | |
| | 5 | |
Jeżeli 2x−5 = 0 równość zachodzi, załóżmy, że x ≠ |
| , dzieląc przez 2x−5 i podstawiając y |
| | 2 | |
= x
2−5x dostajemy:
| 3 | | 1 | | 4 | |
| + |
| + |
| = 0 ⇔ 2y2+13y+18 = 0 ⇔ (y+2)(2y+9) = 0 ⇔ (x2−5x+2)(2x2−10x+9) = |
| y | | y+4 | | y+6 | |
0
Skąd łatwo dostajemy kolejne 4 rozwiązania o których pisał
ccc.
30 lip 17:05
ccc:
@
bezendu
O prostsze rozwiązanie tego równania poproś ...
Vax
Vax sprytniej rozwiąże ....niż
wolfram
30 lip 17:09
bezendu:
| 6+3√2−3√6−2√3 | | √6+√2 | |
| * |
| = |
| √6−√2 | | √6+√2 | |
| | 6√6+6√2+6√3+6−18−6√3−6√2−2√6 | |
= |
| = |
| | 4 | |
30 lip 17:09
30 lip 17:10
ccc:
@Vax i....... założenie y∊R\{0,−6,−4, }
30 lip 17:12
ccc:
@
bezendu
2 sposób
Wystarczy wykonać zwykłe dzielenie:
(6+3
√2−3
√6−2
√3) : (
√6−
√2) =
√6−3
−6+2
√3
−−−−−−−−
−3
√6+3
√2
3
√6−3
√2
−−−−−−−−−−−−
= =
i bingo
30 lip 17:16
bezendu: wole tradycyjne metody
30 lip 17:19
ccc:
30 lip 17:20
bezendu: a teraz idę powtarzać planimetrię od
podstaw
30 lip 17:21
ccc:
Mam fajne zadanko z planimetrii

chcesz?
30 lip 17:22
bezendu: nie
30 lip 17:22
ccc:
30 lip 17:23
bezendu: chyba że jest to zadanie policz pole prostokąta o bokach a= ? b=?

innego nie chce
30 lip 17:23
ccc:
Ładny trapezik
30 lip 17:24
bezendu:
30 lip 17:27
bezendu: a właśnie od czego zacząć taką dobrą powtórkę z planimetrii ale chcę od podstaw bo ostatnio
zadania z planimetrii liczyłem w 2 klasie
30 lip 17:28
ccc:

Duży i mały okrąg są styczne zewnętrznie i wszystkie dane jak na rysunku
Oblicz długość promienia mniejszego okręgu
30 lip 17:38
30 lip 17:40
bezendu:
Eta tam nie ma pokazanych różnych dowodów niestety
30 lip 17:43
ccc:
Najpierw powtórz teorię

( są też..zadania obok każdego działu
30 lip 17:47
bezendu: wieczorem wpadnę i wrzucę kilka zadań

chodzi o wyprowadzenie wzorów
30 lip 17:48
30 lip 17:49
ccc:
@
Saizou zadanie z trapezem ....... łap
30 lip 19:11
Saizou : a który to nr.
30 lip 19:23
Saizou : już wiem, myślałem że to jakieś zadanie z linku
30 lip 19:24
5-latek: bezendu dla Ciebie z planimetrii zadanie.
W trojkacie prostokatnym dwusieczna kata ostrego dzieli bok przeciwlegly temu katowi w stosunku
3:5 . Wykaz ze stosunek dlugosci promienia okregu wpisanego r w ten trojkat do dlugosci
| | 2 | |
promienia okregu opisanego R na tym trojkacie jest rowny |
| . |
| | 5 | |
30 lip 20:47
bezendu: 5−latek ale ja pisałem, że muszę ogarnąć podstawy jeszcze zadań na razie nie tykam dziś
totalna porażka zrobiłem dwa zadania z rozszerzonej matury w ciągu 2 godzin więc dobrze nie
jest
30 lip 20:56
5-latek: Zadanie nr 2 . zaczynamy od podstaw.
Dany jest trojkat ABC . Wiadomo ze punkt A
1 obrazem punktu A w symetrii wzgledem prostej BC
a punkt B
1 obrazem punktu B w symetrii wzglem prosteij AC. Udoqwodnic ze trojkat
AB
1C=trokatowi BA
1C .
I moze jeszcze jedno i na razie starczy bo i tak zaraz pojawia sie inne
W trojkacie ABC przez punkt O bedacy srodkiem srodkowej CC' poprowadzono prosta rownolegla do
boku BC i przcinajaca boki AC i AB odpowiednio w punktach D i E Udowodnic ze stosunek
| | DC | |
|
| jest jednakowy dla kazdego trojkata |
| | DA | |
30 lip 21:08
bezendu: wolę już dziś nie robić żadnych zadań...
30 lip 21:11
5-latek: Nie zauwazylem twojego wpisu jak pisalem nastepne ale w tym zadaniu o dwusiecznej skorzystaj z
twierdzenia o dwusiecznej
30 lip 21:12
5-latek: natomiast w zadaniu nr 2 skorzystaj z twierdzenia ktore mowi ze Kazda izometria jest symetria
osiowa lub zlozeniem dwoch symetri osiowych lub zlozeniem trzech symetrii osiowych. rozwaz
izometri bedaca zlozeniem dwoch symetrii osiowych wzldem prostej Ac i BC
W trzecim skorzystaj z Twierdzenia Talesa>
30 lip 21:18
5-latek : A tak poza tym to moze odpocznij pare dni chocby do konca tego tygodnia >
30 lip 21:47
Saizou :

R=12
(12+r)
2=d
2+(12−r)
2
144+24r+r
2=d
2+144−24r+r
2
48r=d
2
d=4
√3r
28−R−d=28−12−4
√3r=16−4
√3r
teraz z podobieństwa trójkątów
12r=192−64
√3r
12r+64
√3r=192
| | 192 | | 48 | |
r= |
| = |
| |
| | 12+64√3 | | 3+16√3 | |
ale coś mi tu nie pasuje
30 lip 23:59
ccc:
d
2=48r ⇒ d=4
√3r
31 lip 01:03
ccc:
odp: r=3 ,bo r∊(0,12)
31 lip 01:09
ccc:
No i co? poprawiłeś i........
31 lip 01:29
ccc:
taka proporcja z podobieństwa ! (nieźle namotałeś
to: r=12−3
√3r
3
√3r=12−r /
2 , r€(0,12)
teraz dokończ............
31 lip 01:35
ccc:
Dobrej nocki
31 lip 01:36
Godzio:
√162 + 122 = 20 (przeciwprostokątna) no i zostaje proporcja:
| 20 − (12 + r) | | r | |
| = |
| ⇒ r = 3 |
| 20 | | 12 | |
I pytanie, dlaczego ta prosta czerwona przechodzi przez oba środki ?
31 lip 03:12
ccc:
No właśnie

a już miałam pisać coby
Saizou jak zajrzy był w
31 lip 03:47
ccc:
Urządził sobie wycieczkę "dookoła Świata"

Pomogłam mu wyjść z tej "dżungli Amazońskiej"

(tym Jego sposobem)
31 lip 03:50
ccc:
111 moje

Dobrego ranka
Godzio
31 lip 03:52
Godzio: Nie sądziłem, że jeszcze ktoś wchodzi po mnie

A ja wyjątkowo teraz późnymi wieczorami, bo
pracuje
31 lip 22:05
Saizou : no nic nie jestem w szoku, prędzej jestem głupi że źle wyłączyłem pierwiastek, bo rozwiązać to
byłby pikuś, ale cóż
31 lip 23:06