Trygonometria
Piotr 10: | | kπ | |
Wykaż, że jeżeli α≠ |
| , gdzie k∊C, to |
| | 2 | |
| 1+cosα | | 1+cos2α | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| sin2α | | cosα | | | |
Wyszło mi po odpowiednich przekształceniach, że lewa strona równa się:
| | 1+cosα | |
L= |
| Dobrze ta lewa strona jest przekształcona? |
| | sinα | |
3 sie 19:21
Mila: Dobrze.
Przekształcaj dalej lewą stronę.
3 sie 19:30
ICSP: dobrze
3 sie 19:31
Piotr 10: Okej, właśnie nie byłem pewien czy dobrze. Jak nie będę umiał sobie poradzić dalej to napisze
3 sie 19:32
3 sie 19:38
Piotr 10: Okej zaraz się zabiorę do dokończenia tego zadania, tylko odpocznę z 10 minut
3 sie 19:39
Piotr 10: 1+cosα=2cos
2α2
| 2cos2α2 | | cosα2 | |
| = |
| |
| sinα | | sinα2 | |
2cos
α2sin
α2=sinα
sin2
α2=sinα
sinα=sinα
Ls=Ps
Wykonując ciąg równoważnych przekształceń dochodzę do wniosku, że lewa strona równa się prawej
stronie. c.k.d
Dobrze?
3 sie 20:10
5-latek: | | x | |
Np wzor 1+cosx =2cos2 |
| wyprowazdamy z tego ze |
| | 2 | |
cos0stpni =1 wiec 1+cosX mozemy zapisac tak cosx+cos0 teraz korzystajac z ewzoru na
| | x+y | | x−y | |
cosx+cosy=2cos |
| *cos |
| otrzymamy |
| | 2 | | 2 | |
| | x+0 | | x−0 | | x | | x | | x | |
cosx+cos0=2cos |
| *cos |
| =2cos |
| *cos |
| =2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3 sie 20:16
Piotr 10: A ten drugi wzór podobnie się wyprowadza? Mój sposób rozwiązania jest poprawny?
3 sie 20:18
5-latek: | | 1 | |
Piotr10 ale prawa strona nie rowna sie sinα tylko |
| |
| | tgα/2 | |
3 sie 20:20
Piotr 10: Ja to skróciłem. Po lewej i prawej stronie mam cos2α2 i potem metodą na krzyż
3 sie 20:22
5-latek: | | x+y | | x−y | |
tak wyprowadzasz go podobnie tylko korzystaszze wzoru cosx−cosy=−2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 sie 20:26
Piotr 10: Ok. To jak w końcu dobrze zrobiłem zadanie czy nie?
3 sie 20:27
5-latek: | | | | 1 | |
Masz wykazac z e |
| = |
| |
| | sinα | | | |
3 sie 20:36
Piotr 10: Ale wykazałem. Przecież można pomnożyć ''na krzyż'' i jak wyjdzie L=P ,to wyrażenie, które
podałeś jest prawdziwe. Hmm
3 sie 20:39
3 sie 20:55
Piotr 10: Mila a mój sposób jest dobry czy nie?
3 sie 20:58
Piotr 10: podbijam
3 sie 21:07
5-latek: Mila juz Ci wpyprowadzila

. Mnie nie bylo chwile bo musialem zagladnac do rodzicow
3 sie 21:13
Piotr 10: Ale nie wiem czy dobrze zrobiłem czy nie. Przecież mam prawo wymnozyć to. Tak samo gdy mamy
udowodnić, np 4a3+b3>3ab2 to nie udowadniam lewej strony ze jest wieksza od 3ab2 tylko
mogę sobie na lewa stronę przezucić 3ab2
3 sie 21:16
Mila:
20:10
1,2,3 linijka w porządku. I to już koniec przecież.
Jest zasada, że aby uzasadnić tożsamość to przekształcamy lewą stronę do postaci prawej, albo
odwrotnie.
Tak mnie uczyli.
3 sie 21:27
Piotr 10: OK, dziękuję za pomoc
3 sie 21:30
Mila:
3 sie 21:36
5-latek: Sprwdz jeszce raz swoj zapis czy dobrze zrobiles
Pokaz jak to skrociles bo mnie sie to nie podoba .
3 sie 21:53
5-latek: Mozesz rowniez tez przeksztalcac lewa strone rownania wiedzac ze
| | | | | |
sinx= |
| a cos x= |
| jest tutaj |
| | | | | |
| | 1+cosx | |
wyrazony sinx i cosx przez tangens polowy kata i teraz podstawiajac do |
| |
| | sinx | |
| | 1 | |
udowowdnic ze to rowna sie |
| |
| | | |
4 sie 10:17
Piotr 10: Post godzina 20:10
| 2cos2α2 | | cosα2 | |
| = |
| |
| sinα | | sinα2 | |
2cos
2α2sin
α2=sinαcos
α2
2cos
α2sin
α2=sinα
sin2
α2=sinα
sinα=sinα
Tak to zrobiłem
5−latek możesz sprawdzić? Bo ja już nie wiem gdzie problem tkwi
4 sie 10:52
5-latek: | | x | |
Piotr, jest dobrze . Skrociles to przez cos |
| i wlasciwie w tym momencie gdzie napisales |
| | 2 | |
| | x | | x | |
2cos |
| *sin |
| =sinx mogles skonczyc bo to jest prawda. Ja jestem formalista w takich |
| | 2 | | 2 | |
sprawach i dlatego brakowalo mi tego skrocilem przez cos x bo moze ktos tego nie rozumie
Mozesz tez sprawdzajac tozszmosc porownywac iloczyn wyrazow skrajnych z iloczynem wyrazow
| | 1−cosx | | sinx | |
srodkowych np w takiej |
| = |
| |
| | sinx | | 1+cosx | |
Mozesz tez przenosic wyrazy z jednej strony na druga np zeby sprawdzic taka tozsamosc
sin
2x−sin
2y=cos
2y−cos
2x
Jednak tak jak napisala
Mila −pozdrawiam i

starac sie przeksztalcac lewa strone
do postaci prawej lub odwrotnie .
Nie wien czy tez jest w tablicach np jeszce taki wzor opr ocz sinx i cos x przez tg polowy kata
| | | |
a mianowicie tgx= |
| |
| | 1−tg2{x}{2} | |
4 sie 12:07
5-latek: No to w ramach treningu sprawdz tozsamosc
4 sie 12:13
Piotr 10: W tablicach nie ma tego wzorku, nawet nie ma wzoru na 1+cosα. Tylko bodajże 8 wzorów
podstawowych.Te zadanie z tożsamością starać się lewą stronę do postaci prawej strony
przekształcić? Tylko jak nie będę umiał to mogę sobie metodą ''na krzyż''
4 sie 12:18
5-latek: Piotr no wlasie postaraj sie metoda na przeksztalcenie
| | sin2x | |
Przeksztalcaj lewa strone rpwnosci korzystajac z tego z e tg2x= |
| i dalej probuj |
| | cos2x | |
4 sie 12:26
Piotr 10: Ok. Wiem, wiem że trzeba użyć tego wzorku. Jeszcze w szkole nie miałem wzorów na funkcje sumy i
różnicy kątów(teraz w III kl. będę je miał), ale już je ogarniam

. Dzięki
5−latek za
pomoc

. Później umieszczę rozwiązanie tej tożsamości
4 sie 12:29
5-latek: No to w ramach przypomnienia poprzedniej tozsamosci sprawdz taka
| 1 | | x | |
| +ctgx=ctg |
| tez postaraj sie doprawdzic leewa strone do prawej  |
| sinx | | 2 | |
4 sie 12:35
ICSP: a ja mogę ?
4 sie 12:46
5-latek: Wiesz co do wzorow to jeszce moga sie przydac takie chociaz nie wiem czy teraz ich sie uzywa.
| | sinx | | √1−cos2x | |
To chyba podstawa ze tgx= |
| i tgx= |
| |
| | √1−sin2x | | cosx | |
| | tgx | | 1 | |
takze sinx= |
| a takze cosx= |
| masz tu wyrazony sinx i cos x |
| | √1+tg2x | | √1+tg2x | |
przez tg x
Chocia funkcja ctg jest wypierana z programu to napisze CI takze sinx i cosx wyrazana przrz
ctg x
| | 1 | | ctgx | |
a mianowicie sinx= |
| i cos x= |
| |
| | √1+ctg2x | | √1+ctg2x | |
| | sinx | |
Moze tez w ramach terningu korzystajac z tego ze tgx= |
| wyprowadzic wzor na |
| | √1−sin2x | |
| | tgx | |
sinx w wyrazony przez tg x czyli sinx= |
| |
| | √1+tg2x | |
4 sie 12:53
5-latek: ICSP oczywiscie ze mozesz
4 sie 12:55
ICSP:
| | 1 | | 1 + cosx | |
L = |
| + ctgx = |
| = |
| | sinx | | sinx | |
c.n.d.
4 sie 12:58
5-latek: I oczywiscie jest takze te wzory sa pradziwe dla wszystkich katow −nie tylko ostrych
4 sie 13:01
ICSP: ten z cosx również dla wszystkich ?
4 sie 13:08
5-latek: ICSP pewnie ze dobrze

ale moze rozpisz to bardziej dokladnie zeby kazdy wiedzial skad
| | x | |
sie co wzielo np to (moze uznasz to za blachostke ) ze w liczniku dostales 2cos2 |
| |
| | 2 | |
4 sie 13:11
5-latek: No to na zachete ta z 12.13
| | tg2x+sin2x | | | |
L= |
| = |
| =po sprowadzeniu do wspolnego |
| | cosx | | cos2x | |
| | sin2x+sin2xcos2x | |
mianownika |
| = wylaczam sin2x przed nawias |
| | cos2xcos2x | |
| | sin2x(1+cos2x) | |
|
| = jedynke zamieniam na sin2x+cos2x=1 a cos2x=cos2x−sin2xi |
| | cos2xcos2x | |
| | sin2x(sin2x+cos2x+cos2x−sin2x) | |
mam |
| = moze juz dalej sam zrobisz |
| | cos2xcos2x | |
4 sie 16:58
Piotr 10: 5−latek 3 linijka pod postem ICSP
4 sie 17:06
Piotr 10: Skąd się wzięło 1+cos
2 x/2−sin
2 x/2 ?jaki to wzorek? Bo żeby otrzymać 2cos
2 x/2 to inaczej
mi pokazywałeś
4 sie 17:07
5-latek: Chodzi CI o wyjasnienie dlaczego tak jest w poscie [C[ICSP] ?
Mamy tak cos2x=cos
2x−sin
2x gdzie kat 2x jest katem podwojnym zwgledem kata x
| | x | |
natomiast jesli przyjmienmy ze kat x jest katem podwojnym wzgledem kata |
| to mozemy |
| | 2 | |
| | x | | x | |
zapisac ze cosx=cos2 |
| −sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
tak samo jak cos2x+sin2x=1 tak samo cos2 |
| +sin2 |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
TO samo bedzie dla sinx=2sin |
| cos |
| jesli przjmiesz ze kat x jest katem podwojnym |
| | 2 | | 2 | |
| | x | |
wzledem kata |
| . wiec teraz popdstawiaj sobie to do tej tozsamosci |
| | 2 | |
| | x | |
Bedziesz mial tez drugi sposob na wyprowadzienie tego ze 1+cos x=2cos2 |
| |
| | 2 | |
4 sie 17:31
Piotr 10: OK. Już rozumiem wszystko , dzięki jeszcze raz
4 sie 17:38
5-latek: 
i postaraj sie skonczyc ta druga tozsamosc
4 sie 17:42