podzielnosc
zadanie: wykaz, ze jezeli para liczb naturalnych (m, n) jest rozwiazaniem rownania m
−1 +n
−1=7
−1,
to liczba m+n jest podzielna przez 4.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
m−1 +n−1=7−1= |
| + |
| = |
| |
| | m | | n | | 7 | |
7(m+n)=mn ale jak wykazac podzielnosc m+n przez 4?
1 sie 12:55
Vax: mn = 7(m+n) ⇔ (m−7)(n−7) = 49
1 sie 13:03
zadanie: mn−7m−7n+49=49
m(n−7)=49−49+7n
| | 49 | | 49 | | 7n | |
m= |
| − |
| + |
| dobrze? |
| | n−7 | | n−7 | | n−7 | |
1 sie 14:54
zadanie: ?
1 sie 15:14
zadanie: czy chodzilo o cos innego?
1 sie 16:18
ICSP: skoro m n są naturalne to ich suma oraz różnica także. Rozpisz wszystkie możliwe przypadki.
Chyba że
Vax ma lepszy pomysł
1 sie 16:25
Vax: W sumie tak

Mamy mn = 7(m+n), jeżeli m,n byłyby różnej parzystości to sprzeczność, bo 2 | mn
oraz 2 nie dzieli 7(m+n), jeżeli m,n byłyby nieparzyste to analogiczna sprzeczność, więc m,n
są parzyste. Teraz nie może być tak, że jedna z nich jest podzielna przez 4 a druga nie, bo
wtedy 8 | mn ale 8 nie dzieli m+n, więc albo obie są podzielne przez 4, wtedy ich suma dzieli
się przez 4, albo obie są parzyste i niepodzielne przez 4, dla których suma również jest
podzielna przez 4
1 sie 16:46
Mila:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| suma 2 ułamków prostych |
| 7 | | 7*8 | | 8 | |
| | 1 | |
wykazać, że to jeden tylko sposób rozkładu |
| na sumę 2 ułamków prostych. |
| | 7 | |
Rozwiązać w N równanie
1 sie 17:21
zadanie: za bardzo tego nie rozumiem ale juz trudno
1 sie 17:40
Mila:
Rozwiąż równanie , mam pomóc?
1 sie 17:44
Mila:
Napisz czego nie rozumiesz.
1 sie 18:27
1 sie 18:52
Mila:
Do ICSP
Nie bardzo potrafię jasno wytłumaczyć, intuicja, stwierdziłam, że ma być symetryczna względem
OY,
f(0)=0, może są inne funkcje o tej własności.
Myślę dalej, jeśli będę miała konstruktywne przemyślenia, to Ci Napiszę.
Nie pamiętam tego ze studiów i nie mam żadnej książki z tą teorią.
We wrześniu będę miała możliwość porozmawiać z kompetentną osobą.
1 sie 19:10
zadanie: doprowadzilem to rownanie do takiej postaci 7(m+n)=mn ale jak wykazac podzielnosc m+n przez 4?
bo jak wymnoze i wyciagne przed nawias n to bedzie:
7m+7n−mn=0
n(7−m)=−7m
| | −7m | | 7m | |
n= |
| = |
| ; m≠7 czyli tak jak rownanie wyzej ale nie potrafie go rozwiazac |
| | 7−m | | m−7 | |
1 sie 19:13
Trochę umiem matematykę : A dlaczego (m−7)(n−7)=49 proszę o odpowiedz
1 sie 19:15
zadanie: moge prosic o pomoc?
1 sie 19:33
Mila:
| | 7m−49+49 | |
n= |
| , n,m∊N, i m≠7 |
| | m−7 | |
| | 49 | |
n będzie liczbą naturalną, jeśli |
| ∊N |
| | m−7 | |
1)m−7=1⇔m=8 i n=7+49=56 mamy parę(m,n)=(8,56) wtedy 8+56=64, 4|64
2) m−7=49⇔m=56 i n=7+1=8 mamy parę (m,n)=(56,8) wtedy 56+8=64, 4|64
3)m−7=7⇔m=14 i n=7+7=14 mamy parę (m,n)=(14,14) wtedy 14+14=28, 4|28
spr.
| 1 | | 1 | | 1 | | 7 | | 8 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| 56 | | 8 | | 56 | | 56 | | 56 | | 7 | |
1 sie 19:59
zadanie: dziekuje bardzo
jezeli moge zapytac to czy Pani studiowala matematyke?
1 sie 20:12
Mila: Tak.
A Ty co studiujesz?
1 sie 20:18
zadanie: jeszcze nie studiuje
1 sie 20:21
Mila: To do czego tak pilnie się przygotowujesz?
Twoje zadania są ciekawe, nietypowe.( na ogół)
1 sie 20:35
zadanie: bo ja tez mam zamiar isc na matematyke
1 sie 21:00
zadanie: ale czasami tez zadaje pytania pewnie troche dziwne zbyt proste
1 sie 21:02
zadanie: staram sie zrozumiec te zadania w sposob tlumaczony prostolinijnie a nie jakos scisle
matematycznie
1 sie 21:07
Mila:
Wg mnie wychodzisz poza program LO. Pytania są różne.
Staraj się dogłębnie rozważać problemy. Dojrzałość matematyczną osiąga się rozwiązując
problemy.
Czytaj teksty matematyczne.
Z jakiego zbioru wybierasz zadania?
Dobrze jest uczęszczać na zajęcia koła matematycznego.
Ułamki proste pojawiają się w GM. Na zajęciach KM w GM rozwiązuje się takie zadania 19:59.
Na zajęciach KM w LO są bardziej abstrakcyjne zadania.
1 sie 21:23
Trochę umiem matematykę : Ponawiam pytanie 19;15
2 sie 12:36
ICSP: Dziś nie robisz zadań. Odpoczywasz.
2 sie 12:37
Trochę umiem matematykę : Ja odpoczywam

Pisze z komórki , teraz jestem w centrum handlowym z siostra
2 sie 12:48
Mila:
(m−7)(n−7)=49
spr.
mn−7m−7n+49=?49
mn−7m−7n=0
mn=7m+7n
Po prostu Vax widzi .
2 sie 18:02