Równanie funkcyjne
Bucefal: Znajdź wszystkie funkcje ciągłe f:R−−−>R takie, że f(x)+f(y)=[f(x−y)+f(x+y)]/2 dla x,y E R
30 lip 17:38
Mila: f(x)=ax2
30 lip 21:44
b.: f(x)=ax2+bx+c też spełnia
31 lip 10:51
b.: a jednak nie, moja pomyłka
31 lip 11:14
zombi: b.
Nasza funkcja spełnia warunek f(0) = 0 wobec tego u ciebie f(0)=c, czyli c=0, zatem
f(x)=ax2+bx, ponadto nasza funkcja spełnia warunek f(x)=f(−x), zatem f(x)=ax2+bx natomiast
f(−x) = ax2−bx, czyli
b=−b, zatem b=0, wobec tego f(x)=ax2
10 sie 03:27