Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P
wajdzik: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P i tworzącej z dodatnią częścią osi kąt α,
jeśli:
a) P(1,−3) i α=45(stopni)
Nie mam za bardzo pomysłu na to zadanie.

Proszę o pomoc.
31 lip 12:27
ICSP: której osi ?
31 lip 12:28
AS:
Równanie
y − yo = m*(x − xo) gdzie m = tg(α)
31 lip 12:29
wajdzik: ICSP, jest wspomniane tylko, że "dodatniej"
31 lip 12:31
wajdzik: y+3=tg45(x−1)
tg45=1
y+3=x−1
y=x−4
Dzięki AS, wynik się zgadza.
31 lip 12:33
ICSP: czyli nie jest powiedziane czy X oraz czy Y ?
31 lip 12:33
wajdzik: nie jest, pewnie im się gdzieś zgubiło
31 lip 12:36
31 lip 13:18
Mila:

P=(1,−3)
y=ax+b, a −wsp kierunkowy prostej, a=tgα
y=tgα*x+b tg45
o=1
y=x+b
−3=1+b, b=−4
y=x−4
1 sie 00:13