| 23n+2+6n−2+3 | ||
limn→∞ | = | |
| 8n+2+4n−1+22n+3 |
| 23n22+6n6−2+3 | ||
limn→∞ | = | |
| 8n82+4n4−1+22n23 |
| (23)n22+6n6−2+3 | ||
imn→∞ | = | |
| 8n82+4n4−1+(22)n23 |
| 8n4+6n6−2+3 | ||
imn→∞ | = | |
| 8n16+4n4−1+4n8 |
| |||||||||||||||||
imn→∞ | = | ||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||
imn→∞ | = | ||||||||||||||||
|
| 4 | ||||||||||||||||||
imn→∞ | = | ||||||||||||||||||
| 16 |
| 4 | ||
ułamek do potęgi n dąży do 0, stała przez ∞ bo 8n to ∞ doży do 0 więc zostaje | a w odp | |
| 16 |
| 1 | ||
mam | ||
| 16 |