granice ciągów
babcyk: | | −n2+3n−1 | |
limn→∞ = |
| |
| | 2n2+5n+5 | |
Mam takie pytanie: tu ma wyjść symbol nieoznaczony
mianownik to
∞ a jeśli chodzi o licznik to mam dylemat
−n
2 ponieważ bez nawiasu to mamy −
∞2 = −
∞
a całość będzie −
∞+
∞−1 = ?
to się równa
∞ czy −
∞?
28 lip 19:57
28 lip 19:58
ICSP: wielomian przez wielomian. Dziel przez najwyższą potęgę mianownika.
28 lip 19:59
babcyk: ok, poradziłem sobie z policzeniem, ale tak se rozpisuje to po to żeby to lepiej zrozumieć
| | ∞ | | −∞ | | ±∞ | |
więc na końcu ma być |
| lub |
| a może |
| oczywiście to jest symbol |
| | ∞ | | ∞ | | ∞ | |
nieoznaczony więc muszę wyciągać przed nawias, tylko który jest prawidłowy i dlaczego
28 lip 20:09
5-latek: | | ∞ | |
Czy aby −∞2=−∞? Wiec dostaniesz symbol nieoznaczony [ |
| ] |
| | ∞ | |
28 lip 20:10
ccc:
Jeżeli stopień licznika = stopień mianownika
to przy n→
∞ granica równa się ilorazowi współczynników przy najwyższych potęgach "n"
28 lip 20:15
babcyk: −
∞2=−
∞ to jest źle

Przecież jest −n
2 a nie (−n)
2 więc potęguje tylko
∞ a minus zostaje
więc w liczniku musi zostać −
∞+
∞−1 a −
∞+
∞ = ?
28 lip 20:15
ccc:
| | −1+0−0 | | 1 | |
lim n→∞an= |
| = − |
| i tyle  |
| | 2+0+0 | | 2 | |
28 lip 20:21
28 lip 20:23
babcyk: 
Już wiem jak to policzyć ale chcę doprowadzić zadanie tak żeby był symbol niekreślony, który
mówi że trzeba zastosować jakaś metodę, a więc −
∞+
∞−1 = −
∞+
∞ = ?
chyba że to −
∞+
∞ jest już niekreślone
28 lip 20:26
28 lip 20:45
28 lip 20:49