Wyznacz zbiór wartości funkcji
bezendu:
Wyznacz zbiór wartości funkcji
D=R\{−1,0}
jak przekształcić ten wzór aby go jakoś uprościć ?
29 lip 20:39
Piotr 10: Odp: ZWf=(−∞,−3>∪ (−1:+∞) ?
29 lip 20:54
Piotr 10: Sorry zamiast '−1' powinno być 1
29 lip 20:55
ICSP: Zb : y ∊ (−∞ ; 1) suma <5 ; + ∞)
29 lip 21:01
29 lip 21:04
Piotr 10: ICSP w podobny sposób robiłem, nie wiem gdzie błąd zrobiłem : /
29 lip 21:06
ccc:
ZW=....
29 lip 21:21
ZKS:
−yx
2 + yx = −x
2 + x + 1
(y − 1)x
2 + (1 − y)x + 1 = 0
Δ = (y − 1)
2 − 4(y − 1) = (y − 1)(y − 1 − 4) = (y − 1)(y − 5)
(y − 1)(y − 5) ≥ 0 ⇒ y ∊ (−
∞ ; 1] ∪ [5 ;
∞)
sprawdzamy co mamy kiedy y = 1
1 = 0 sprzeczność tak więc y ≠ 1
ostatecznie y ∊ (−
∞ ; 1) ∪ [5 ;
∞).
29 lip 21:27
ccc:
(1−y)x2+(y−1)x −1 , 1−y≠0 i Δy≥0
Δ=y2−6y+5 = (y−1)(y−5)≥0 ⇒ ........ y∊
29 lip 21:28
bezendu: ok dziękuje wszystkim za pomoc
29 lip 21:42
ICSP: ZKS tak się spytam dlaczego sprawdziłeś dla n = 1 a dla n = 5 już nie ?
30 lip 01:09
ZKS:
Zapewne dlatego że a = y − 1?
30 lip 01:46
ICSP:
30 lip 01:46
ZKS:
Dzięki za usunięcie podwójnego wpisu. Coś mi się net zaczął sypać i się zacina.
30 lip 01:55
ICSP:
30 lip 01:59