:)
Oficyna: Ta funkcja prZyjmuje najwieksza wartość równa 4
A namniejsza równa 2.
Jak to wykazać ?
Doszedłem do:
| | 2x | | x2+1 | |
2 <= 3+ |
| <= |
| |
| | x2+1 | | 2 | |
Jak to zrobić proszę o wskazówki

Pisze z komórki
22 lip 19:55
Oficyna: Prosze
22 lip 20:46
pigor: ..., no cóż ,sprawa jest prostsza niż się ...

wydaje, a więc np. tak :
D
f=R, a zbiór wartości funkcji f, to zbiór tych wartości y, dla których równanie
| | 3x2+2x+3 | |
y= |
| ma rozwiązanie, w tym celu rozpatruję ciąg równań |
| | x2+1 | |
równoważnych w D
f=R , mianowicie
⇔ y(x
2+1)= 3x
2+2x+3 ⇔ (y−3)x
2−2x+y−3= 0 i y≠3 i Δ
y ≥0 ⇒
⇒ 4−4(y−3)
2 ≥0 /:4 ⇔ (y−3)
2 ≤ 1 ⇔ |y−3| ≤ 1 ⇔ −1≤ y−3 ≤ 1 /+3 ⇔
⇔
2 ≤ y ≤ 4 c.n.w. . ...
22 lip 20:50
ICSP: teraz zakładam że a jest liczba która należy do zbioru wartości. Zatem istnieje taki x że f(x)
= a mam :
ax
2 + a = 3x
2 + 2x + 3
(3−a)x
2 + 2x +(3−a) = 0
rozwiązanie będzie istniało gdy Δ ≥ 0 stąd :
4 − 4(3−a)
2 ≥ 0 ⇒ 2
2 − (6−2a)
2 ≥ 0 ⇒ (2 − 6 + 2a)(2 + 6 − 2a) ≥ 0 ⇒
⇒ (−4 + 2a)(8 − 2a) ≥ 0 ⇒ (a−2)(a−4) ≤ 0 ⇒ a ∊ [2 ; 4] − szukany zbiór wartości
Zatem najmniejsza wartość to 2 a największa to 4
22 lip 20:51
Oficyna: Wykazcie mi to na poziomie pierwszej lo
22 lip 20:54
ICSP: to jest wykazanie na poziomie pierwszej LO
22 lip 20:55
Oficyna: Proszę o słowne wytłumaczenie .
22 lip 20:57
Basia: a czego nie rozumiesz ?
ICSP sprawdza dla jakich wartości a rówanie
f(x) = a
ma rozwiązanie.
Zbiór tych a, dla których to rozwiązanie istnieje jest zbiorem wartości funkcji
22 lip 21:05
pigor: ..., to co

nie miałeś "delty", bardzo możliwe i dobrze, no to jak tak się
domagasz (najpierw się dziękuje, a potem sie prosi pani(e)
Oficyna)
na poziomie I klasy L.O. to proszę bardzo , ale obawiam się, że nie dorosłaś(eś)
do takich zadań, a wymagania masz nie wiadomo jakie ; a więc
... od momentu : (y−3)x
2−2x+y−3= 0 i y−3≠0 ⇔
| | 1 | | 1 | |
⇔ x2− 2* |
| x+1= 0 /+( |
| )2−1 ⇔ |
| | y−3 | | y−3 | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ (x− |
| )2= ( |
| )2−1 , a równanie to ma rozwiązanie x ⇔ |
| | y−3 | | y−3 | |
| | 1 | |
⇔ ( |
| )2−1 ≥ 0 ⇒ 1−(y−3)2 ≥ 0 ⇔ |y−3| ≤ 1 ⇔2 ≤ y ≤ 4 i tyle c.n.w.. |
| | y−3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i cóż, tylko nie mów mi że cokolwiek tu wykracza poza I klasę L.O. , bo jak mi się
wydaje dużo wymagasz od innych, ale nie od siebie
22 lip 21:35
Oficyna: Teraz rozumie
A ty pigor uspokuj sie
22 lip 21:43
Basia:
no to teraz masz równanie
| 3x2+2x+3 | |
| = a /*(x2+1) |
| x2+1 | |
3x
2+2x+3 = ax
2 + a
3x2 +2x +
3 −
ax2 −
a = 0
tym samym kolorem masz zaznaczone wyrazy podobne
wyłączasz z czerwonych x
2 poza nawias
(3−a)x
2 + 2x + (3−a) = 0
A = 3−a B=2 C=3−a
Δ = B
2−4AC = 2
2 − 4(3−a)(3−a) = 4 − 4(9 − 6a + a
2) = −4a
2 + 24a − 32
równanie ma rozwiązanie ⇔ Δ≥0 czyli
−4a
2 + 24a − 32 ≥ 0 /: (−4)
a
2 − 6a + 8 ≤ 0
i rozwiązujesz tę nierówność
jeszcze czegoś nie rozumiesz ?
22 lip 21:54
Basia: nie widziałam wcześniej poprzedniego wpisu
już rozumiesz więc jest ok
22 lip 21:56
pigor: ..., ależ

, nikt − nawet ty − nie będzie mi rozkazywał(a) co mam robić,
jestem spokojny jak nigdy i twierdzę, że nadal nie rozumiesz, ale to nie mój biznes .
22 lip 22:02
imię lub nick: wiesz pigor zachowujesz się jak jakiś bachor .
nie masz nikogo w realu na którym mógłbyś rozładować swojej frustracji ?
jesteś nie grzeczny zasługujesz na klapsa
<DUREEŃ>
22 lip 22:14
22 lip 22:17
pigor: oj

, nie tak mocno, to boli. ale masz ciętą łapę, dobranoc .
22 lip 23:27