Geometria analityczna
bezendu:

Dany jest trójkąt równoramienny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C i wierzchołkach A=(1.4)
B=(7,2) Wyznacz współrzędne wierzchołka C tego trójkąta
Można jakąś wskazówkę ?
29 lip 17:38
Patryk: iloczyn współczynników kierunkowych prostych AC I BC musi być równy −1
29 lip 17:46
bezendu: ok dzięki
29 lip 17:47
Patryk: dalej musisz ulżyć jakieś warunki,pewnie wiesz, i pokombinowac
29 lip 17:49
bezendu: już jestem w połowie zadania
29 lip 17:49
Saizou : np.
−obliczyć pole trójkąta ABC
−obliczyć długość wysokości opuszczonej z wierzchołka C
−wysokość jest równa długości odcinka CS, gdzie S to środek AB
− żeby wszytko uzależnić od jednej niewiadomej wyznaczasz prostą prostopadłą do AB przechodzącą
przez punkt S
29 lip 18:59
ccc:

Najprościej z wykorzystaniem wektorów
| | 7+1 | | 4+2 | |
S( |
| , |
| )= (4, 3) |
| | 2 | | 2 | |
Odpowiednie wektory są równe i prostopadłe ( w kwadracie)
→
BS= [3,−1]= [p,q]
to: C
1S= [4−x, 3−y]= [−q, p]= [1,3] ⇒ 4−x=1 i 3−y=3 ⇒ x=3 i y=0 ...
C1(3,0)
C
2S=[q, −p]= [−1,−3] ⇒ 4−x=−1 i 3−y= −3 ⇒ x=5 i y=6 ...
C2(5,6)
29 lip 19:01
ccc:

No i widać ....... wszystko gra
29 lip 19:09
Kostek: Dziękuje za wskazówki ale wystarczyła podpowiedź
Patryka
29 lip 19:12
bezendu:
29 lip 19:12
bezendu: Eta masz chwilkę czasu jeszcze ?
29 lip 19:13
ccc:
Jakby się ktoś chciał "przyczepić"

to należało napisać wektory (na pierwszym rys. ) SB i SC
1 i SC
2
Co nie ma wpływu na ostateczne rozwiązanie
29 lip 19:14
Piotr 10: bezendu możesz mi podać wynik do tego zadania, bo chcę sprawdzić czy dobrze zrobiłem

?
29 lip 19:20
Piotr 10: A przepraszam już został wynik podany. Cofam pytanie
29 lip 19:21
ccc:
29 lip 19:21
bezendu: Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x)=|x2−6x+8|+|x2−6x+5|
Jest możliwość zrobienia tego zadania bez rysowania wykresu tej funkcji ?
29 lip 19:22
29 lip 19:30
bezendu: to są pochodne ?
29 lip 19:32
ccc:
Jeżeli bez pochodnych to musisz częściami narysować ten wykres!
i podać własności : Df, ZWf , miejsca zerowe , punkty ekstremalne i monotoniczność
29 lip 19:43
bezendu: nie miałem pochodnych, a sposobem licealnym to tylko wykres i właśnie stąd moje pytanie

ale
trudno trzeba rysować
29 lip 19:45
ccc:
29 lip 19:45
29 lip 19:47
ccc:
29 lip 19:48
bezendu: z tego linku co mi podałaś to wiem jak wyznaczyć te przedziały ale dalej nie wiem jak działać
na tych pochodnych
29 lip 19:50
Mila: Ad. 19:22
To jest ładny wykres.
Na jakiejś maturce próbnej była treść:
Podaj liczbę rozwiązań równania :
|x2−6x+8|+|x2−6x+5|=m w zależności od parametru m.
warto rozwiązać to zadanie.
29 lip 19:55
bezendu: Mila czyli jak w zależności od parametru m to rysuję ten wykres i prostą k i wtedy
przesuwając patrze ile rozwiązań w danym przedziale
29 lip 19:58
Mila:
Rozwiązuj bez pochodnych. Podaj wzory funkcji dla przedziałów........
29 lip 19:58
Mila: Tak, ad.19:58
wypisz wzory funkcji, to sprawdzę.
29 lip 19:58
ccc:
29 lip 19:59
ccc:
Dobra, to ja spadam
29 lip 19:59
bezendu:
czyli teraz jak mam ten wykres od Ety to:
(−∞,3) 0 rozwiązań
<3,5) 4 rozwiązania
{5} 3 rozwiązania
(5,∞) 2 rozwiązania
29 lip 20:05
ccc:
dla m=3 nieskończenie wiele rozwiązań ( bo f(x) jest stała)
dla m∊(3,5) −−4 rozwiązania
reszta ok
29 lip 20:08
bezendu: ok to idę robić kolejne zadanka

dziękuje
29 lip 20:09
ccc:
Za
gorąco
29 lip 20:10
bezendu: w weekend było cieplej

i zadanek nie robiłem
29 lip 20:11
ccc:
U mnie 36
o 
a w domu 30
o !
29 lip 20:13
bezendu: ale ja nie byłem w domu

korzystałem w wakacji
29 lip 20:14
bezendu: Eta mieszkasz w województwie wielkopolskim ?
29 lip 20:15
ccc:

...w mazowieckim
29 lip 20:17
bezendu: etam
29 lip 20:17
ccc:
etam
29 lip 20:18
bezendu:
29 lip 20:19
ccc:
29 lip 20:21