Problem z zadaniem
Piotr 10: Nie rozumiem pewnej rzeczy w tym zadaniu o to link:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3927.html
Dlaczego liczymy właśnie sumę S
n−1 
Nie rozumiem dlaczego n−1. Skąd mam wiedzieć ile
wyrazów jest w ciągu 1+2+...+(n−1)? Proszę o wytłumaczenie
28 lip 18:19
ciuchcia: masz napisane:
an1 * q1 + 2 + ... + (n − 1) = a1 * a2 * ... * an,
ponieważ wyraz an = a1 * qn − 1
28 lip 18:30
Piotr 10: OK. Dzięki

. Kombinowałem tak, że jeżeli za n wstawię, np. 12 to (n−1)=11 czyli będę miał
jedenaście wyrazów. Czyli liczba (n−1) określa liczbę wyrazów, tak?
28 lip 18:33
Mila:
Sn−1=a1+a2+a3+...+an−1
28 lip 19:10
Piotr 10: OK, dzięki

. Teraz wszystko już rozumiem
28 lip 22:41