Geometria zadania dla chętnych.
Arczi: Zadanka dla maturzystów i chętnych poziom rozszerzony.
Geometria
zad1.
Podstawa trójkąta równobocznego jest średnicą koła o promieniu r. Oblicz stosunek powierzchni
części trójkąta leżącej na zewnątrz koła do pola powierzchni części koła leżącej wewnątrz
koła.
zad2.
Bok trójkąta równobocznego T ma długość a. Ze środka ciężkości tego trójkąta zakreślono okrąg o
| | 1 | |
promieniu długości |
| a, wyznaczający koło K. Oblicz pola figur T−K oraz K−T |
| | 3 | |
zad3.
Na okręgu o promieniu 3 cm opisano trapez którego kąty przy dłuższej podstawie maja 30 i 60
stopni.Oblicz pole trapezu.
zad4*.
Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległość środka okręgu od końców dłuższej podstawy
wynoszą 8
√2 cm i 17 cm. Oblicz pole trapezu.
zad5*.
Rozważmy trapezy równoramienne, których obwód jest równy 2p, a kąt ostry ma miarę α. Wyznacz
długość ramienia tego trapezu, który ma największe pole.
zad6*.
Romb o boku długości 18cm podzielono na trzy częśći o równych polach prostymi przechodzącymi
przez wierzchołek kąta ostrego. Oblicz długości odcinków, na jakie te proste podzieliły boki
rombu
zad6.
Bok kwadratu ABCD ma długość a. Na przeciwległych bokach AB i CD zbudowano trójkąty
równoboczne, leżące wewnątrz kwadratu. Oblicz pole częśći wspólnej tych trójkątów.
Dalej dodam zadania z innych działów, kto chcę niech rozwiązuje dla sportu.
27 lip 13:02
Arczi: Ciąg arytmetyczny i geometryczny.
zad7
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Liczy a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny , natomiast liczby |
| , |
| , |
| tworzą |
| | a | | b | | a+b+c | |
ciąg geometryczny. Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego.
zad8
Trzy liczby które tworzą ciąg arytmetyczny dają w sumie 39. Jeśli od pierwszej i od trzeciej
liczby odjąć 3 ,a od drugiej 5, to otrzymane różnice utworzą ciąg geometryczny. Znajdź liczby
tworzące ciąg arytmetyczny
zad9.
Trzy liczby które tworzą ciąg geometryczny dają w sumie 35. Jeśli od pierwszej i od trzeciej
liczby dodać 4 ,a do drugiej 5, to otrzymane różnice utworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź liczby
tworzące ciąg geometryczny
Te zadania na czerwono są ponad maturę.
zad10.
Udowodnij, że w nieskończonym ciągu geometrycznym zbieżnym, w którym a
1q≠0, stosunek każdego
wyrazu sumy wszystkich następnych wyrazów jest stały. Jaki powinien być iloraz takiego ciągu,
aby każdy wyraz równał się pięciokrotnej sumie wszystkich następnych wyrazów.
zad11.
Rozwiąż nierówność
| | 1 | | 1 | |
U{1]{x+1}+ |
| + |
| +...≤3x−2 |
| | (x+1)2 | | (x+1)3 | |
zad12.
Balon wzniósł się w ciągu godziny na wysokość 4000m.Jaka jest graniczna wysokość, którą mógłby
| | 1 | |
osiągnąc balon, gdyby w ciągu każdej następnej godzinty wznosił się na wysokość równą |
| |
| | 3 | |
wysokości z godziny poprzedniej?
zad13.
| | 9 | |
Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego zbieżnego wynosi |
| , a drugi wyraz ciągu |
| | 2 | |
równa się 1. Wyznacz ten ciąg.
27 lip 13:32
Janek191:
Np. z.8
a,b,c − ciąg arytmetyczny, więc
b − a = c − b ⇒ 2 b = a + c
a + b + c = 39 ⇒ ( a + c) + b = 39 ⇒ 2b + b = 39 ⇒ 3b = 39
b = 13
−−−−−
a − 3, b − 5, c − 3 − ciąg geometryczny, więc
( b −5)
2 = ( a − 3)*( c − 3)
a + c + 13 = 39 ⇒ c = 26 − a
zatem
( 13 − 5)
2 = ( a − 3)*(26 − a − 3)
64 = (a − 3)*( 23 − a)
64 = 23 a − a
2 − 69 + 3a
a
2 − 26 a + 133 = 0
Δ = ( −26)
2 − 4*1*133 = 676 − 532 = 144
√Δ = 12
| | 26 − 12 | | 26 + 12 | |
a = |
| = 7 ∨ a = |
| = 19 |
| | 2 | | 2 | |
więc
c = 26 − 7 = 19 ∨ c = 26 − 19 = 7
Odp.
a = 7 , b = 13, c = 19 lub a = 19, b = 13, c = 7
===================================================
27 lip 15:02
Janek191:
Np. z.8
a,b,c − ciąg arytmetyczny, więc
b − a = c − b ⇒ 2 b = a + c
a + b + c = 39 ⇒ ( a + c) + b = 39 ⇒ 2b + b = 39 ⇒ 3b = 39
b = 13
−−−−−
a − 3, b − 5, c − 3 − ciąg geometryczny, więc
( b −5)
2 = ( a − 3)*( c − 3)
a + c + 13 = 39 ⇒ c = 26 − a
zatem
( 13 − 5)
2 = ( a − 3)*(26 − a − 3)
64 = (a − 3)*( 23 − a)
64 = 23 a − a
2 − 69 + 3a
a
2 − 26 a + 133 = 0
Δ = ( −26)
2 − 4*1*133 = 676 − 532 = 144
√Δ = 12
| | 26 − 12 | | 26 + 12 | |
a = |
| = 7 ∨ a = |
| = 19 |
| | 2 | | 2 | |
więc
c = 26 − 7 = 19 ∨ c = 26 − 19 = 7
Odp.
a = 7 , b = 13, c = 19 lub a = 19, b = 13, c = 7
===================================================
27 lip 15:02
Janek191:
z.13
zatem
| a1 | | 9 | |
| = |
| ⇒ 2 a1 = 9*( 1 − q) = 9 − 9q |
| 1 − q | | 2 | |
| | 1 | |
a2 = a1 *q = 1 ⇒ a1 = |
| |
| | q | |
więc
2 = 9q − 9q
2
9q
2 − 9q + 2 = 0
Δ = ( −9)
2 − 4*9*2 = 81 − 72 = 9
√Δ = 3
| | 9 − 3 | | 1 | | 9 + 3 | | 2 | |
q = |
| = |
| ∨ q = |
| = |
| |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
zatem
| | 1 | | 1 | | 3 | |
a1 = |
| = 3 ∨ a1 = |
| = |
| |
| | 13 | | 23 | | 2 | |
Odp. Dwa ciągi spełniają warunki zadania:
=============================
27 lip 15:14
5-latek: Wskazowka do zadania nr 2.
| | 1 | |
Punkty przeciecia okregu z bokami trojkata tworza szesciokat foremny o boku |
| a |
| | 3 | |
27 lip 15:22
Janek191:
z.11
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... ≤ 3x − 2 |
| x+1 | | (x+1)2 | | (x + 1)3 | |
Lewa strona , to suma nieskończonego ciągu geometrycznego dla
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a1 = |
| i q = |
| , x ≠ − 1 I |
| I < 1 |
| | x+ 1 | | x+1 | | x + 1 | |
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 + x | | 1 | |
S = |
| : [ 1 − |
| ] = |
| : [ |
| − |
| ] = |
| | x + 1 | | 1 + x | | x+1 | | 1+ x | | x + 1 | |
| | 1 | | x | | 1 | | x + 1 | | 1 | |
= |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| | x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | | x | | x | |
Mamy więc nierówność
1) x ≥ 0 ∧ 1 ≤ 3 x
2 − 2 x
2) x < 0 ∧ 1 ≥ 3 x
2 − 2 x
3 x
2 − 2 x − 1 ≥ 0 ∧ x ≥ 0
Δ = 4 − 4*3*(−1) = 16
√Δ = 4
| | 2 − 4 | | −1 | | 2 + 4 | |
x = |
| = |
| ∨ x = |
| = 1 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
zatem x ∊ < 1; +
∞ )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 x
2 − 2 x − 1 ≤ 0 ∧ x < 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ma być
| | 1 | |
Dla x ∊ < 1; + ∞ ) jest I |
| I < 1 |
| | x + 1 | |
| | −1 | | 1 | |
Dla x ∊ ( |
| ; 0 ) jest I |
| I > 0 − odpada |
| | 3 | | x + 1 | |
Odp. x ∊ < 1 ; +
∞ )
==================
27 lip 15:46
Eta:

zad.4
r=8 z tw. Pitagorasa w trójkącie FBO x=
√172−82 = 15 bo x>0
Z podobieństwa trójkątów BOE i COE z cechy (kkk)
| | y | | r | | r2 | | 64 | |
|
| = |
| ⇒ y= |
| = |
| |
| | r | | x | | x | | 15 | |
P(tr)= 2P(kwadratów) + 2P(ΔFBO)+2P(ΔCEO) bo małe trójkąty są parami przystające
| | 1 | | 1 | |
P(tr)= 2*64 +2* |
| *x*8+2* |
| *y*8 |
| | 2 | | 2 | |
| | 512 | | 2 | |
P(tr)= 128+ 120+ |
| = 282 |
| [j2] |
| | 15 | | 15 | |
27 lip 20:53
Eta:

r=3 , 2r=
h= 6
Z własności trójkątów o kątach 30
o, 60
o, 90
o ( lub z funkcji trygonometrycznych)
c=4
√3 i d= 12
Z warunku opisania czworokąta na okręgu: a+b= c+d ⇒ a+b= 4
√3+12
| | a+b | |
P(tr)= |
| *2r= (a+b)*r |
| | 2 | |
P(tr)= ...... = 12(
√3+3) [j
2]
27 lip 21:06
pigor: ...,
zad. 5*. Rozważmy trapezy równoramienne, których obwód jest równy
2p, a kąt ostry ma miarę α. Wyznacz długość ramienia tego trapezu, który ma
największe pole.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niech
x=? − szukana długość ramienia trapezu o podstawach b<a
i wysokości h, to z warunków zadania : 2x+a+b= 2p ⇔ a+b= 2(p−x) i 0< x< p,
zatem jego pole w funkcji od x :
P(x)=
12(a+b)h= (p−x)xsinα= −sinα x(x−p) = P
max ⇔ x=
12(0+p) ⇔
⇔
x= 12p −, czyli gdy ramię trapezu jest czwartą częścią jego obwodu. ...
27 lip 21:25
Arczi: jeszcze takie praktyczne zadanie dla maturzystów ,gdyż sporo z nich w szkole średniej łapie zły
nawyk jarania fajek

Ktoś zaczął palić papierosy po skończeniu 16 lat i od tej pory na papierosy wydawał średnio 200
zł miesięcznie. Jeśli roczny wydatek na papierosy wpłaciłby do banku w końcu każdego roku, to
jaką sumę zaoszczędziłby z końcem 60 roku życia? Zakładamy że oprocentowanie w banku wynosi
6%, kapitalizacja odsetek następuje raz na rok.
27 lip 22:12
Saizou: sformulowanie 'wplacil do banku' tyczy sie czego? xd bo np. mozna wplacic na konto, lub lokate.
28 lip 03:13
Piotr: q=1,06(6%+wartość podstawowa)
n=60−16=44
a
1=200*12=2400 [zł]
| | 1−q42 | | −11,985471 | |
S44=a1 |
| =2400 |
| =479418,84 [zł] |
| | 1−q | | −0,06 | |
28 lip 10:37
Saizou : Piotr a co jeśli lokata była nieodnawialna
28 lip 11:53
Janek191:
z.12
| | 1 | |
Mamy nieskończony ciąg geometryczny o a1 = 4 000 i q = |
| |
| | 3 | |
więc jego suma
| | a1 | | 4 000 | | 4 000 | | 3 | |
S = |
| = |
| = |
| = 4 000* |
| = 6 000 |
| | 1 − q | | 1 − 13 | | 23 | | 2 | |
Odp. Graniczna wysokość balonu, to 6 000 m.
====================================
28 lip 11:54
Piotr: Saizou nie kombinuj
28 lip 12:05
Saizou : nic nie kombinuję tylko 'logicznie myślę'
28 lip 12:09
Piotr: Aż mnie to zaciekawiło

i Właśnie zrobiłem podobne zadanko, ze zbioru K. Pazdro i zrobiłem w
ten sam sposób rozumowania i wyszedł wynik taki jak w odpowiedzi
28 lip 12:13
Saizou : yy........cofam to co napisałem bo on przecież wpłaca co roku 2400zł więc chcąc nie chcąc jest
ciągłość w wzroście pieniędzy
28 lip 12:16
Piotr: 

masz
Saizou bo się nudzisz

''Wyznacz taki punkt A na prostej 2x + y − 1 = 0 , by
suma kwadratów jego odległości od osi układu była najmniejsza''.
28 lip 12:18
Saizou : niech punkt A(x;−2x+1)
odległość od osi x to l−2x+1l
odległość od osi y to lxl
l−2x+1l
2+lxl
2 ma być najmniejsza
(−2x+1)
2+x
2=
1−4x+4x
2+x
2=
| | 4 | | 2 | |
5x2−4x+1 najmniejsza wartość jest dla xw= |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | |
czy jakoś tak
28 lip 12:30
Piotr: Dobrze
28 lip 12:37
Saizou :
zadanie 1
α=60
| | 1 | | √3 | | 1 | |
Ptrójkąta poza kołem=Pr−Pw=r2*sin60− |
| *πr2= r2( |
| − |
| π) |
| | 6 | | 2 | | 6 | |
P
koła poza trójkątem=2*P
f+P
1/2 koła
| | 1 | | r2√3 | | 1 | | 1 | | √3 | |
Pf=Pw−PΔ= |
| πr2− |
| = |
| r2( |
| π− |
| ) |
| | 6 | | 4 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | √3 | | 1 | |
Pkoła poza trójkątem=2* |
| r2( |
| π− |
| )+ |
| πr2= |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | 5 | | √3 | |
=r2( |
| π− |
| + |
| π)=r2( |
| π− |
| ) |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 6 | | 2 | |
jak się gdzieś nie kopnąłem
28 lip 15:59
28 lip 19:23
ccc:

zad.4)
| | 1 | |
P1=P(AED)= |
| *18*x*sinβ= 9xsinβ |
| | 2 | |
| | 1 | |
z treści zadania P1= |
| P(rombu) |
| | 3 | |
P(rombu)= 18*18*sinβ
| | 1 | |
9xsinβ= |
| *18*18*sinβ ⇒ 9x=6*18 ⇒x= 6 |
| | 3 | |
x=|DE|=|BF|=
12 cm , y=|FC|=EC|=
6 cm
28 lip 22:55
ccc:

zad 6) ( jeden ze sposobów)
Część wspólna jest rombem KLMN o boku "x" i kącie ostrym 60
o
| | x2√3 | |
P(KLMN)= x2*sin60o= |
| |
| | 2 | |
| | a | | a | | a√3 | |
z trójkąta AED |
| = tg60o to y= |
| = |
| |
| | y | | √3 | | 3 | |
| | a√3 | | a | |
x= a−y = a− |
| = |
| (1−√3) |
| | 3 | | 3 | |
| | a2 | |
P(KLMN)= .......... = |
| (2√3−3) [j2] |
| | 3 | |
28 lip 23:37
Saizou : skąd ja znam take sposoby przedstawiania zadań, które są rozwiązywane przez
ccc
29 lip 00:43
ccc:
A no nie wiem?
29 lip 00:51
Saizou : hehe jasnowidz ze mnie xd
29 lip 00:53
ccc:
29 lip 00:54
Saizou : a wcześniej byłaś
krecikiem później jakoś
mkf czy coś takiego teraz
ccc
29 lip 00:57
ccc:
Ojj .... było tego, było
29 lip 00:58
Saizou : hehe trzeb by coś policzyć wreszcie w te wakacje, ale jakoś nic się nie chce, za gorąco
29 lip 01:02
ccc:
@
Saizou fajny dowodzik

Wykaż,że dla dodatnich liczb x,y,z zachodzi:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
|
| + |
| + |
| ≥ |
| |
| | x(1+y) | | y(1+z) | | z(1+x) | | 1+xyz | |
29 lip 01:02
Saizou : stawiam na nierówność między średnimi
29 lip 01:04
29 lip 07:46
29 lip 07:49
ccc:
29 lip 17:19
bezendu: Eta ładnie się tak podszywać pod maturzystów ?
29 lip 17:27
29 lip 17:32
bezendu:
zajączek,mmk,aTe,Klara,ccc=Eta
29 lip 17:34